Witam!
Zainstalowałem wreszcie ROF'a, przedłożę tu trochę swoich przemyśleń:
1. Instalka demo potrzebuje z +10GB wolnego (plik instalki, który odpakowuje się na właściwą in stalkę, która rozpakowuje nam grę)
2. Instalka nie zmusza, ale wymaga instalację dotNet'a, bibliotek VC++ i DirectX'a. Można tego nie robić, ale wtedy można się sporo rozczarować - u mnie dwie pierwsze instalacje poległy. Wymagane było pozwolenie używania sieci przez programik systemowy
svchost.exe, trzeba mu na czas instalacji odpuścić w Firewall'u - bez tego SP1 do dotnet'a się nie instaluje!
3. Po prawidłowej instalacji gra się odpala przez ustawienia. Zabawne, ale ustawienia grafiki na początku dają ponad 100% zajętości pamięci karty... Trzeba poprawić.
4. Trochę dziwne, że od razu po instalacji wymagany jest update, który m.in. zaciąga DirectX'a właśnie instalowanego. Rozumiem wymuszany update jak ktoś gra online, ale ot tak? I to od razu po świeżej instalce wziętej ze strony ROF'a?
5. Uruchomienie gry - przynajmniej u mnie - daje
koszmarne niskie FPS'y, gra właściwie zacina się już na poziomie filmu intro firmy 777. Dźwięk też skacze i przerywa. Już się z tym spotkałem w jednej grze na tysiące innych: RACE 07. Rozwiązaniem jest ustawienie taktowania procesora w BIOSie na nominalne. Ja mam podkręcone zdziebko i to powoduje problemy. Dlaczego? Nie wiem, ale w
RACE 07 i w ROF to działa -
pełny speed procka i słaba wydajność w grze, nominalna prędkość - wszystko działa świetnie... Gdyby nie doświadczenia z RACE 07, to bym tego ROF'a po jakimś czasie walk o wydajność wywalił do kosza, a tak na szczęście działa OK i da się testować. Poli - może to Ci pomoże?
6. Konfiguracja joystick'ów - trwa koszmarnie długo i wolno. Wszystko przyporządkowane na default'owy joystick 0, a ja używam 2

Do tego DWA razy zapomniało się grze wszystko, co wpisywałem. Pomogło nagranie setupu nie pod zwykłą nazwę
Input, ale pod swoją własną
7. Program odpala się wolno, misja też. Może to nie aż tak wolno jak w dawnym Silent Hunterze III, ale boli, jak się zmienia dużo i eksperymentuje.
8. Uwaga! Przy wejściu do ROF'a prawie zawsze jest problem z myszą, która rusza się OK, klika przyciski OK, ale nic nie aktywuje. Przejście do desktopu i z powrotem wszystko naprawia. Zupełnie jak w Ił2 lub Operation Flashpoint...
9. Free Track - generalnie działa, ale dziwnie. Jak podłączyłem tak jak mam normalnie przez NewView, to niestety nie zadziałało. Podłączyłem NP wprost do Free Track'a, z ominięciem NewView - i działało świetnie! Potem zmieniłem profil z Ił2 na ROF i skończyła się radość - nie mogę zobaczyć ogona, widok obraca się w zakresie circa about -160 +160 stopni, brakuje trochę, by zobaczyć ster kierunku i kogo mam na 6-tej. Denerwujące. Może coś naprawię, ale zmieniałem sporo opcji i nadal źle. Może jakiś sprawdzony profil od kogoś?
10. Brakuje mi przycisku centruj widok na celowniku, może źle patrzyłem. W czasie walki to masakra wycentrować się dobrze (może trzeba zmienić profil w FT i będzie lepiej). Ktoś ma jakiś pomysł na to?
11. Nic nie potrafię zestrzelić

Głównie przez przez punkt wyżej, ale też i przez koszmarnie delikatny ster kierunku, nieodzowne jest ustawienie na znacznie mniej czuły. Czy inni też mają płaskie krzywe w ustawieniach steru kierunku?
12. I wreszcie dobra wiadomość - gra trzyma wszystko w swoim katalogu instalacji, zupełnie bez problemu można przenieść ją na inny komputer, na którym bez problemów można ją uruchomić z danymi swojego konta i setup'em. A w firewall'u wystarczy odpuścić dla rof.exe i wszystko się ładnie łączy.
Ponad 300 godzin na sprawdzanie demo to sporo czasu, pewnie będę miał tu jakieś pytania. Gra na razie nie wciąga, ale kto wie?