Na początek parę uwag.Nasze forum ma charakter ogólny,dlatego sprawy związane z budową kokpitów są marginalne.Są fora wyspecjalizowane np.
http://www.vatsim.home.pl/viewforum.php?f=68 oraz viperpits.W tym ostatnim biorę udział.Ponieważ należę do tego forum od paru lat i mam do niego sentyment postanowiłem kontynuować temat budowy paneli właśnie na naszym forum,chociaż biorę także udział w innych.
Z tego co wiem to jest paru kolegów,którzy myślą o budowie paneli lub już je realizują.W tym roku dołączyli nowi także zainteresowani tym tematem.
Moje plany to dokończenie mojego minikokpitu dla F16 a następnie rozpoczęcie zabawy z FSX.Nie wiem czy będzie to możliwe tzn.pogodzenie symulatora FalconAF oraz FSX.Sprawa wydaje się trywialna ale tylko pozornie.Dotyczy to PC.Falcon jest niestety starym symulatorem i jeśli myślimy o zabawie z MFD oraz FalconGauges to musimy zastosować odpowiednie karty graficzne oraz sterowniki (raczej starsze oraz jednolite dla wszystkich kart) oczywiście WinXP.
Jeśli chodzi o FSX to odwrotnie dobre karty oraz vista.Jest też ograniczenie dotyczące samolotów a konkretnie możliwości ich sterowania.Some1 wspominał o samolotach będących w pakiecie FSX.
Są to moje problemy.Jeśli ktoś decyduje się tylko na Falcona lub FS lub FSX to nie będzie miał tych problemów.
Możliwości mojego PC już się wyczerpały i muszę kupić nowy.Ponieważ myślę o MFD i cyfrowym CP dla Falcona to muszę kupić nowy PC z 2 kartami graficznymi.
Duża część kolegów na forum zachwyca się FSX-em,dlatego myślę także o tym symulatorze.W mojej skromnej praktyce z Falconem odzwyczaiłem się od klawiatury,dlatego myślę o budowie paneli dla FSX.
Ponieważ nie mam zielonego pojęcia o FSX to liczę na opinie kolegów z forum.Nasuwa się parę pytań:
1-czy jest sens budowanie paneli dla tego symulatora
2-jeśli tak to jakie panele czy dla konkretnego samolotu czy jakieś uniwersalne jeśli jest to możliwe.
Są to podstawowe pytania.Jeśli odpowiedź będzie pozytywna to można myśleć o realizacji czyli na początek jakie oprogramowanie a później hardware.Tyle moich ogólnych uwag.