Autor Wątek: W widoku 2D w miejscu zegarów analogowych są czarne plamy, a 3D dziura na wylot  (Przeczytany 10110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

k1oor

• Gość
A podaj kompletną listę samolotów z felerem. Akurat te które wymieniłeś mają pliki z zegarami w globalnym folderze GAUGES - nie w lokalnym PANEL, przy samolocie - i co ważniejsze, ich zegary to C++ DLL-ki - nie XML-owe CABy. Wynikałoby że masz problem z zegarami C++, podczas gdy CABy XML są OK. Jest potrzebna lista samolotów z felerem aby to stwierdzić na pewno.

pozdrawiam
ROB

OK, siądę wieczorem z kartką przed kompem i zrobię spis co działa a co nie.
Na dodatek wydaje mi się że po ponownej reinstalacji FSXa i obserwacji czarnych dziur wywaliłem jakieś komponenty XML (były jakieś dwa) i biblioteki C++ też.
Czy framework też jest potrzebny, bo widzę jakieś dwie wersje i nie wiem czy też nie wywalić.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Jak tak zaczniesz wywalać wszystko to będziesz musiał windę przeinstalować NET Framework najlepiej zainstalować 3.5 a prócz tego z listopada 2008 DirectX SDK. Jak wrócę do domu to będę patrzył gdzie te katalogi są poukrywane (Vista x64)
11:05 PM

kapulet

• Gość
To może by tak Ojciec Założyciel otworzył znów temat RoF :011:

Zgredd

• Gość
k1oor -> masz pecha i rozumiem frustrację, ale plz nie pisz o wyższości FS9 nad FSX :karpik Na tym forum jest to równie niemile widziane, jak rozprawianie o warezach. Psy na FSXa z powodzeniem możesz wieszać na forum azt..c :002:
Z win niestety tak bywa, że któregoś dnia coś samo się zepsuje i nie wiadomo gdzie szukać dziury. Ja tak miałem ostatnio właśnie z gaugami w FSX, choć do tamtego momentu wszystko działało cacy. Nic nie pomagało, nie można było znaleźć przyczyny. Przeinstalowałem system, zajęło mi to z późniejszym konfigurowaniem użytków 2 dni, przy okazji padł mi HDD z danymi z 13 lat!, a teraz jestem szczęśliwcem latającym na majstersztyku A2A :)
To się nazywa miłość do FS :banan

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
ale plz nie pisz o wyższości FS9 nad FSX :karpik Na tym forum jest to równie niemile widziane...

Jak masz pisać takie bzdury to ogranicz się to pisania w swoim imieniu, a nie wciągasz w to forum.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Wygląda na to żę FSX to porażka i trzeba było się na FS2004 rzucić z kasą - zaczynam rozumieć czemu FS 2004 mimo że starszy jest droższy niż nowszy FSX.

Ciekawe czemu porażka? Pewnie dlatego, że masz komputer pełen jakiś śmieci? A może dlatego, że nie potrafisz go sobie poprawnie zainstalować czy skonfigurować? No cóż FSX jest bardziej wymagający od FS9 (zarówno pod względem sprzętowym, jak i użytkownika), ale poczytaj sobie to Forum - tutaj wielu ludzi korzysta z FSX od dawna i nie ma z nim żadnych problemów. A jak chcesz prosto, a jakość gry Cię nie interesuje to cofnij się do FS8 - będzie jeszcze taniej i prościej.

Na dodatek wydaje mi się że po ponownej reinstalacji FSXa i obserwacji czarnych dziur wywaliłem jakieś komponenty XML (były jakieś dwa) i biblioteki C++ też.

No jak "wywalasz" z gry co popadnie nie wiedząc nawet co - to życzę szczęścia w poprawnym działaniu programu.

Powiedz mi jak to możliwe, że mam FSX z kupą dodatków (darmowych i płatnych), który ma już prawie 90GB i wszystko działa? Moja rada jest taka - sformatuj dysk systemowy, postaw nowy system, definitywnie wywal ślady po wszelkich "kombinacjach", a przy okazji sprawdź i uaktualnij wszelkie sterowniki od grafiki i zrób to od początku, powoli, myśląc co robisz, a myśląc podwójnie zanim "wywalisz" cokolwiek.

k1oor

• Gość
To po kolei:

Siadłem sobie wieczorem i obejrzałem kokpity wszystkich dostępnych maszyn.
Efekty jak poniżej:

A321 - wszystko OK
Baron 58 - prawie OK, ale zamiast paneli radia i busoli czarne kwadraty
Baron 58 G1000 - OK
King Air 350 - całkiem źle
Bell 206 - też źle
B737-800 - OK
B747-400 - OK, oprócz panelu radia
Bombardier CRJ 700 - OK
Learjet 45 - OK
Cessna 172 - źle
Cessna 172 G1000 - OK
Cessna 208 - OK, poza panelem radia
DHC-2 - OK
DG800 - OK
DC-3  - OK
Extra 300 - OK, poza panelem radia
G12A - OK, poza panelem radia
Maule (oba) - Ok, poza panelem radia
Mooney Bravo - źle
Mooney Bravo G1000 - OK
Piper - OK
R22 - OK, poza panelem radia

W czasie tego sprawdzania włączała mi się miła informacja o konieczności aktywacji, ale jakoś nie uruchamiał się żaden kreator aktywacji.
Poza tym musiałem walczyć z jakimiś "duchami" w kabinie - cały czas samoloty próbowały same startować, cofanie manetek ciągu nic nie dawało, na szczęście działało odcięcie paliwa...

Kupiłem sobie nową płytę główną to zainstaluję system od nowa. I wtedy się zobaczy.

Co do wywalania to po prostu moje pojęcie przechodzi ile różnego śmiecia instaluje się nawet przy instalacji głupiego sterownika grafiki i po co?!
Poza tym nie wywalam z gry tylko z systemu - tak mi się przynajmniej wydaje - i jeśli jakiś składnik jest potrzebny to powinien być dołączony na płycie z grą (w końcu instalatorowi można zaszyć jakąś minimalną "inteligencję" żeby sprawdzał zainstalowane składniki i w razie potrzeby doinstalowywał brakujące)
I czy jedna wersja np NET Framework nie przeszkadza drugiej.
No i może najmniej ważny ale dla mnie istotny fakt że te wszystkie dodatki zajmują miejsce na dysku i chociaż mogą być w ogóle nie wykorzystywane to i tak się instalują i zabierają miejsce.

W temacie FS8 - może to nie całkiem na temat ale... Kiedyś czytałem jak jakiś gość porównał blaszaka do konsoli - nie mógł się nadziwić że kupując grę wkłada płytę i gra chodzi. Zawsze i płynnie. Natomiast w blaszaku: nowy sterownik karty graficznej, nowa wersja DirectXa, a najlepiej nowa wersja systemu i nowa karta graficzna (to już ode mnie).

Staram się żeby na kompie nie mieć śmieci, nie instaluję czego popadnie.
Czyszczę rejestr itp. Ale mam wrażenie że system po instalacji i po zainstalowaniu jakiejkolwiek aplikacji i jej odinstalowaniu nie jest już takim systemem jak ten po czystej instalacji. A powinien. Ale nie - system musi pamiętać czy user przypadkiem nie instalował tego gierkę rok temu. Ano instalował, a potem nie miał czasu na granie, ale za to potrzebował miejsca na dysku bo kompa z centrum rozrywki przerobił na narzędzie pracy. Potem się odkuł i znowu chciałby się pobawić, ale się nie da bez reinstalki systemu. No żeby chociaż była jakaś aplikacja która kompleksowo czyści katalogi i rejestr po pozostałościach poprzednich instalacji...
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2009, 09:58:29 wysłana przez k1oor »

k1oor

• Gość
Co do narzekania na FSXa...

To że ma buga w awionice który znika po reinstalce systemu wyczytałem na tym forum.

To że FSX wygląda super w stosunku do FS 2004 to nie całkiem prawda - w PC Pilocie gość napisał że po zainstalowaniu paru dodatków FS 2004 wygląda prawie tak samo dobrze jak FSX, ale działa płynniej.

Poza tym prosta zależność - cenowa - sugeruje jakość produktu.
Nie mówię że FSX jest całkiem do kitu - wygląda ładnie, ale mógłby mieć parę błędó mniej. I na pewno są osoby którym działa bezproblemowo. Mnie jakoś nie chce.

Bez jaj z tym porównaniem FS9 do FSXa. Może lotniska wyglądają tak samo ale już inne elementy to zdecydowana przewaga FSXa. Np. siatka terenu w wyższej rozdzielczości, bardziej gęsty autogen (szczególnie drzewa - lasy wyglądają wreszcie tak jak powinny), cienie w kokpicie samolotów, woda i wiele innych pierdół.

Offline some1

• Global Moderator
Co do tematu wątku:

Jeśli w folderze FSX/Gauges nie masz plików dll z nazwami samolotów w których Ci różne rzeczy nie działają (np Bendix_king_radio.dll), to znaczy że masz skopaną instalację. Jeśli masz takie pliki to znaczy że masz skopany system bo FSX ich nie może wczytać. Dlaczego masz skopany system nie wiem, może antywir coś blokuje, ale możesz spróbować tego:
http://ops.precisionmanuals.com/wiki/FSX_Trust_DLL_Policy
i ewentualnie przeinstalować FSX jeśli nie zechce zadziałać od razu.

Co do gościa z PC pilot co twierdzi że po zainstalowaniu paru dodatków FS 2004 wygląda prawie tak samo dobrze jak FSX - do FSX też można zainstalować parę dodatków i wtedy będzie wyglądał bardziej niż prawie.

Co do ceny / jakość: FSX początkowo kosztował 300 zł w czasach kiedy za FS2004 trzeba było dać koło 200. Tylko że kopii FSX jest od tego czasu na rynku dużo i po niższych cenach, natomiast FS2004 nikt nie wydaje ponownie i to co jest dostępne to jakieś resztki z dawnych lat. Jeśli wyjdzie w kolekcji klasyki to będzie podobnie jak FS2002 za 20 zł.

Co do wyższości jednego symulatora nad drugim czy jakimś innym, tego czy i gdzie jest to mile widziane: idźcie lepiej się przewietrzyć, pogoda ładna.

Co do reszty narzekań: kup tę konsolę i nie zawracaj głowy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

k1oor

• Gość
Co do reszty narzekań: kup tę konsolę i nie zawracaj głowy.

Kupię - jak tylko zacznie obsługiwać X52 i TrackIRa. :D
Ale wtedy ktoś musiałby jeszcze wyprodukować jakiś sim na ten sprzęt :(
A Windoza do kosza, witamy Linux'a.  :banan

I dziękuję wszystkim za porady  :020:

PC Pilocie gość napisał że po zainstalowaniu paru dodatków FS 2004 wygląda prawie tak samo dobrze jak FSX, ale działa płynniej.

Błehehehehehe ... Przepraszam koledzy, ale jak słyszę taką powielaną bzdurę (jako wieloletni użytkownik mocno rozbudowanych FS-ów, od wersji FS98, a to już 10 lat) to mi się nasuwa tylko ta reklama piwa: "prawie robi wielką różnicę" - idealnie pasuje :118:

Szczególnie że w tym samym magazynie zrobili porównanie wydajności FS9 i FSXa. Ustawili w obu simach mnie więcej taki sam poziom grafiki i wyszło im że ... FSX chodzi szybciej. Na dodatek była to wersja sklepowa (bez SPaków)

k1oor

• Gość
Pomogło dopiero to:

Magicznym sposobem pojawiły się zegary, panel radia.
Ale wpierw pojawiła się prośba o aktywację i po niej dopiero, pojawiły się zegary.

Windows trudna system jest... :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Błehehehehehe ... Przepraszam koledzy, ale jak słyszę taką powielaną bzdurę (jako wieloletni użytkownik mocno rozbudowanych FS-ów, od wersji FS98, a to już 10 lat) to mi się nasuwa tylko ta reklama piwa: "prawie robi wielką różnicę" - idealnie pasuje :118:

Razor uważaj, bo zaraz ktoś Ci zarzuci, że się nieładnie odzywasz do użytkowników  :118: :021: :020:

Pomogło dopiero to:

Czy to nie jest jakoś powiązane z Vistą+UAC? Czy to jeszcze na XP. W temacie jakoś nie doczytałem jaki to Windows. Pytam z ciekawości.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2009, 12:15:13 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"