Autor Wątek: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight  (Przeczytany 113302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
Odp: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight
« Odpowiedź #225 dnia: Listopada 01, 2011, 18:05:01 »
Nie ma żadnych problemów bo sam to niedawno przerabiałem...
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #226 dnia: Listopada 01, 2011, 18:23:08 »
Witam.
Mam takie pytanie. Kiedyś jak latałem z wyłączonymi ikonami to oglądając filmik z misji miałem wszystkie samoloty podpisane. Teraz mi to zniknęło i nie wiem jak to przywrócić aby w filmikach były ikony samolotów.
Proszę o jakąś podpowiedź....
Ponawiam zapytanie...
GG 4834952

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #227 dnia: Listopada 01, 2011, 18:42:49 »
Nie ma żadnych problemów bo sam to niedawno przerabiałem...

OK. Procedura jest jaka?
1. Download ROF demo
2. Instalacja w Win7
3. Rejestracja własnym kodem (kupiłem wersję download z FSPilotShop.com)
4. Wpisanie swojego login'a i hasło

A może opcja 3 jest niepotrzebna i 4 wystarcza w aplikacji?

PS: I mam nadzieję, że wszystkie te moje samoloty z hangaru i pożal się Boże osiągnięcia nadal tam będą...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #228 dnia: Listopada 01, 2011, 18:46:24 »
Ja wcale nie przeinstalowywałem..
Skopiowałem folder z grą i bodajże folder RoFa z Program Files i po wklejeniu działało mi normalnie...
GG 4834952

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #229 dnia: Listopada 01, 2011, 19:30:28 »
To ciekawe, a mi tak nie działało... ale nie pomyślałem, że może ROF ma coś jeszcze oprócz folderu instalacji (użyłem niestandardowego, a zwyczajowego u mnie D:\Games). Producent gry zawsze ma u mnie plusa, jak wszystko jest w jednym katalogu i grę łatwo się przesuwa...

PS: Dziwne, u mnie programy rof.exe, settings.exe i rof_update.exe się po prostu nie uruchamiają. Błąd w dwóch przypadkach to "Błąd podczas wykonywania programu: 5", a przy rof.exe to brak d3dx9_42.dll. Czyli potrzebuje czegoś z DX9 w Windows 7? Hmmm...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #230 dnia: Listopada 01, 2011, 20:18:15 »
OK. Abstrahując od dziwnego pragnienia załadowania biblioteki z DX9, ROF potrzebuje jeszcze dotNet'a i bibliotek VC++. O ile .NET jest domyślnie w systemie Win 7 (zdaje się wersja 3.5), to nie trzeba go instalować. Biblioteki VC++ redist są w dwóch wersjach 64b i normalne. Jakie zainstalować do Win7? 64b, ponieważ taki mam system? Czy też 32b ponieważ chyba taką paczkę miał ROF w instalce?

Pytam się, bo nie chce mi się tych +3GB ściągać instalacji ROF'a...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: Listopada 01, 2011, 20:26:12 »
Zainstaluj najpierw 32bit. RoF jest aplikacją 32bitową, to zapewne takich bibliotek potrzebuje.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #232 dnia: Listopada 03, 2011, 08:28:24 »
Zciągnąłem i zainstalowałem całość... Ten nieszczęsny ROF potrzebuje bibliotek do wersji VC++ 2005, nawet nie 2008 czy 2010, to raz. A dwa - i tak trzeba zainstalować DX9, bo potrzebuje, nawet na Win7... Jakaś mała paranoja, nieprawdaż... Tak więc samo przeniesienie plików i uruchomienie nie funguje...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #233 dnia: Listopada 03, 2011, 08:33:58 »
Jedno i drugie to nie paranoja, tylko każda praktycznie gra wymaga tych rzeczy. DX jest potrzebny nowszy niż masz dostarczony z Win 7, a biblioteki VC++ 2005 są potrzebne, bo takich kompilatorów używają.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #234 dnia: Listopada 03, 2011, 08:38:23 »
Nie wiem czemu się na to spinasz ? Praktycznie każda obecnie gra dorzuca mi w trakcie instalacji Dx9 i jakąś wersję VC 2005, nawet Crysis 2, którego odpalam wyłącznie w trybie Dx11. Biblioteki VC nie są w dwóch wersjach - są w dziesiątkach wersji i zwykle potrzeba takiej jaka była wykorzystywana przy pisaniu programu, który z nich korzysta (stąd np. Steam instaluje Dx, VC, .net - za każdym razem z nowym tytułem).

edit. Some1 mnie ubiegł.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #235 dnia: Listopada 03, 2011, 09:54:36 »
Wiem, wiem, wiem... Choć zdziwiło mnie to, że muszę instalować DX9 (starszy), mimo, że mam DX11 (nowszy, by nie powiedzieć najnowszy, ponieważ podlega autoupdate'om), który jest niby kompatybilny wstecz, ale DLL-ek nie ma dla aplikacji, które są na sztywno podlinkowane... A zawsze mówiono, że DX9 się nie da zainstalować w Siódemce ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #236 dnia: Listopada 03, 2011, 10:22:37 »
Biblioteki DirectX są stale aktualizowane. Nie ma jednej "wersji" DX9, DX10, DX11, poza tym DirectX składa się z wielu komponentów które są aktualizowane niezależnie od siebie i de facto ciężko mówić o wersji całości. Trochę to pokręcone a nazewnictwo stosowane przez M$ nie pomaga.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: Listopada 05, 2011, 14:19:09 »
Witam,

trapi mnie sprawa związana z klawiszologią RoFa. Otóż klawisz F10 czyli "Head:Save snap" może nieźle namieszać w naszym widoku, niestety mnie się to zdarza również w trakcie walki (nie pytajcie dlaczego.... :karpik). Tak czy inaczej, czy jest jakiś klawisz, który resetowałby widok do takiego jakie Bozia dała defaultowo??

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #238 dnia: Listopada 06, 2011, 20:40:44 »
A ja mam problem z NewView i ROF. Czy ktoś używa FreeTrack'a lub TrackIR'a przez program NewView? W Il2 działa wyśmienicie, w ROF też działa, ale nie wiedzieć czemu nie da się spojrzeć dokładnie za siebie - zakres obrotu to jest około 160-170 stopni w każdą stronę, może i mniej, a nie domyślne 180... Dziwne. NewView niby przekazuje wszystko 1:1, a jednak nie działa... Jakaś porada?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #239 dnia: Listopada 06, 2011, 21:03:17 »
Tak czy inaczej, czy jest jakiś klawisz, który resetowałby widok do takiego jakie Bozia dała defaultowo??

Nie wiem, ja kiedyś kasowałem pliki svc z katalogu gry. :)

W Il2 działa wyśmienicie, w ROF też działa, ale nie wiedzieć czemu nie da się spojrzeć dokładnie za siebie - zakres obrotu to jest około 160-170 stopni w każdą stronę, może i mniej, a nie domyślne 180

W RoF nie da się obrócić o 180 stopni do tyłu. Dlatego qrdl tak lubi tą grę i małe co nieco od tyłu. Wiadomo, którą częścią ciała jest do niego zwrócony pilot przy takim manewrze.