Autor Wątek: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight  (Przeczytany 113326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight
« Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 31, 2011, 00:21:23 »
Dobrze - zagalopowałem się, a raczej byłem w błędzie. Myślałem, że do większości serwerów nie da się wejść w trakcie misji, a to nieprawda (sam nie wiem, dlaczego tak pomyślałem, może tak było dawniej?). OK, wszystko działa, choć serwery raczej typu dogfight. Inna sprawa, że mam wrażenie, iż bez ikonek nie razbieriosz! Ciężko. Do tego jakieś głupie nawyki kazały mi unosić się nad grupą kręcących się dogfight'erów i tylko nurkować to na jednego, to na drugiego. Oczywiście 3 razy pogubiłem przy nurku te rachityczne skrzydełka... A raz na początku zaliczyłem friendly kill'a - kto by pomyślał, że kolory nie są przyporządkowane do stron i swoich są zawsze niebiescy?

Dobra wiadomość to taka, że gra w trybie online na serwerze działa znacznie lepiej niż misja offline! O niebo więcej FPS-ów i się nie rwie (OK - sporadycznie, tak jak ktoś zauważył). Czyli jest świetnie.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 31, 2011, 08:44:12 »
Z tych co pamiętam - w tej chwili nie mam jak sprawdzić pozostałych...
a) menu gestów
1. OK

b) 1. Osłaniaj mnie - przydatne do "przywołania" swoich po wcześniejszym wydaniu innego rozkazu np atakuj cele naziemne.
2. Zdaje się że "do like me" ? Czyli wingman robi to co ty ;) Np lecą dwa Handleye, wydajesz ten rozkaz po czym zrzucasz bomby. Wingman zrzuca dokładnie w tym samym momencie. Zupełnie tak jakbyś ty uruchamiał zrzut bomb w obu samolotach.
3. zdaje się że leć do najbliższego waypointu - nie wiem jak to działa, nie testowałem
4. wydaje mi się że po tym rozkazie wingman kontynuuje misję na własną rękę, (nie testowałem)
5. Wracaj do bazy

c) 1. Atakuj tylko cele powietrzne
2. Atakuj tylko cele naziemne
3. Atakuj oba rodzaje celów
4. Patroluj tą okolicę - wingman będzie zataczał kręgi w tym miejscu aż wykryje nieprzyjaciela, po czym go zaatakuje.

Do tego jakieś głupie nawyki kazały mi unosić się nad grupą kręcących się dogfight'erów i tylko nurkować to na jednego, to na drugiego. Oczywiście 3 razy pogubiłem przy nurku te rachityczne skrzydełka...
To akurat są całkiem dobre nawyki :) tylko trzeba do tego celu użyć odpowiedniego samolotu, SPAD się do tego świetnie nadaje - nie gubi tak łatwo skrzydełek ;) Właściwie na Szpadlu to jest jedyny słuszny sposób prowadzenia walki. Jak się go dobrze opanuje to jest się właściwie nietykalnym.

S!
Na większym speedzie lepiej idzie.
--------------------------------------------

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #137 dnia: Stycznia 31, 2011, 09:16:26 »
Inna sprawa, że mam wrażenie, iż bez ikonek nie razbieriosz!

Błędne wrażenie (no chyba że grasz w 800x600 bez AA to może wtedy). W tej grze, jak w żadnej innej rozpoznanie samolotów po sylwetkach i brzmieniu silnika jest doskonałe, sprzyjają temu dodatkowo niewielkie prędkości. Polatasz trochę online to nabierzesz wprawy, a niepewność, która w niektórych sytuacjach się pojawia podnosi realizm rozgrywki i wprowadza dodatkowy czynnik do dogfightu, który w realu też przecież występował, jednak po dojściu na odległość skutecznego ognia rozpoznawalność maszyn to praktycznie 100%

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 31, 2011, 10:20:17 »
To akurat są całkiem dobre nawyki :) tylko trzeba do tego celu użyć odpowiedniego samolotu, SPAD się do tego świetnie nadaje - nie gubi tak łatwo skrzydełek ;) Właściwie na Szpadlu to jest jedyny słuszny sposób prowadzenia walki. Jak się go dobrze opanuje to jest się właściwie nietykalnym.

Ha! Skrzydełka odpadały mi w domyślnym niemieckim Albatrosie. W SPAD'zie nie. Co ciekawe tego samolocika używałem online bardziej, bo celowanie wygodniejsze i zauważyłem, że jest szybszy od niemieckich latawców, szczególnie od tych trójpłatowców. Nawyk z F6F - jak źle się dzieje, to nurek i ucieczka, SPAD zawsze powoli, bo powoli, ale zwiększał dystans od prześladowcy, który albo dawał sobie spokój i wracał się kręcić, albo podążał, co pozwalało po separacji zawrócić i próbować szczęścia na head-on'ie...

Zauważyłem na serwerze takie "wielkie" trzyosobowe alianckie bombowce na H. Ginąłem w nich jako strzelec pokładowy. Całkiem zabawna rzecz tak się komuś dołączyć. Szkoda tylko, że AI takie nie latają, byłoby miło...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #139 dnia: Lutego 02, 2011, 12:30:21 »
Problem z obsługą multi-crew na serwerach. Mogę się do kogoś podpiąć, mogę zostać strzelcem pokładowym - ba! mogę nawet przeładować karabin i z niego strzelać. Jedynie nie mogę celować :)

Ruch myszką lub klawiszami nie działa, mimo mapowania w ustawieniach. Wszelkie możliwe kombinacje innych, stowarzyszonych przycisków (zajmowanie miejsca, gunsight etc.) używane, nic nie działa. Wiedzą Panowie o co chodzi? Ograniczenie demo? Chyba nie. Zauważyłem tylko, że plik tekstowy z ustawieniami mapowania ma podwójne wpisy do wieżyczki: z trackir'a i te ustawiane z gry, z tym, że usunięcie ustawień TIR nic nie daje - nadal karabin się nie rusza. A taki przedni strzelec rusza się sporo - widziałem innego gracza, jak się obejrzałem za siebie, ruszał się na wszystkie strony, a czasami odstawiał karabin, i ruszał się bez niego...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Dondal

• *
  • Graj, muzyko!
« Odpowiedź #140 dnia: Lutego 02, 2011, 12:38:19 »
Musisz jedynie przypisać w opcjach w zakładce "weapons controls" klawisz do funkcji "turret: take/leave control". Pamiętaj o zapisaniu ustawień  :001: Teraz, jak wsiądziesz jako strzelec, będziesz mógł się rozglądać myszką a po wciśnięciu przypisanego klawisza, chwycisz km pod pachę i będziesz mógł normalnie celować.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #141 dnia: Lutego 02, 2011, 13:59:06 »
Tak niby robię, i nic. Stąd moje pytanie, i teorie, czy nie ma jakiegoś konfliktu z FreeTrack'iem, albo TIR'em, czy też to jakieś ograniczenia wersji Demo (choć nie - przecież potrafię strzelać! jestem na stanowisku, tylko km'em nie ruszam).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #142 dnia: Lutego 02, 2011, 19:47:06 »
Poleciałem sobie na serwerze, latałem nad frontem, uczyłem się nawigować na podstawie mapy. Znalazłem wrogi balon, zaatakowałem, zestrzeliłem zostało mi 20% paliwa więc skierowałem się do domu. Wtedy dostałem w czapę od Camela. Klnąc na czym stoi na siebie obejrzałem powtórkę która mnie trochę rozgrzeszyła bo Camel pojawił się 1000m na moim ogonie znikąd i to nie było AI. Więc mam pytanie czy to normalne że gracz sobie się pojawia od razu na 3000m czy ja miałem wyjątkowego pecha?
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #143 dnia: Lutego 02, 2011, 20:42:49 »
Jeśli misja jest tak zrobiona, że samoloty respawnują się w powietrzu. Jak do tej poty nie trafiłem jeszcze na taki serwer, ale na pewno jest to możliwe.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #144 dnia: Lutego 03, 2011, 08:25:42 »
Airstart jest, widziałem parę razy. Co do braku ruchu karabinami na stanowisku strzelca: nie wiem, czy jest to w manual'u, nie sprawdzałem, ale po prostu wystarczy podczepić ruch myszy X i Y do dwóch pozycji Cam: turn i Cam: bow, w zakładce od ruchu główą. Oczywista lokalizacja... Ja mam nerwicę natręctw i rzeczy, których nie używam usuwam, szczególnie jak podejrzane, więc te ustawienia od kamery zewnętrznej po prostu skasowałem. Wpisałem na nowo i działa świetnie. Polecam latanie jako strzelec - serwer SYNDICATE, misja z bombowcami. Jakaś odmiana od latania SPAD'em...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #145 dnia: Lutego 09, 2011, 13:03:55 »
Działa Wam strona RoF? Mnie informuje, że mój adres jest na czarnej liście IP i mam zablokowany dostęp do witryny :-)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #146 dnia: Lutego 09, 2011, 13:12:55 »
Nie (a piszę w tej chwili z niemieckiego IP).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

empeck

• Gość

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #148 dnia: Lutego 09, 2011, 14:43:49 »
Nie (a piszę w tej chwili z niemieckiego IP).

+5 do charyzmy +2 do siły  :118:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 25, 2011, 20:41:14 »
Czy RoF będzie działał normalnie na Windowsie 7 64 bitowym ?
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952