Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 130484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mickey81

• Gość
Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 18, 2009, 19:11:26 »
Zmontowałem na szybko układ, który docelowo ma być FSLCD :) Podłączyłem potencjometry, zasilanie. Po włączeniu zasilacza ekran się podświetla, można regulować jasność podświetlenia i kontrast, ale wyświetla się tylko jedna linia. Według informacji z linku od Zająca http://mfora.pl/viewtopic.php?t=1926 może to oznaczać uszkodzenie wyświetlacza. Z kolei tutaj http://radzio.dxp.pl/hd44780/hd44780_podstawy.htm piszą, że tak ma być. O co chodzi? Tutaj zdjęcie wyświetlacza.

« Odpowiedź #31 dnia: Maja 19, 2009, 12:20:29 »
Domyślam się,że kupiłeś LCD 2x16 i moim zdaniem wszystko jest o.k.Pod podanymi przez Ciebie linkami są 2 wyświetlacze 4x20 oraz 2x16.W pierwszym są wyświetlane 2 linie 1 oraz 3 w drugim przykładzie tylko 1 linia tak jak u Ciebie.

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 19, 2009, 15:37:49 »
Tak, wyświetlacz to istotnie 2x16. Nie wiedziałem, że to ma znaczenie. Dzięki Vito  :020:

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 26, 2009, 11:46:27 »
No i stało się :( Kupiłem przejściówkę ExpressCard->LPT i niestety nie jest różowo. System widzi ją jako drukarkę USB. Także przestrzegam przed pochopnym zakupem. Myślę jeszcze o tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=641796294 Jeśli się nie sprawdzi, to tylko OpenCockpits. W końcu ma działać na USB http://www.andare-ing.com/uploads/Manual_USBLcd_ingles.pdf
Pozdrawiam
mickey

« Odpowiedź #34 dnia: Maja 26, 2009, 12:45:21 »
Kupiłem przejściówkę ExpressCard->LPT i niestety nie jest różowo. System widzi ją jako drukarkę USB.
Myślę,że ktoś na naszym forum Tobie coś doradzi.Nie wierzę,że jest to problem nie do rozwiązania.Zaletą LPT jest to,że porogram LSLCD jest prosty(tak myślę).
Jeśli zastosujesz sterownik OC to musisz się liczyć z tym,że będziesz musiał wejść w ich soft.Nie stosowałem tego sterownika u siebie ponieważ w programie FAST współpracującym z Falconem ta opcja nie współpracuje z SIOC.
W przypadku FS nie powinno być problemów,ale musisz się liczyć z tym,że będziesz musiał napisać jakiś skrypt w którym będą zmienne do wyświetlenia powiązane z FS oraz SIOC.Ponieważ nie robiłem skryptu pod FS to nie będę mógł Tobie pomóc.Zajrzyj na stronę OC i zobacz na forum lub lepiej zadaj pytanie.Ja też pytałem i zawsze otrzymałem odpowiedź.
Jeśli będziesz coś zamawiał w OC daj znać na naszym forum,może ktoś się dołączy do listy
pozdrawiam

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 26, 2009, 21:16:14 »
Myślę,że ktoś na naszym forum Tobie coś doradzi.Nie wierzę,że jest to problem nie do rozwiązania.Zaletą LPT jest to,że porogram LSLCD jest prosty(tak myślę).
Rzecz w tym, że zasięgnąłem języka w supporcie producenta. Oto, co odpisali:
Dear Delockcustomer,
thank you for having placed your trust in us.
This adaptor makes available no LPT connection!
It is not possible to emulate over this driver a LPT port!
The provided connection is a virtual USB connection!
These adapter is a plug&play device and is ordinarily automatically recognised by the operating system
No other driver is available!
A solution via USB is not available!

Yours sincerely
Dietmar Burgund
Delock Support

Please, send always all present e-mail \'s to your inquiry with.
-------------Vertrieben durch / distributed by---------------------------------------
Tragant Handels- und Beteiligungs GmbH
Beeskowdamm 13/15  14167 Berlin - Germany
HRB 45788 AG Berlin-Charlottenburg  UStID(VAT). DE 156 330 245
Geschäftsführer: Dipl.- Ing. A. Ebrahimi
www.tragant.de
----------------------------------------------------------------------------------!

Original Message         processed by David InfoCenter 
Subject:  Delock Support Anfrage 1243248468 (25-Mai-2009 12:47)
From:     support@delock.de
To:       support@delock.de
Folgende Nachricht wurde unter www.delock.de im Supportformular hinterlassen:
Produkt: 66215 Express Card > 1x parallel
Betriebsystem: Windows XP Vista 32
Chipsatz: Seriennummer:
Kaufdatum:
Fehlerbeschreibung:
Why this adapter is recognizing by Win Vista as an USB Printer? I need a \'regular\' LPT port not an USB printer. Is there any solution?

Dlatego też postawiłem krzyżyk na tej 'przejściówce'. Za te pieniądze (180pln) była by płytka Master + USBLcd od OpenCockpits. :( Z tego, co wiem, to są skrypty pod FSa, także wierzę, że nie przysporzy to problemów.
Pozdrawiam
mickey81

« Odpowiedź #36 dnia: Maja 26, 2009, 22:36:44 »
Witam

Ja fslcd używam poprzez inna przejściówkę pci-lpt http://www.morele.net/kontroler-4world-1-x-port-rownolegly-parallel-na-pci-04607-148329/ i działa ok, ale to chyba inna konstrukcja. Mam za to inny problem. Zamierzałem podłączyć do kompa więcej wyświetlaczy / min 3 / czyli dwa fslcd - dlatego właśnie kupiłem dodatkową kartę pci-lpt / działa bardzo dobrze /, ale gdy uruchamiam drugą "kopię" programu FSLCD otrzymuje taki komunikat :

i koniec. Na to wygląda, że z jednego peceta można obsłużyć tylko dwa wyświetlacze - jeden program, mimo, że mam dwa porty LPT. Jak ktoś ma pomysł jak to obejść to proszę o pomoc.

Mam też inne pytanie czy skomplikowany byłby układ sterujący na usb takimi wyświetlaczami http://www.tme.eu/wyswietlacz-led-9mm-j-czerwony-anoda/arts/pl/a06/kw1-301aoa.html. W dużej części samolotów do fs2004 takie właśnie są np. boeing 737 - chyba najpopularniejszy.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 26, 2009, 22:51:11 »
no tak PCI -> LPT zadziała 100%, bo to po prostu sprzętowy port równoległy. W przypadku laptopa jedynym rozsądnym wyjściem wydawało się ExpressCard (nowsza architektura niż PCIMCIA). Niestety, w moim przypadku się nie sprawdziła. Spróbuję jeszcze z replikatorem portów pod USB, a jak nie zadziała, to ja się poddaję. :(

« Odpowiedź #38 dnia: Maja 26, 2009, 22:52:25 »
Witam,
Mickey81 szkoda,że nie spytałeś Zajca o kartę.Jego karta jest o wiele tańsza od Twojej.
Karta z OC może sterować 4 wyświetlaczami LCD.Karta pracuje autonomicznie czyli nie potrzeba karty Master.Jest to rozwiązanie dla Zajca.Nie jestem pewien czy jest potrzebny FSUIPC,ponieważ ja dla falcona nie potrzebowałem.Na forum OC można dowiedzieć się szczegółów a także pobrać gotowe skrypty.Zajac nie mogłem otworzyć podanych przez Ciebie linków
pozdrawiam vito_zm

« Odpowiedź #39 dnia: Maja 26, 2009, 23:12:44 »
Zajac nie mogłem otworzyć podanych przez Ciebie linków
pozdrawiam vito_zm

Sorry to link do innej strony z wyświetlaczami siedmiosegmentowymi, http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=7074 a takie mi właśnie chodzi

Zając

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 26, 2009, 23:18:22 »
Witam,
Mickey81 szkoda,że nie spytałeś Zajca o kartę.
Ale Zając posiada przejściówkę PCI>LPT. W laptopie zupełnie bezużyteczna, chyba, że coś źle zrozumiałem. Zającu drogi, rozwiej wątpliwości ;)
BTW. Jak chciałbyś sterować te wyświetlacze?
Vito: FSUIPC jest biblioteką do FSa
Pozdrawiam

« Odpowiedź #41 dnia: Maja 26, 2009, 23:26:16 »
Ale Zając posiada przejściówkę PCI>LPT. W laptopie zupełnie bezużyteczna, chyba, że coś źle zrozumiałem. Zającu drogi, rozwiej wątpliwości ;)

Dokładnie moja karta "siedzi" w dużym kompie do laptopa się nie nadaje

A zmieniając trochę temat, kończę projektować coś w rodzaju Multiradia do FS-a opartego na pcb od gamepada / kupiony i "wybebeszony" / jednej płytce do encoderów i FSLCD. Powinno wyglądać coś w tym rodzaju.

pozdrawiam Zając

« Odpowiedź #42 dnia: Maja 27, 2009, 00:44:48 »
Witam wszystkich,
 Pozwolicie że podłącze się pod temat.
Zając. Zerknąłem na Twój ostatni post, w nim link i widzę tam wyświetlacze 7-segmentowe. Wymagają dodatkowego Hardware i soft np. z OC Displays card. Do tego jeszcze musisz mieć Master,  jeśli chcesz to wszystko podłączyć do USB to jeszcze  USB Expansion card. Policz sobie teraz jakie koszty musisz ponieść żeby odpalić 7-segmenst display. Pomijam już płytkę PCB, okablowanie i konfiguracje. Jeśli chcesz zrobić wyświetlacz sterowany przez USB to proponuje kupić gotowy np. taki http://cgi.ebay.co.uk/USB-Interfaced-4x20-blue-Backlight-LCD-display-module_W0QQitemZ320373759035QQcmdZViewItemQQptZUK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET?hash=item4a97c39c3b&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A2109
 Spokojnie to wysterujesz w FSLCD. Być może są tańsze ( nie szukałem) Ale, jest to najłatwiejsze rozwiązanie. Jeśli chcesz podłączyć do jednego peceta więcej niż 2 wyświetlacze to... chyba się nie da. Rozwiązaniem jest- USB LCD card z OC, dwa komputery w sieci poprzez FSUIPC i WideFs. Na każdym można podłączyć po dwa. Lub tez, na jednym USB (taki jak podałem) i LTP. Ale czy taka konfiguracja zadziała nie jestem pewny, nie testowałem.  Wszystko to tyczy się FS.
 To mój pierwszy post na tym forum. Pozdrawiam zatem wszystkich serdecznie  :001:

« Odpowiedź #43 dnia: Maja 27, 2009, 07:29:32 »
Zając. Zerknąłem na Twój ostatni post, w nim link i widzę tam wyświetlacze 7-segmentowe. Wymagają dodatkowego Hardware i soft np. z OC Displays card. Do tego jeszcze musisz mieć Master,  jeśli chcesz to wszystko podłączyć do USB to jeszcze  USB Expansion card. Policz sobie teraz jakie koszty musisz ponieść żeby odpalić 7-segmenst display. Pomijam już płytkę PCB, okablowanie i konfiguracje
To co pisze EGHI jest prawdą,ale dotyczy LED 7-segment.Myślę,że Zajac podał zły link,ponieważ cały czas była mowa w wyświetlaczach opartych na HD44780.
Karta USB Lcd kosztuje 20 EUR w postaci kitu do montażu.Jeśli kupimy dodatkowy przewód dla połączenia 4 HD44789 to trzeba zapłacić dodatkowo 8 EUR.
Tak jak wspomniałem karta pracuje samodzielnie nie potrzeba innych kart OC.Na jednej karcie można połączyć fizycznie 4 HD44780 co umożliwia (soft) wyświetlenie 20 wirtualnych "display" np.tekstów.Nie jestem pewien czy można do pc dołączyć kilka kart,aby zwiększyć liczbę wyświetlaczy.Można zapytać na forum OC.
ps
EGHI witamy serdecznie na naszym forum.

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 27, 2009, 08:59:06 »
A dlaczego nie stworzyć własnego, tańszego i przystosowanego do "naszych" potrzeb rozwiązania ? Układ do sterowania wyświetlaczem z HD44780 (a nawet kilkoma naraz) i podpinany pod RS232 (wiem, że tak samo jak LPT jest już rzadkością w nowych PC ale przejściówki RS232->USB są dostępne i działają bardzo dobrze) jest dość prosty i dużo tańszy od rozwiązań OC itp. Pozostaje jedynie kwestia oprogramowania bo wtedy trzeba program do obsługi (jak FSLCD) napisać samemu. Nieskromnie napiszę, że od kilkunastu dni (niestety z przerwami - brak czasu), taki układ jak i oprogramowanie sterujące do niego, powstaje na moim PC (lubię rozwiązania tanie i dopasowane do moich potrzeb a nie podoba mi się wydawanie sporych ilości europejskiej waluty na rozwiązania, które dobre dla innych niekoniecznie są dobre dla mnie). Przy czym ma to być program do obsługi joystick'ów, wyświetlaczy, diód itp., oparty na prostych skryptach (podobnie jak SIOC ale w chwili obecnej jest to bardzo rozbudowany plik XML) no i przede wszystkim dla FSX ale "budowa" nie wyklucza użycia także FSUIPC. Nie wiem kiedy i czy w ogóle skończę to rozwiązanie, ale niewątpliwie chyba nie warto wydawać pieniędzy na zbędne rzeczy, a tak jak pisałem układ pod RS232 (poprzez przejściówkę do USB) do sterowania wyświetlaczami czy diodami to naprawdę jest koszt kilkunastu złotych (płytka trawiona w domu ale na upartego można to zrobić na "pająka"). Jedyny problem to oprogramowanie.