Zrobiłem test z dwoma wyświetlaczami. Jeden "normalny" a drugi jest w wersji "negative" z podświetleniem.
Wysłałem do obu LCD takie same, dwie linijki tekstu, jak na obrazku:

w wyniku tego oba displaye pokazały go, ale każdy inaczej:
Jak widać, pierwszy składa obok siebie dwie 8-mio znakowe linie a drugi jedna pod druga dwie 16-to znakowe.
Jednak interface działa i potrafi kierować odpowiednie teksty do odpowiednich wyświetlaczy:
Zrobiłem też pomiary poboru prądu przez układ z 2-ma wyświetlaczami:
- bez podświetlenia pobór na poziomie 29,7 mA (czyli ok. 1 mA więcej niż układ jedynie z pierwszym LCD)
- w peeku 32,9 mA
- z podświetleniem (w zależności od siły podświetlenia) od 31 mA do 90 mA. Teoretycznie więc podświetlenie może pobierać ok. 3 mA i już dawać efekt.
W takim układzie, przy założeniu średniego prądu na jeden LCD na poziomie 9 mA (faktyczny pobór max 2 mA + zapas 2 mA + podświetlenie 5 mA) można z USB zasilić układ sterujący oraz wszystkie 21 wyświetlaczy

:banan (sumaryczny pobierany prąd: 21*9mA + 27mA = 216 mA przy maksymalnym, dopuszczalnym 500 mA )
Z negatywnych obserwacji: każdy z wyświetlaczy wymagał osobnego rezystora sterującego jasnością - połączenie razem wyjść VO w obu LCD do wspólnego rezystora powodowało zanik obrazu. (jednak to są dwie zupełnie odmienne konstrukcje, nie wiem co w przypadku jednakowych)