Witam,
bardzo dobre rozwiązanie,nawet bardziej oszczędne niż OC.Wymiana kości uP to jest pomysł.Łatwo to uzasadnić.Gdybyśmy zrobili uniwersalną płytę główną tzw.matkę realizującą zakładane peryferiale to trzeba byłoby użyć dużą ilość łączówek i rozbudowany soft.
W naszym rozwiązaniu płyta główna posiada rozsądną liczę wyprowadzeń (łączówek) a peryferiale (płyty córki) plus program w kości decydują o funkcji hardware.Przesyłanie szeregowe dodatkowo redukuje liczbę kabli.
Dodam tylko od siebie,że tak się projektuje duże systemy.OC oraz PHCC także stosuje tzw.dekompozycje czyli płyta matka i córki.W naszym rozwiązaniu jest patent Damosa tzn.wymiana kości uP.
Mamy szansę zaprojektować funkcjonalny system realizujący popularne elementy wykonawcze LED 7-seg., LED oraz LCD.
Co do szczegółów to można zrobić sprawdzone rozwiązanie sterowania 7-seg.LED, tzn.LED z wspólną katodą podpięta do ULN2003,która pełni funkcje enable.7 połączeń wspólnych wprost z uP (może być bufor).
Zwykłe LED można sterować z HC259 szeregowy zapis do 8 komórek pamięci.
Co do szczegółów dotyczących córek to jest jeszcze czas.Można już zaprojektować płytę główną.
Na zakończenie reflekcja.Powstanie uniwersalne rozwiązanie z możliwością komunikowania się z PC przez USB.Będzie to platforma dla programistów piszących aplikacje.I tutaj jest duże pole do popisu dla programistów.Bez aplikacji system jest martwy.
Teraz pora na moje sprawozdanie.Sprawdziłem podłączając 2 różne LCD na różnych adresach.I tutaj niespodzianka,która kosztowała mnie uszkodzenie kilku segmentów w jednym LCD.LCD z wyprowadzeniem w dwóch rzędach po 7 pin ma te same przypisania do numerów pin co układ z jednym rzędem 16 pin z jednym wyjątkiem na pin 1 jest VCC a na 2 GND czyli odwrotnie.Można zamienic na schemacie Damosa na pin 1 dać VCC a na 2 GND.W ten sposób można używać tego samego kabla dla różnych typów LCD.