Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 130912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #225 dnia: Czerwca 24, 2009, 07:10:43 »
Przejrzałem schemat jest interesujący.Klasyczne  rozwiązanie sterownika z zastosowaniem nowoczesnej technologi.Nie wchodziłem w szczegóły układu MPC 23S17,ale już z schematu widać jakie ma możliwości.Jedną z zalet tego rozwiązania jest to,że karta realizuje sprzętowo sterowanie wyjściami oraz wejściami.
Generalnie o projekcie będzie decydowało oprogramowanie.Hardware można zrobić lepiej lub gorzej,ale z punktu widzenia przyszłego użytkownika decydują możliwości softu oraz prostota jego stosowania.
Co do rozwiązań hardware to można to zrobić tak jak to robi OC i Damos tzn.zrobić dekompozycję (tak to się chyba nazywało).
OC ma może przestarzałą technologię,ale każdy nowy pakiet jest kompatybilny z starymi kartami.Modułowość związana z dekompozycją projektu daje elastyczność wyboru pakietów czyli ma wpływ na cenę.Jednocześnie możemy rozbudowywać projekt w zależności od potrzeb dokupując pakiety.Podobną filozofię przyjęli przy projekcie PHCC (viperpits) tzn.modułowość.
Moim zdaniem największą zaletą OC jest soft szeroko rozumiany.Mają dobre programy testujące hardware oraz SIOC,który reaguje na zdarzenia co jest jedną z jego zalet.Inną zaletą jest to,że przecięty użytkownik jest w stanie napisać potrzebny skrypt.Współpracuje z modułami FSUPC oraz XPLUPC.
W moim konkretnym przypadku jest przydatny ze względu na moduł FAST,który umożliwia współpracę SIOC z falconem.
FAST nie ma nic wspólnego z OC.
Jestem zwolennikiem rozwiązania Damosa z kilku powodów.Jego projekt jest  modułowy,tzn.jest jądro MB w postaci uP,USB oraz wyjść (buforowanych).W zależności od potrzeb można połączyć do MB odpowiednią liczę potrzebnych DB.Daje to elastyczność wyboru oraz obniża cenę.Nie ma możliwości podłączenia wejść,ale to uzupełnia MJoy.
O wartości projetu i tak zadecyduje soft.
Dobrze,że mamy do wyboru kilka rozwiązań.W zależności od potrzeb można dokonać wyboru.Ostateczną weryfikacją będzie aplikacja tych projektów w symulatorach.Z mojego punktu widzenia każdy projekt będzie dobry jeśli będzie miał moduł programowy do komunikacji z falconem.
Wszystko w rękach programistów i tutaj może zaowocować współpraca naszych kolegów a szczególnie Damosa oraz Skalarki
pozdrawiam i życzę powodzenia.

damos

• Gość
« Odpowiedź #226 dnia: Czerwca 24, 2009, 08:52:45 »
Jestem zwolennikiem rozwiązania Damosa z kilku powodów.Jego projekt jest  modułowy
Projekt Skalarki również jest modułowy i bardzo "sprytnie" pomyślany.

Nie ma możliwości podłączenia wejść
To też będzie :) Tutaj MPC niemal prosi o zastosowanie :)

O wartości projetu i tak zadecyduje soft.
Słuszna uwaga. Wydaje mi się, że będziemy w stanie stworzyć całkiem przyjazny użytkownikowi software.

Z mojego punktu widzenia każdy projekt będzie dobry jeśli będzie miał moduł programowy do komunikacji z falconem.
To akurat mogą załatwić gerrah lub codeking :)

« Odpowiedź #227 dnia: Czerwca 24, 2009, 10:02:19 »
Tutaj MPC niemal prosi o zastosowanie
Masz rację można o tym pomyśleć.Zwróć uwagę na ilość wyjść oraz wejść,gdybyśmy tylko stosowali wyjścia to i tak będzie kilka łączówek.Można pomyśleć o wyprowadzeniu sygnałów przez bufor do córki z układami MPC.Ja tak zrobiłem z Master z OC.Jeśli ktoś nie potrzebuje wejść to rezygnuje z DB.

« Odpowiedź #228 dnia: Czerwca 24, 2009, 20:15:10 »
oraz bardzo fajna rzecz: dwa piny sterowane z INTERRUPT ON CHANGE REGISTER.
   A do czego tego można użyć?
Expander ma dwa rejestry po 8 bitów i dla każdego jest dodatkowy pin który zmienia stan jeśli np wystąpi zmiana na którymś z wejść. Więc wykorzystując ten pin można uzależnić wysyłanie danych zwrotnie do PC tylko gdy pin zmienił stan (czyli stan jakiegoś wejścia się zmienił).

Co do SKD simconnect to rzeczywiście masz rację. Ja od początku miałem wersję Deluxe. Potem kupiłem Acceleration więc myślałem że SDK było zawsze.

Problemem może się okazać szybkość odczytu expanderów w przypadku obsługi enkoderów. Jednak to jedynie kwestia ograniczeń na prędkość tych drugich.  Jeśli expandery mają sprzętowy, szybki SPI - to powinny dać radę.
Te expandery mają sprzętowe SPI. Powiem w tajemnicy  :004: że znam projekt wykorzystujący enkodery na tych expanderach i wszystko działa super bez widocznych opóźnień.

BTW - zdradź, jakie układy zastosowałeś do sterowania 7-seg.  Jest gotowy hardware do multiplexowania 7 seg?
MAX7221 ze sprzętowym SPI, wiem że strasznie drogie ale dla mojego przypadku nadają się najbardziej, chyba że możesz zaproponować coś podobnego. Myślałem też żeby wyświetlacze wysterować multiplekserem ale dodatkowe elementy i dodatkowe programowanie PIC-a mnie zniechęciły.
Stosując MAX-y mam dostęp do każdej cyferki w dowolnej chwili i nie muszę zapisywać wszystkich 64 bitów za każdym razem jak chcę uaktualnić wyświetlacz.

Jestem zwolennikiem rozwiązania Damosa z kilku powodów.Jego projekt jest  modułowy,tzn.jest jądro MB w postaci uP,USB oraz wyjść (buforowanych).W zależności od potrzeb można połączyć do MB odpowiednią liczę potrzebnych DB.Daje to elastyczność wyboru oraz obniża cenę.Nie ma możliwości podłączenia wejść,ale to uzupełnia MJoy.
Schemat, który przedstawiłem jest moją wersją roboczą robioną z myślą tylko i wyłącznie o moim Airbusowym kokpicie. W moim przypadku z przyczyn czysto praktycznych nie ma sensu rozdzielać go na wiele płytek, które tylko powodują plątaninę kabli. Jednak jak zauważył Damos rozłożenie wszystkiego na moduły nie stanowi żadnego problemu.

Dobrze,że mamy do wyboru kilka rozwiązań.W zależności od potrzeb można dokonać wyboru.Ostateczną weryfikacją będzie aplikacja tych projektów w symulatorach.
Ja ze swoim projektem nie mam ambicji konkurować z Damosem bo jak wiecie mamy kompletnie inne cele. Jest to tylko opcja do dyskusji nad rozwiązaniami sprzętowymi lub programowymi, bo niezależnie do czego to finalnie będzie podłączone to na odcinku PC USB - Procek, Procek - PC USB nie ma czego wiele wymyślać. Pakiet musi być wysłany i odebrany - KONIEC. A co z nim potem robi PC to inna historia, i tutaj będzie największa różnica.

Dobrze,że mamy do wyboru kilka rozwiązań.W zależności od potrzeb można dokonać wyboru.Ostateczną weryfikacją będzie aplikacja tych projektów w symulatorach.Z mojego punktu widzenia każdy projekt będzie dobry jeśli będzie miał moduł programowy do komunikacji z falconem.
Wszystko w rękach programistów i tutaj może zaowocować współpraca naszych kolegów a szczególnie Damosa oraz Skalarki
Niestety ja jestem kompletnie zielony w temacie Falcona więc na mnie raczej nie ma co liczyć póki co. Ale jeśli zakończę swój projekt to na pewno zajmę się czymś nowym - tylko że wtedy to może być już za późno bo jak widzę to wasz projekt pewno też będzie już gotowy.

Dobra, będzie tego na razie bo się nakręcam ... :002:

« Odpowiedź #229 dnia: Czerwca 24, 2009, 22:11:40 »
Jest to tylko opcja do dyskusji nad rozwiązaniami sprzętowymi lub programowymi, bo niezależnie do czego to finalnie będzie podłączone to na odcinku PC USB - Procek, Procek - PC USB nie ma czego wiele wymyślać. Pakiet musi być wysłany i odebrany - KONIEC
Masz rację,ja już widzę korzyść z tej dyskusji.Stosujesz bardzo nowoczesne elementy.Myślę,że Damos zgodzi się na modyfikację swojego schematu.Na dobrą sprawę to się już dublujemy.Ty już masz gotowy i sprawdzony projekt my dopiero go tworzymy.Jedyna różnica to uP i tutaj także masz przewagę (USB).Myślę,że możemy potraktować nasz projekt jak to podkreślił Damos jako praca dla przyjemności i z korzyścią dla budowniczych kokpitów.
Podziwiam Ciebie Skalarki za to,że będąc elektronikiem nauczyłeś się programować.Mnie się to nie udało,chociaż próbowałem.

« Odpowiedź #230 dnia: Czerwca 24, 2009, 23:02:20 »
Podziwiam Ciebie Skalarki za to,że będąc elektronikiem nauczyłeś się programować. Mnie się to nie udało, chociaż próbowałem.
Dzięki za uznanie, ale nie wiem czy się nauczyłem, uczę się. Elektronika cyfrowa fascynowała mnie od dawna. Jak 20 lat temu robiłem cyfrowy miernik na obronę pracy to to było coś!!!! urządzenie miało ze 20 scalaków - a teraz taki 1 PIC czy ATMEL rozwiązuje sprawę.

« Odpowiedź #231 dnia: Czerwca 24, 2009, 23:04:02 »
Mam prośbę do osób posiadających Falcon'a: zrobiłem prosty moduł odczytujący dane z Falcon'a i trzeba sprawdzić czy cały program, który wcześniej przedstawiałem działa. Niestety nie posiadam Falcon'a i nie mam nawet jak debugować  :015:

Archiwum z programem jest pod linkiem http://angus.foxnet.pl/fs/DomowyKokpit.zip

Prosty test: uruchomić program (plik DomowyPanelApp.exe), wczytać plik TestFalcon.hcps (przycisk Wczytaj...). Przejść na zakładkę "Moduły wejścia", wybrać z listy modułów "TestModule" i kliknąć na "Konfiguracja...". Przesunąć okno tak żeby widzieć główne okno programu, z listy "Profil" wybrać "Falcon" i kliknąć "Uruchom". Teraz należy włączyć Falcon'a i obserwować czy coś się zmienia w oknie "TestForm". Nazwy pól, których wartości powinny się zmienić: "form2:checkbox1" (informacja czy Falcon jest uruchomiony), "form2:checkbox2" (lampka MasterCaution), "form2:liczba1double" (liczba obrotów rpm), "form2:string1" (informacja o pozycji podwozia).

W pliku FalconData.xml (jest w katalogu /modules) można zmienić wersję Falcon'a (AF, OF itp.) oraz interwał czasu co ile odczytywane są dane z Falcon'a. Te dwa parametry opisane są w komentarzu.

Ważne: należy obserwować pierwszą zakładkę programu (zakładka "Log"). Jeśli pojawią się tam jakieś dziwne wpisy (np. po angielsku lub magiczne słowo "błąd") to proszę o podesłanie na priv zawartości tego pola tekstowego.

Jeśli coś jest niejasne to proszę pytać. Bardzo możliwe, że nie zadziała za pierwszym razem i konieczne będą poprawki - niestety sam nie mam jak sprawdzić (chyba, że te dane można odczytywać także z dema Falcon 4.0 - muszę to sprawdzić - a może ktoś wie ?).

Z góry dzięki za pomoc i czekam na (dobre?) wieści  :001:

« Odpowiedź #232 dnia: Czerwca 25, 2009, 00:00:21 »
Witam

Na podstawie schematów Damosa zrobiłem przymiarkę do płytki MB

Pozdrawiam i proszę o uwagi
Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

damos

• Gość
« Odpowiedź #233 dnia: Czerwca 25, 2009, 00:15:06 »
Bardzo ładny projekt! Małe poprawki już w drodze... :)

damos

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: Czerwca 25, 2009, 00:59:12 »
Expander ma dwa rejestry po 8 bitów i dla każdego jest dodatkowy pin który zmienia stan jeśli np wystąpi zmiana na którymś z wejść. Więc wykorzystując ten pin można uzależnić wysyłanie danych zwrotnie do PC tylko gdy pin zmienił stan (czyli stan jakiegoś wejścia się zmienił).
Aha.. stąd 2 wyjścia. teraz rozumiem. Czy układ może wtedy wysłać notyfikację po SPI, czy trzeba "odpytać" te dwa wyjścia?

Te expandery mają sprzętowe SPI.
Wiem. Jest nawet ich wariant ze sprzętowym I2C 1,7 Mbps :)
Powiem w tajemnicy  :004: że znam projekt wykorzystujący enkodery na tych expanderach i wszystko działa super bez widocznych opóźnień.
Opóźnienia to nie problem. Dla człowieka 50 ms jest niewidoczne, dla procesora to połowa wieczności ;)  Ja myślałem o gubieniu impulsów.

MAX7221 ze sprzętowym SPI, wiem że strasznie drogie ale dla mojego przypadku nadają się najbardziej, chyba że możesz zaproponować coś podobnego. Myślałem też żeby wyświetlacze wysterować multiplekserem ale dodatkowe elementy i dodatkowe programowanie PIC-a mnie zniechęciły.
Stosując MAX-y mam dostęp do każdej cyferki w dowolnej chwili i nie muszę zapisywać wszystkich 64 bitów za każdym razem jak chcę uaktualnić wyświetlacz.
A mnie twój projekt zainspirował do zmiany sposobu sterowania 7-seg :) Już go wstępnie opisałem Zającowi. Zastosuję ATmega8 (5 PLN) + ULN2003 (0,6 PLN),  wszystko na I2C eerrmm... tzn TWI (I2C jest nazwą zastrzeżoną i Atmel się nie przyznaje, że jego TWI to faktycznie I2C :)  ) Mam tam sprzętowe TWI ;) (400 Kbps). Atmega będzie multipleksować maks 7 szt. 7-seg LED o wspólnej katodzie i odbierać dane z mastera. Sterowanie każdą z cyfr z osobna - bez problemu. Na TWI mogę zaadresować 128 takich modułów (128 takich wyświetlaczy po 7 znaków - adres 7-bitowy). Expandery microchip'a mają adresy bodaj 3-bitowe (max 8 do zaadresowania). Nie wiem, jak z MAX'ami. Cenowo z pewnością będzie lepiej (6 PLN vs 40 PLN, przy 6-ciu sztukach to już ponad 200 w kieszeni ). Roboty - więcej :) Jednak skalowalność również będzie większa.

Ja ze swoim projektem nie mam ambicji konkurować z Damosem bo jak wiecie mamy kompletnie inne cele.
A po co od razu konkurować? Nie lepiej sobie "powspółpracować" ? :)

W PL mamy gorszy dostęp do układów microchipa niż w UK i w dodatku są drogie. Twój PIC to u nas jakieś 37 PLN. ATmega16 to 8-9 PLN. Jeden MCP23S17 jest w cenie ATmega16, która ma 2 razy więcej portów i w dodatku może mieć własny kod do wstępnej obróbki danych (takie dwa MCP23S17 "na sterydach" i w dodatku programowalne).

Jak tak dalej będziemy się "stymulować" to zrobimy cały kokpit za 60 PLN ;)

« Odpowiedź #235 dnia: Czerwca 25, 2009, 06:31:43 »
Jak tak dalej będziemy się "stymulować" to zrobimy cały kokpit za 60 PLN
I o to chodzi.Zakup podstawowego pakietu USB Expansion jako kit z przesyłką to około 200zł.Do tego zakup Master itd.Dlatego własny projekt na dostępnych elementach oraz z możliwością programowania w warunkach domowych (PC-LPT) ma uzasadnienie.
Współpraca przynosi już widoczne efekty to widać.Każdy z nas ma jakieś umiejętności,współpracując możemy odnieść sukces.Wracając do wspomnień to co stwierdził Skalarki jest prawdą.Dopiero na początku lat 90-ych miałem dostęp do zachodnich technologi i stare projekty można było realizować w jednym układzie Altery (PLD).
Zając moje gratulacje.
Codeking zabieram się do testów.Ostatnio walczę z uruchomieniem programu FalconGauges na nowym PC z ATI.Mam problemy i zabiera mi to trochę czasu.Myślę,że pokonam ten problem.Moje zmagania opiszę w oddzielnym wątku.Jest to też związane z budową kokpitu a konkretnie z MFD oraz CP.

« Odpowiedź #236 dnia: Czerwca 25, 2009, 09:07:47 »
Zastosuję ATmega8 (5 PLN) + ULN2003 (0,6 PLN),  wszystko na I2C eerrmm... tzn TWI (I2C jest nazwą zastrzeżoną i Atmel się nie przyznaje, że jego TWI to faktycznie I2C :)  ) Mam tam sprzętowe TWI ;) (400 Kbps). Atmega będzie multipleksować maks 7 szt. 7-seg LED o wspólnej katodzie i odbierać dane z mastera. Sterowanie każdą z cyfr z osobna - bez problemu.
Czegoś nie rozumiem - ULN2003 to "tylko" 7 wyjść więc nie będzie sterowania kropką ? Dobrze byłoby udostępnić sterowanie każdym segmentem oddzielnie. Zastosowałbym ULN2803. No i wyświetlacze ze wspólną katodą ? Coś mi nie pasuje do tego ULN (taki sam problem jak przy wyśweitlaczach LCD kilkanaście postów wcześniej). I ostatnia rzecz - max. 7 wyświetlaczy LED. Trochę mało jak na jeden układ. Można zastosować tani układ np. 74hc595 kaskadowo i zrobić np. 16 wyświetlaczy. Koszt będzie mniejszy niż zrobienie dodatkowego urządzenia dla tych 7 wyświetlaczy.
Jak coś pomyliłem to proszę o poprawkę :)

« Odpowiedź #237 dnia: Czerwca 25, 2009, 09:52:45 »
Czegoś nie rozumiem - ULN2003 to "tylko" 7 wyjść więc nie będzie sterowania kropką
Ten układ będzie pełnił rolę "sink" dla LCD-7seg..tzn.katoda LCD będzie podłączona do jednego z wyjść ULN2003.Czyli jeden układ może zapewnić sterowanie 7 LCD-7seg.Kropka będzie.Co do pozostałych pytań to lepiej to zrobi Damos.

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: Czerwca 25, 2009, 10:11:06 »
vito_zm, orientujesz się może, czy FAF4 chodzi pod vistą?
pozdrawiam
mickey81

« Odpowiedź #239 dnia: Czerwca 25, 2009, 10:25:50 »
Moja rada unikaj visty.Może koledzy od Falcona wypowiedzą się na ten temat.