Witam
Ostatnio wpadłem na pomysł skonstruowania modułu do radia do FS-a. Ma to być coś w rodzaju multiradia. Potrzebne elementy to
- płytka od jakiegoś gamepada, minimum 12 przycisków / nie opłaca się brać całego mjoy-a 112 przycisków /
- płytka do encoderów / wątek o mjoy-u / i odpowiednie elementy do niej
- fslcd - płytka lub samodzielne podłączenie oraz wyświetlacz 4x16
- przełącznik obrotowy 8x1 pozycyjny
- dwa encodery
- jeden przycisk typu reset
- obudowa typu pulpit
Całość pracowała by pod kontrolą FSUIPC-a / ostatnio przeglądałem manual do niego, i wtedy pomyślałem, że można by coś takiego zbudować /. Przełącznikiem obrotowym przełączamy tryby pracy, a encoderami ustawiamy odpowiednie wartości i jednocześnie odpowiednie dane są wyświetlane na wyświetlaczu LCD, natomiast przełącznik typu reset służy np. do zmiany standby na active, wszystko jest do zaprogramowania za pomocą FSUIPC-a.
Myślę, że takie tryby pracy powinny, się znaleźć oraz czym sterują encodery - boldem i przycisk :
1. COM1 / enc1 - częstotliwość przed przecinkiem enc2 - częstotliwość po przecinku reset - zmiana stendby na active
2. COM2 / enc1 - częstotliwość przed przecinkiem enc2 - częstotliwość po przecinku reset - zmiana stendby na active
3. NAV1 / enc1 - częstotliwość przed przecinkiem enc2 - częstotliwość po przecinku reset - zmiana stendby na active
4. NAV2 / enc1 - częstotliwość przed przecinkiem enc2 - częstotliwość po przecinku reset - zmiana stendby na active
5. ADF1 / enc1 - częstotliwość przed przecinkiem enc2 - częstotliwość po przecinku reset - zmiana stendby na active
6. ADF2 / enc1 - częstotliwość przed przecinkiem enc2 - częstotliwość po przecinku reset - zmiana stendby na active
7. XPDR / enc1 w lewo pierwsza liczba +, enc1 w prawo druga liczba +, enc2 w lewo trzecia liczba +, enc2 w prawo czwarta liczba + , reset - zmian standby - mode c
Na wyświetlaczu w zależności od trybu pracy mogą się wyświetlać różne dane potrzebne w danej chwili - oto moja propozycja
W ciągu paru dni spróbuje to rozrysować - i wtedy napiszę
pozdrawiam
Zając