Autor Wątek: Drukarka z WiFi  (Przeczytany 3439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Drukarka z WiFi
« dnia: Lipca 22, 2009, 10:18:16 »
Panowie chcę sobie drukować zdjęcia samolotów w kolorze na drukarce z WiFi :)
Ale szukając takiej drukarki nie znalazłem wielu produktów spełniających moje oczekiwania. W ogóle coś jak by ich nie było. A chcę by nie była zbyt duża miała możliwość oczywiście drukowania po WiFi, czy ma być laserowa czy atramentowa nie mam pojęcia, obecnie mam atramentówkę. Służyć ma domowo - biurowo w proporcjach 30/70 czyli raczej dużo c/b mniej kolor. Koszty eksploatacji są ważne ale nie decydujące. Cena samej drukarki najlepiej do 1500 zł, ale to tak strzelam z głowy bo nie mam pojęcia jak stoją te sprzęty obecnie. Mam nadzieję że przedstawicie mi jakieś propozycje razem z cenami. Liczę na pomoc bo postanowiłem kupić taką drukarkę ze względu na częstą działalność na laptopie dzieci i żony i konieczność drukowania ich "wypocin" na drukarce podłączonej do stacjonarnego kompa, do którego staram się ich nie dopuszczać ;) z różnych względów, które sami zapewne stosujecie :). Mam w domu sieć WiFi i wiem że można tam jakoś  :011: drukarkę do routera podłączyć ale ze względów technicznych nie jest to możliwe. Podłączanie kabla drukarki od stacjonarki do laptopa też mnie za bardzo nie interesuje.

Jak by ktoś miał jakiś adresik forum z takimi problemami to sobie sam poczytam :) i nie będę głowy zawracał.

btw. nie chcę żadnych kombajnów, tylko drukarkę
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
Odp: Drukarka z WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 22, 2009, 12:30:32 »
A nie możesz udostępnić drukarki na stacjonarnym komputerze i drukować bezpośrednio z laptopa?
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 22, 2009, 12:38:08 »
No tak robię. Ale gdy nie ma mnie w domu nie chcę aby mi włączali komputer po to by uruchomić drukarkę. Po za tym w innych przypadkach zajmuje to trochę czasu, prądu, bebechy kompa niepotrzebnie pracują i się zużywają :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 22, 2009, 12:50:44 »
To może najprostszy print serwer z wifi? Koszt ok 200pln.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 22, 2009, 12:59:46 »
Chodzi Ci o coś co nazywa się serwerem druku? Bo właśnie przeszukując forum o WiFi coś takiego mi wpadło w oko. jeżeli tak to byłoby to dobre rozwiązanie. Ba najlepsze bo moja drukarka jest nadal dobra i nie narzekam na nią. Taki serwer można już kupić za troszkę więcej niż 150 zł. I to mi się podoba. Jeżeli mi możesz potwierdzić że o to chodzi byłbym wdzięczny.
Jeszcze jedno pytanie: czy do takiego serwera mógłbym podłączyć też skaner usb? 

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 22, 2009, 13:02:45 »
Jakiś Router np. Asusa z USB, do niego drukarka przez USB i modlić się, żeby to wszystko działało w miarę normalnie. Ewentualnie jakiś printserwer ale nie bezprzewodowy tylko kabelek. Do kabelka mam największe zaufanie, bo trochę się z tymi dziadostwami nawalczyłem z różnym skutkiem. Trzeba się tylko upewnić, że obsłuży twoją drukarę.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 22, 2009, 14:04:25 »
Tak - chodzi mi o serwer wydruku - najlepiej pogooglać po stronach producentów jakie drukaki są obsługiwane. najpewniejszym rozwiązaniem jest oczywiście kabel ale przy odrobinie szczęścia i WiFi będzie działało poprawnie.
Skanera ztcw niestety podłączyć się nie da.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 30, 2010, 01:17:51 »
Widze że jest już temat o drukarkach WiFi więc nie będę zakładał nowego , choć moje pytanie będzie z całkiem innej beczki.

Mam drukarke Brother DCP-J315W. Podłączona prze wifi do laptopa (Vista). Żeby coś wydrukować muszę połączyć się z siecią o nazwie SETUP. Jest to sieć niezabezpieczona (ad-hoc czy coś takiego). Rozumiem że inni w bloku gdzie mieszkam tez widzą to połączenie (ja widzę przynajmniej trzy łącza) i mogą się łączyć z moją drukarką. Czy jest konieczność zabezpieczenia takiej drukarki. Jeżeli tak to jak to zrobić. Czy ktoś może się włamać do mojego komputera przez to połączenie?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Września 08, 2013, 19:42:59 »
Panowie, odświeżam temat, bo nie chce mi się doktoryzować w temacie a stary grat się popsuł.

Drukarka laserowa mono + skaner + wifi (lub możliwość podłączenia do routera po kablu). Dobrze, żeby nowy toner dało się dokupić za cenę niższą niż pół nowej drukarki. Ma ktoś jakieś typy?

Ewentualnie nie upieram się przy laserze, są jakieś ciekawe alternatywy w atramentówkach? Aż tak dużo w sumie nie drukuję.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #9 dnia: Września 08, 2013, 20:09:59 »
Mam drukarkę co kolega powyżej, Brothera DCP-J315W. Ma ze 3-4 miesiące, nie jest nadzwyczaj użytkowana, tusze nieoryginalne w granicach 10-15 pln. Atramentówka, bez problemu działa po Wi-Fi, sama się czyści, przez co nie zasycha tusz (chociaż też podobno sporo się go zużywa w samym procesie). Fajnie rozwiązany patent ze schowaną wtyczką od zasilania w środku drukarki, przez co można postawić ją zaraz przy ścianie. Dla niewymagającego użytkownika (o drukowaniu zdjęć nawet nie myślę) jest całkiem niezła. Sam kupowałem za ok 400 pln.

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #10 dnia: Września 08, 2013, 20:27:33 »
Jeśli już jesteśmy przy Brotherach, to moi rodzice mają w domu DCP-7055W. Jakoś strasznie droga nie jest, z tego co zauważyłem głośniejsza niż mój Samsung SCX-4300 zarówno przy drukowaniu, jak i skanowaniu. Co do kosztów tonera, to drukarka standardowo ma jednorazowy bęben i pojemnik na toner, ale bez problemów można do niego dokupić toner i sprężynkę resetującą licznik.  :evil:

EDIT: Nie mogłem sobie przypomnieć gdzie to wszystko znalazłem. Proszę bardzo, takie są koszty:
http://www.agawa.pl/regeneracja-tonerow-brother-brother-dcp-7055-tn-2010-272;20
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT