oraz bardzo fajna rzecz: dwa piny sterowane z INTERRUPT ON CHANGE REGISTER.
A do czego tego można użyć?
Expander ma dwa rejestry po 8 bitów i dla każdego jest dodatkowy pin który zmienia stan jeśli np wystąpi zmiana na którymś z wejść. Więc wykorzystując ten pin można uzależnić wysyłanie danych zwrotnie do PC tylko gdy pin zmienił stan (czyli stan jakiegoś wejścia się zmienił).
Co do SKD simconnect to rzeczywiście masz rację. Ja od początku miałem wersję Deluxe. Potem kupiłem Acceleration więc myślałem że SDK było zawsze.
Problemem może się okazać szybkość odczytu expanderów w przypadku obsługi enkoderów. Jednak to jedynie kwestia ograniczeń na prędkość tych drugich. Jeśli expandery mają sprzętowy, szybki SPI - to powinny dać radę.
Te expandery mają sprzętowe SPI. Powiem w tajemnicy

że znam projekt wykorzystujący enkodery na tych expanderach i wszystko działa super bez widocznych opóźnień.
BTW - zdradź, jakie układy zastosowałeś do sterowania 7-seg. Jest gotowy hardware do multiplexowania 7 seg?
MAX7221 ze sprzętowym SPI, wiem że strasznie drogie ale dla mojego przypadku nadają się najbardziej, chyba że możesz zaproponować coś podobnego. Myślałem też żeby wyświetlacze wysterować multiplekserem ale dodatkowe elementy i dodatkowe programowanie PIC-a mnie zniechęciły.
Stosując MAX-y mam dostęp do każdej cyferki w dowolnej chwili i nie muszę zapisywać wszystkich 64 bitów za każdym razem jak chcę uaktualnić wyświetlacz.
Jestem zwolennikiem rozwiązania Damosa z kilku powodów.Jego projekt jest modułowy,tzn.jest jądro MB w postaci uP,USB oraz wyjść (buforowanych).W zależności od potrzeb można połączyć do MB odpowiednią liczę potrzebnych DB.Daje to elastyczność wyboru oraz obniża cenę.Nie ma możliwości podłączenia wejść,ale to uzupełnia MJoy.
Schemat, który przedstawiłem jest moją wersją roboczą robioną z myślą tylko i wyłącznie o moim Airbusowym kokpicie. W moim przypadku z przyczyn czysto praktycznych nie ma sensu rozdzielać go na wiele płytek, które tylko powodują plątaninę kabli. Jednak jak zauważył Damos rozłożenie wszystkiego na moduły nie stanowi żadnego problemu.
Dobrze,że mamy do wyboru kilka rozwiązań.W zależności od potrzeb można dokonać wyboru.Ostateczną weryfikacją będzie aplikacja tych projektów w symulatorach.
Ja ze swoim projektem nie mam ambicji konkurować z Damosem bo jak wiecie mamy kompletnie inne cele. Jest to tylko opcja do dyskusji nad rozwiązaniami sprzętowymi lub programowymi, bo niezależnie do czego to finalnie będzie podłączone to na odcinku PC USB - Procek, Procek - PC USB nie ma czego wiele wymyślać. Pakiet musi być wysłany i odebrany - KONIEC. A co z nim potem robi PC to inna historia, i tutaj będzie największa różnica.
Dobrze,że mamy do wyboru kilka rozwiązań.W zależności od potrzeb można dokonać wyboru.Ostateczną weryfikacją będzie aplikacja tych projektów w symulatorach.Z mojego punktu widzenia każdy projekt będzie dobry jeśli będzie miał moduł programowy do komunikacji z falconem.
Wszystko w rękach programistów i tutaj może zaowocować współpraca naszych kolegów a szczególnie Damosa oraz Skalarki
Niestety ja jestem kompletnie zielony w temacie Falcona więc na mnie raczej nie ma co liczyć póki co. Ale jeśli zakończę swój projekt to na pewno zajmę się czymś nowym - tylko że wtedy to może być już za późno bo jak widzę to wasz projekt pewno też będzie już gotowy.
Dobra, będzie tego na razie bo się nakręcam ...