Autor Wątek: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight  (Przeczytany 113206 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight
« Odpowiedź #120 dnia: Stycznia 24, 2011, 18:10:52 »
Tutaj jest inny problem, nie tyle niskie fpsy, ale to, że faktyczne fpsy mają się nijak do tych które wskazuje Fraps choćby. W moim przypadku pokazuje od 35 do 50, a odczuwalne są poniżej 15 (porównując z innymi grami). Dlatego właśnie w RoF w ogóle nie latam.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #121 dnia: Stycznia 28, 2011, 11:50:58 »
Witam!

Zainstalowałem wreszcie ROF'a, przedłożę tu trochę swoich przemyśleń:

1. Instalka demo potrzebuje z +10GB wolnego (plik instalki, który odpakowuje się na właściwą in stalkę, która rozpakowuje nam grę)

2. Instalka nie zmusza, ale wymaga instalację dotNet'a, bibliotek VC++ i DirectX'a. Można tego nie robić, ale wtedy można się sporo rozczarować - u mnie dwie pierwsze instalacje poległy. Wymagane było pozwolenie używania sieci przez programik systemowy svchost.exe, trzeba mu na czas instalacji odpuścić w Firewall'u - bez tego SP1 do dotnet'a się nie instaluje!

3. Po prawidłowej instalacji gra się odpala przez ustawienia. Zabawne, ale ustawienia grafiki na początku dają ponad 100% zajętości pamięci karty... Trzeba poprawić.

4. Trochę dziwne, że od razu po instalacji wymagany jest update, który m.in. zaciąga DirectX'a właśnie instalowanego. Rozumiem wymuszany update jak ktoś gra online, ale ot tak? I to od razu po świeżej instalce wziętej ze strony ROF'a?

5. Uruchomienie gry - przynajmniej u mnie - daje koszmarne niskie FPS'y, gra właściwie zacina się już na poziomie filmu intro firmy 777. Dźwięk też skacze i przerywa. Już się z tym spotkałem w jednej grze na tysiące innych: RACE 07. Rozwiązaniem jest ustawienie taktowania procesora w BIOSie na nominalne. Ja mam podkręcone zdziebko i to powoduje problemy. Dlaczego? Nie wiem, ale w RACE 07 i w ROF to działa - pełny speed procka i słaba wydajność w grze, nominalna prędkość - wszystko działa świetnie... Gdyby nie doświadczenia z RACE 07, to bym tego ROF'a po jakimś czasie walk o wydajność wywalił do kosza, a tak na szczęście działa OK i da się testować. Poli - może to Ci pomoże?

6. Konfiguracja joystick'ów - trwa koszmarnie długo i wolno. Wszystko przyporządkowane na default'owy joystick 0, a ja używam 2 :) Do tego DWA razy zapomniało się grze wszystko, co wpisywałem. Pomogło nagranie setupu nie pod zwykłą nazwę Input, ale pod swoją własną

7. Program odpala się wolno, misja też. Może to nie aż tak wolno jak w dawnym Silent Hunterze III, ale boli, jak się zmienia dużo i eksperymentuje.

8. Uwaga! Przy wejściu do ROF'a prawie zawsze jest problem z myszą, która rusza się OK, klika przyciski OK, ale nic nie aktywuje. Przejście do desktopu i z powrotem wszystko naprawia. Zupełnie jak w Ił2 lub Operation Flashpoint...

9. Free Track - generalnie działa, ale dziwnie. Jak podłączyłem tak jak mam normalnie przez NewView, to niestety nie zadziałało. Podłączyłem NP wprost do Free Track'a, z ominięciem NewView - i działało świetnie! Potem zmieniłem profil z Ił2 na ROF i skończyła się radość - nie mogę zobaczyć ogona, widok obraca się w zakresie circa about -160 +160 stopni, brakuje trochę, by zobaczyć ster kierunku i kogo mam na 6-tej. Denerwujące. Może coś naprawię, ale zmieniałem sporo opcji i nadal źle. Może jakiś sprawdzony profil od kogoś?

10. Brakuje mi przycisku centruj widok na celowniku, może źle patrzyłem. W czasie walki to masakra wycentrować się dobrze (może trzeba zmienić profil w FT i będzie lepiej). Ktoś ma jakiś pomysł na to?

11. Nic nie potrafię zestrzelić :)  Głównie przez przez punkt wyżej, ale też i przez koszmarnie delikatny ster kierunku, nieodzowne jest ustawienie na znacznie mniej czuły. Czy inni też mają płaskie krzywe w ustawieniach steru kierunku?

12. I wreszcie dobra wiadomość - gra trzyma wszystko w swoim katalogu instalacji, zupełnie bez problemu można przenieść ją na inny komputer, na którym bez problemów można ją uruchomić z danymi swojego konta i setup'em. A w firewall'u wystarczy odpuścić dla rof.exe i wszystko się ładnie łączy.

Ponad 300 godzin na sprawdzanie demo to sporo czasu, pewnie będę miał tu jakieś pytania. Gra na razie nie wciąga, ale kto wie?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #122 dnia: Stycznia 28, 2011, 13:08:07 »
7. Podobno pomaga wypakowanie plików gry. Sam nie testowałem, jak Cię to interesuje zapytaj Lucasa, powinien Ci powiedzieć jak to się robi.
8. Hmm pierwszy raz się spotykam z takim problemem więc nie pomogę.
9. Używam FreeTracka i działa pięknie. Nie używam NewView. Problem z obracaniem głowy też miałem, rozwiązaniem jest przesunięcie w profilu FreeTracka punktu na krzywej odpowiadającego za maksymalne wychylenie głowy. Już nie pamiętam jak dokładnie to zrobiłem, skończę pracę to strzele screena.
10. Jest coś takiego jak SnapView. Możesz sobie ustawić zdaje się do 9 takich widoków. Każdy przypisać pod osobny klawisz. A sam widok może być jaki sobie tylko wymyślisz z uwzględnieniem ruchów w każdą stronę plus zoom. Ustawia się to tak:
- wyłączasz freetracak/trackir czy co tam masz
- wciskasz przycisk odpowiedzialny za dany snapView (np look forward) i NIE PUSZCZASZ
- ustawiasz sobie widok, myszką+klawiszami odpowiedzialnymi za ruchy głową(lewo/prawo, góra/dół, przód/tył, zoom (nie pamiętam które do czego: insert,del,home,end,pgup,pgdwn,num+,num-))
- wciskasz F10
- puszczasz klawisz odpowiedzialny za dany snapView
Możesz sobie w ten sposób ustawić centrowanie na celowniku np.

F10 nadpisze Ci też defaultowe ustawienie widoku po wystartowaniu misji. Czyli odpalasz misję, wsiadasz do samolotu, ustawiasz sobie widok na środku celownika tymi samymi klawiszami co powyżej (bez snapView) i wciskasz F10. Po tym zabiegu zawsze jak wsiądziesz do tego samolotu to defaultowo będziesz miał tak ustawiony widok. Sugeruje do tego dołożyć na krzywych w FreeTracku coś w stylu deadzone w centrum. W ferworze walki pomaga utrzymać celownik na środku.

11. Czułość sterów zależy od danego samolotu. Czy jest za duża zależy od przyzwyczajenia :) ja gram na defaultowych krzywych i jest git. Strzelanie w RoF nie jest proste, trzeba dużo ćwiczyć. Jak grałeś w Iłka to możesz mieć "syndrom za dużej poprawki". W RoF samoloty latają dużo wolniej przez co poprawkę trzeba wziąć dużo mniejszą. Popróbuj najpierw z włączoną opcją aimhelp(czy jak ona się tam zwie). Albo jeszcze lepiej ponagrywaj sobie tracki ze swojego strzelania a potem pooglądaj na zwolnionym tempie gdzie pociski trafiają.

Z ostatnim Twoim zdaniem totalnie się nie zgadzam :). Gra wciąga tak, że się od niej oderwać nie można. Ale de gustibus non est disputandum... Życzę Ci żebyś się do niej przekonał :)

S!
Na większym speedzie lepiej idzie.
--------------------------------------------

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #123 dnia: Stycznia 28, 2011, 13:39:51 »
9. Używam FreeTracka i działa pięknie. Nie używam NewView. Problem z obracaniem głowy też miałem, rozwiązaniem jest przesunięcie w profilu FreeTracka punktu na krzywej odpowiadającego za maksymalne wychylenie głowy. Już nie pamiętam jak dokładnie to zrobiłem, skończę pracę to strzele screena.

OK - wiem o co chodzi, racja - mam 160 jako max. Moja wina. W Ile to i tak max, niedopatrzenie... Danke!

10. Jest coś takiego jak SnapView.......

O! Wspaniale - zrobię takie ustawienia. Pewnie co samolot, to inne, trzeba będzie zrobić parę profili w X52...

11. Czułość sterów zależy od danego samolotu. Czy jest za duża zależy od przyzwyczajenia :)

Oj, nie wiem... Ze sterem kierunku jest tak, że drobne naciśnięcie pedałów i samolocik tańczy lewo, prawo, i w stronę naciśnięcia... Koniecznie trzeba wygładzić. Sprawdziłem - bardzo poprawia celowanie. Pozdrawiam!!!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #124 dnia: Stycznia 28, 2011, 14:21:44 »
--Jak grałeś w Iłka to możesz mieć "syndrom za dużej poprawki"--   
Uśmiałem się po pachy z tego określenia ale tak właśnie na razie mam., walę przed, za, nad i pod. Nawet na filmikach z walk w RoFie zwróciłem uwagę że biorą na celownik właśnie sam samolot bez zbytnich poprawek.
Znakomity efekt bo w Iłku prędkość samolotu 500-700km/h a tu 100-250km/h (27-69 m/s a pocisków pewnie z 800m/s).

Mam inne pytania.
1)  Albatros Va (jak zresztą wszystkie inne) miał zapas amunicji 2x500 w taśmach. W grze można wziąć 2x1000 - czy to znaczy że bierzemy dodatkowe taśmy i jeśli tak to jak je załadować?
2)  Niektóre samoloty Entanty miały Lewisy z magazynkami (widać w samolotach zapasik tych magazynków) czy w związku z tym przerwy w prowadzeniu ognia są odpowiednio dłuższe (czas na wymianie magazynka). W pierwszych latach wojny dawało to wyraźną przewagę Fokkerom zasilanym z taśmy.
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #125 dnia: Stycznia 28, 2011, 14:33:26 »
1) Masz po 500 szt. na karabin, lub po 250 szt. na karabin. Czyli suma daje 1000, lub 500.
2) Nie, tego niestety nie wymodelowali. A przydałaby się chociaż przerwa na kilka sekund, czy wymóg prowadzenia samolotu po prostej by przeładować. Takie rzeczy były już w RedBaron 3D.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 28, 2011, 15:45:23 »
Zainteresowało mnie to wypakowanie plików w celu przyspieszenia ładowania ROFa , czy mógłby
ktoś rozwinąć ten temat !
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 28, 2011, 20:33:28 »
To już nieaktualne, choć kiedyś faktycznie działało.
Otóż najważniejsze pliki (najczęściej graficzne) upakowane są w RoF w takie paczki o rozszerzeniu .gtp. Gra jest tak ustawiona, że korzysta z nich, a jeżeli włączymy sobie tryb mods ON oraz wypakujemy jakieś pliki i je np. zmienimy, to priorytet mają te ostatnie. Stety, czy niestety, w mods on nie działają statystyki oraz nie ma tam praktycznie żadnych serwerów. Ludzie latają raczej na "czystej" wersji RoF, choć zdarzało się kilka modów, jak AI mod poprawiający zachowanie maszyn komputerowych, mod z mapą, poprawiający widok mapy 2d oraz układ lasów w terenie oraz "pit vision" ustawiający bardziej realistyczne widoki z kabiny.

Co do samego programu rozpakowującego, to trzeba w google poszukać "gtp extractor rof" czy coś w ten deseń i powinien się on dać znaleźć :) Program ten to .exe działające z wiersza poleceń. Trzeba go wrzucić do RoF/Data, odpalić wiersz poleceń w Windzie, przejść do lokacji extractora i wpisać ungtp xxxxxxx (nie pamiętam, musiałbyś zajrzeć do readme dostarczonego z tym narzędziem)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 28, 2011, 22:44:54 »
Mimo wszystko dzięki Lucas za odpowiedź.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #129 dnia: Stycznia 29, 2011, 12:18:52 »
Cytat: adampolska7
Sama obsługa celownika rzeczywiście jest bardzo prosta ale trafić w cel jest bardzo trudno , próbowałem na
mostach największą szansę daje wejście nad cel po długości tylko że to sztuka większa niż obsługa tego
celownika. Tylko raz na kilka prób się udała i to tylko przez przypadek, za to trafiłem trzema bombami   .
Porównując celownik do tego z gry Ił 2 to jest dużo łatwiejszy tyle że tam trafisz prawie zawsze a tu
bardzo rzadko ( chociaż ja jestem jeszcze mało z bombowcami oblatany mam nadzieje że będzie lepiej ) takie
są moje odczucia , można się bardzo szybko zniechęcić do bombardowań z dużego pułapu w tej grze.

Co do bombardowań polecam przewodnik napisany przez użytkownika SYN_Flashman z forum RoF'a. Niestety tylko w wersji angielskiej -> Bombing guide
Z moich obserwacji wynika, że najważniejsze jest utrzymanie kursu na dolocie do celu. Mniej więcej przez ostatnie 10s najlepiej w ogóle nie skręcać. Dlatego ważne jest naprowadzenie na cel już dużo przed faktycznym zrzutem. To wymaga trochę praktyki. I tak jak zauważyłeś, rzeczywiście lepiej atakować wzdłuż i najlepiej pod/z wiatrem. Odpada konieczność ustawiania poprawki na wiatr oraz, co ważniejsze, odpada dryf samolotu dzięki czemu łatwiej, dużo wcześniej ustawić się na cel.

S!
Na większym speedzie lepiej idzie.
--------------------------------------------

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #130 dnia: Stycznia 29, 2011, 13:49:46 »
Tutaj jest inny problem, nie tyle niskie fpsy, ale to, że faktyczne fpsy mają się nijak do tych które wskazuje Fraps choćby. W moim przypadku pokazuje od 35 do 50, a odczuwalne są poniżej 15 (porównując z innymi grami). Dlatego właśnie w RoF w ogóle nie latam.

Muszę powiedzieć, że mam podobnie... Zszedłem ze wszystkim w dół w ustawieniach i już da się grać i walczyć, i odczucia niskiego FPS nie pojawiają się często. Za to zdarzają się przywieszki - przy b.dużym zbliżeniu samolotu wroga (jestem o metry od niego), przy mieście nisko... Coś mi to źle rokuje na nadchodzącego CoD'a. Mój low-end setup to: nVidia 9800GT, Windows XP SP3, 3GB RAM, Intel C2D 4300 1.8GHz (normalnie chodzące na 2.8, ale ROF mi na taki luksus nie pozwala).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Dondal

• *
  • Graj, muzyko!
« Odpowiedź #131 dnia: Stycznia 29, 2011, 13:55:19 »
Przywieszki o których mówisz to sprawa zupełnie normalna w RoFie. Sygnalizuje pojawienie się w niedalekiej odległości modelu maszyny przeciwnika. Bywa to bardzo pomocne, spełnia rolę systemu ostrzegania, patrzysz w jakąś stronę, zoomujesz, nagle przycinka i już wiesz, że można się tam spodziewać przeciwnika  :118:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #132 dnia: Stycznia 30, 2011, 18:34:55 »
Rozumiem, Dondal. Szkoda tylko, że czasami jest mikro zwieszka na sekundę, np. jak jestem bardzo blisko wroga, ostrzeliwuję go i coś się dzieje  - może bitmapa dziury albo ognia się ładuje? Tą sekundę później ja jestem gdzieś, gdzie leciałem, a on gdzieś indziej, bo np. zakręcał, i już nie jestem na jego 6-tej... Na wszelki wypadek dodam, że wszystko mam na minimum, rozdzielczość mała, zużycie karty graficznej - 13% :)

Co do "syndrom za dużej poprawki" - biorę na nią poprawkę i coś tam spada czasami, albo samo (nie wiadomo dlaczego, pewnie PK), albo się skrzydełka załamują (malownicze, fakt), albo się pali (mało, a potem cały jak pochodnia).

Szkoda, że nie można sprawdzić jak demo działa na sieci - jest może z 10 serwerów bez hasła, w tym może dwa dostępne, większość zamknięta (misja w toku). Tak bym na oko ocenił, że ilość graczy online o 2 rzędy niższa niż w Ił2. Aha - jak raz udało mi się wejść na jakiś serwer to niestety plane set nie sprzyjał, wszystkie latawce spoza zakresu dostępnych w wersji demo. Przykrość.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #133 dnia: Stycznia 30, 2011, 19:26:08 »
-Szkoda, że nie można sprawdzić jak demo działa na sieci-
Dziwne ja dziś spokojnie polatałem na dwóch serwerach na demie. W jednej misji ciachnąłem dwa balony i wylądowałem, w drugiej goniłem gościa który gonił moje samoloty rozpoznawcze, ale akurat czas na misję się skończył.
W kolejnej misji trzeba było albo bronić albo atakować stanowiska dział. Po niemieckiej stronie nie było Albatrosa Va więc byłem zmuszony wziąć Spada. Poleciałem z jeszcze jednym gostkiem on miał Camela, ale oplot była taka że na podejściu do celu i on i ja zaliczyliśmy trafienie i glebę. Żywych graczy było 4 a AI też kilka plus balony po obu stronach.

P.S. Czy moglibyście mi wyjaśnić znaczenie poszczególnych rozkazów:
a)

b)

c)

Najlepiej w formie:
a)
1
2
...

Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #134 dnia: Stycznia 30, 2011, 21:58:54 »

Szkoda, że nie można sprawdzić jak demo działa na sieci - jest może z 10 serwerów bez hasła

Mnie do latania zazwyczaj wystarcza jeden. Polecam Syndicate - ustawienia FR, bez hasła, można dołączyć w trakcie misji i jest chyba najpopularniejszy - w porywach do 60 osób na raz tam widziałem. Sympatycznie bywało też na Escuadron69 i Homedrome.de, ale tego ostatniego nie widuję po wyjściu 1,16.