Autor Wątek: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight  (Przeczytany 113216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Pomoc dla początkujących - Rise of Flight
« Odpowiedź #165 dnia: Kwietnia 03, 2011, 21:47:26 »
Trymować się nie da, co niestety w połączeniu z niezbyt trafioną koncepcją mapowania położenia joysticka na stery sprawia, że wszystkie samoloty są ciężkie na ogon. Można to zmienić modyfikując krzywe joysticka w ustawieniach gry. Oprócz tego nawet na poziomie "full real" dostępny jest podstawowy autopilot utrzymujący wysokość i kurs, który można sobie włączyć "w trasie".

A poza tym, to już kwestia przyzwyczajenia. Większości maszyn przedstawionych w grze i tak nie można było trymować w realu.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #166 dnia: Kwietnia 03, 2011, 22:19:28 »
Dla każdego samolotu zapisujesz sobie oddzielny profil controlsów z odpowiednio zmodyfikowanymi krzywymi osi dżojstkika i samoloty latają jak po sznurku (no prawie, bo tendencje do zadzierania nosa i innych podobnych zachowań zalezą od prędkości, ale spokojnie dla każdej maszyny da się znaleźć złoty środek przy którym samolot lata przewidywalnie a nadgarstek nie boli).

Trochę to oszustwo, w moim mniemaniu (ale jestem przewrażliwiony). Ponieważ jednak latałem tylko Spadem i Albatrosem, możliwe, że nie doświadczyłem samolotów mocno męczących nadgarstek :) Możliwe, że inne latawce są bardziej wymagające...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #167 dnia: Kwietnia 03, 2011, 22:51:28 »
Trochę to oszustwo, w moim mniemaniu

Taki już ze mnie cziter. Polecam Dr1 albo S.E.5a. Po 4 godzinach trzymania dżoja w pozycji 2/3 wychylenia do przodu możesz zmienić zdanie, choć niekoniecznie, zależy co kto lubi. Pracuję też nad aimbotem do RoF'a i dopiero będę wymiatał na serwerach ;-P

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #168 dnia: Kwietnia 03, 2011, 23:21:36 »
To ja jestem super mega hiper cziter bo mam najlepszy joystick. Macie szczęście, że nie latam online  :118:
Przy takim postawieniu sprawy, czitem jest też zmiana mapowania przycisków, albo przypisanie na joysticku jakichś funkcji, których w prawdziwym samolocie na joysticku nie ma ;)

A tak na serio, to póki wszyscy nie będziemy mieli wysokiej klasy joysticków z FFB, najlepiej podłogowych, to każde inne ustawienie będzie mniejszym lub większym kompromisem. Krzywe niech sobie każdy ustawia jak chce, bo dopiero po edycji krzywych charakterystyka joysticka robi się taka sama jak w innych symulatorach, czyli w neutrum stery są poziomo. Zresztą zyskując na precyzji w jednym zakresie, traci się w innym, a wszystkie są potrzebne :)

« Odpowiedź #169 dnia: Kwietnia 07, 2011, 20:52:43 »
Przydałoby się rozpiska kilku różnych takich krzywych dla poszczególnych maszyn bo samodzielne przy nich grzebanie doprowadziło (przynajmniej w moim przypadku ) do tego,  że samolot zaczął latać gorzej niż przed moimi "korektami", w efekcie wróciłem do defaultowych, które też najlepsze nie są ... Może ktoś się podzieli swoimi ustawieniami ? ( aczkolwiek zapewne dla każdego typu joya będą one inne, ot pies pogrzebany )

« Odpowiedź #170 dnia: Kwietnia 07, 2011, 21:16:24 »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #171 dnia: Kwietnia 13, 2011, 08:43:49 »
Witam!

1. Czy ktoś wie jak się pozbyć kłódek w niektórych ustawieniach Controls? Chciałbym na przykład nie mieć mapy pod M... Arcydziwne ograniczenia...
2. Zdarza się Wam czasami po wyjściu Alt-Tab do desktopa i powrocie, że wygląd świata 3D w ROF wariuje? Wszystkie tekstury migoczą, ew.e dziwne cienie się na nich pojawiają i znikają w szybkim tempie?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #172 dnia: Kwietnia 13, 2011, 11:08:48 »
AD 2 - tak, dotyczy to głównie misji z większą ilością chmur. Sposoby na to są dwa. Albo nie alttabować, albo w ustawieniach grafiki zmienić opcję fullscreen na windowed. Wizualnie nie ma różnicy a alttabowanie nie powoduje krzaczorów, kwestia tylko ustalenia, czy jest różnica w wydajności.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 14, 2011, 08:43:27 »
Garść pytań i przemyśleń początkującego.

Ad. 1. Próbowałem w pliku konfiguracji wpisać inne ustawienia dla mapy, ale ta swołocz ROF to czyta, pokazuje w UI w oknie zmiany przypisań klawiszy, ale cóż - nie używa w czasie lotu... Wygląda jakby M dla mapy było po prostu gdzieś przypisane na stałe w kodzie, niezależnie od naszych ustawień :)

Inna sprawa: dostałem błąd ładowania pliku dds z Handley'a Page'a, jak chciałem się na serwerze dołączyć jako jego strzelec przedni. Okienki "out of memory". Ewidentny bug. Nota bene wcięło trochę grafiki, np. mapa była dziurawa... Czy ktoś tak miał? Dodam, że opcją "recover" sprawdziłem sobie instalację, wszystkie pliki świetnie. A, jest: inni też tak mają: http://riseofflight.com/forum/viewtopic.php?f=128&t=18666&p=236987&hilit=out+of+memory+DDS#p236987

Po paru lotach różnymi latawcami, sam nie wiem po co mi ta wersja gry ICE, chyba jedyny, który nadaje się do latania i jest w miarę "nowoczesny" to SPAD z dema... Podziwiam tych, co latają innymi samolotami. Może któreś płatne są jeszcze do lania :)

Sprawa celowania i sterowania: męczę się okrutnie offline i online, nic nie spada samo z siebie z połamanymi skrzydłami etc. Głównie PK, ewentualnie ranny. Widzę, że moje strzelanie to takie sianie na lewo-prawo. Jakoś się przyzwyczaiłem z Iła do używania steru kierunku do celowania. Czy tu lepiej tego nie robić? Lekkim naciśnięciem potrafię nieźle rozhuśtać latawiec lewo prawo i wydaje mi się, że moje pestki lecą szerokim wachlarzem, bezużytecznie... Może to kwestia wprawy, a może ustawień? Jakie macie ustawienia zbieżności karabinów? Czy w ogóle to ma sens w ROF? A jak używacie i jak macie ustawiony ster kierunku? Linia, czy "krzywa Gaussa" ? Aha - i czy w ROF na prawdę nie można ustawić, że max wychylenia pedałów to np. 75% możliwego wychylenia steru? Nie można sobie dodać takich ograniczeń? Dziwne...

PS: W multiplayerze znalazłem serwery bez ikon, jeden chyba czysta rąbanka FAST FOOD, drugi na H bardziej frontowy (latał tam tłum, który pewnie czasami zapełnia ten drugi mi znany podobny serwer Syndicate). Tam latacie?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 14, 2011, 09:05:09 »
Jako drugi początkujący odpowiem:

Zbieżność w sumie nie ma znaczenia, ja nie ruszałem i jest na 150m. Co mnie początkowo męczyło to przyzwyczajenia z simów drugo-wojennych, tutaj odległości są minimalne, a prędkości... praktycznie nie istniejące i poprawkę odkładałem jak w Foce walczącej z Kucykiem - czyli zdecydowanie zbyt dużą. Obecnie odległości z jakich strzelam to góra 70 metrów, a im bliżej tym lepiej.

Co do ustawień orczyka, wszystko można poustawiać w "Response", chociaż maksymalne wychylenie chyba jednak zawsze będzie równe 100%, ale 99 możesz sobie ustawić już jak chcesz - dodajesz po prostu punkt tam gdzie chcesz. Co do moich ustawień, to podobnie jak w każdym innym simie, w którym mogę takie ustawienia robić - ustawiam wszystko w funkcji y=x2 i przypomina to tangensoidę (małe ruchy w centrum, duże w ekstremach).

Dla mnie większym problemem jest dbanie o silnik w SE5a ;) , a SPAD to cegła  :118:

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #175 dnia: Kwietnia 14, 2011, 09:15:29 »
Tak macie rację..
Praktycznie po stronie Fran - Bret to potrafię walczyć właśnie na SPADzie i SE5a, bo przy reszcie to cały mój wysiłek idzie na nie wpadnięcie w korek niż na walkę.
W SE5a trzeba bardzo uważać bo można bardzo łatwo przekręcić silnik. Lecz lata się nim bardzo dobrze, jest szybki, stabilny i dość wytrzymały.
W SPADzie już tak na silnik uważać nie trzeba lecz trzeba się dobrze zastanowić zanim się na nim zacznie kręcić.. Bardzo dobry do Boom-Zoom i ucieczek taka I wojenna foka.
Ja generalnie latam wszystkim co niemieckie i ... dobrze mi z tym.

Sorbifer -  kolega nie ma jeszcze poustawianych osi bo da się walczyć czy to Camelem czy N17 że o PuPie nie wspomnę i są tacy co cuda wykręcają. Ostatnio koleś walczył 1:3 Camel- Albatrosy i nie tylko że nie dał się zestrzelić ale jeszcze spuścił z nich dwa. Na SPAdzie takich numerów nie zrobisz na pewno...
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #176 dnia: Kwietnia 14, 2011, 09:31:22 »
Ster kierunku i pozostałe osie zresztą również mam poustawiane jako krzywą, bardzo wypłaszczoną w centrum, właśnie po to, żeby samolot się nie telepał przy minimalnych wychyleniach dżoja.
Kolega polata dłużej, to doceni inne maszyny w multi. Moi ulubieńcy to Pfalz DIIIa (zdecydowanie najchętniej nim latam), Pfalz DXII, Pupik i Fokker EIII (oczywiście pod warunkiem, że każdy z nich ma w misji adekwatnych przeciwników, bo wiadomo że nikt się nie rzuca Eindeckerem przeciwko S.E.5a).
Co do strzelania, to cóż, trzeba trochę potrenować, KMy mają bardzo niską szybkostrzelność dlatego trzeba strzelać z bliska, nie marnować amunicji i nie odkładać przesadnej poprawki (na szczęście nie mam nawyków z iła).

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #177 dnia: Kwietnia 14, 2011, 10:48:13 »
vowthyn - Pfalz DIIIa to masz tak opanowanego że as to za słabo powiedziane, ale już XII to nie kręcisz tak ładnie :021:
Generalnie chyba nie jest z wyborem samolotów najgorzej bo nad frontem nie ma tak że wszyscy latają na jakiejś jednej maszynie (co by świadczyło że jest przemodelowana) lecz spotkamy i SPADy i SE5a i Camele i Triplany a po niemieckiej i Fokkery VII i VIII ale i Albatrosy i Pfalz-e więc każdy lata na tym co lubi, co ma najlepiej opanowane i walczy w stylu jaki preferuje.
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #178 dnia: Kwietnia 14, 2011, 11:00:24 »

Ad. 1. Próbowałem w pliku konfiguracji wpisać inne ustawienia dla mapy, ale ta swołocz ROF to czyta, pokazuje w UI w oknie zmiany przypisań klawiszy, ale cóż - nie używa w czasie lotu... Wygląda jakby M dla mapy było po prostu gdzieś przypisane na stałe w kodzie, niezależnie od naszych ustawień :)

No niestety tych zakłódkowanych opcji nie da się zmienić, jedynie zewnętrznym programem możesz przemapować sobie sterowanie na coś innego.

Inna sprawa: dostałem błąd ładowania pliku dds z Handley'a Page'a, jak chciałem się na serwerze dołączyć jako jego strzelec przedni. Okienki "out of memory". Ewidentny bug. Nota bene wcięło trochę grafiki, np. mapa była dziurawa... Czy ktoś tak miał? Dodam, że opcją "recover" sprawdziłem sobie instalację, wszystkie pliki świetnie.

Taki sam "bug" jak za mało FPS'ów, pora zmienić system na 64 bitowy. ;)

A jak używacie i jak macie ustawiony ster kierunku? Linia, czy "krzywa Gaussa" ? Aha - i czy w ROF na prawdę nie można ustawić, że max wychylenia pedałów to np. 75% możliwego wychylenia steru? Nie można sobie dodać takich ograniczeń? Dziwne...

No co ty, nie wolno nic zmieniać! Parę postów wyżej pisałeś, że to oszustwo.  :118:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #179 dnia: Kwietnia 14, 2011, 11:17:57 »
Mi SPAD pasuje z prostego powodu, w 90% przypadków jak mi "nie idzie", to nurek (OK, za wysoko to walki i tak się nie zdarzają). do ziemi, przepustnica na max i oderwanie, prawie zawsze bez problemów. Potem ewentualnie odejście na jakieś 700-1000m, i nawrót na dręczyciela... Z krzywymi "response" poćwiczę. Może tak ustawię, aby spokojnie i pewnie się wcelowywać pedałami w cele naziemne, tak, to może być dobry sposób na ustawienia. Notabene ROF ma buga - jak się zmienia krzywe osi, to kwadrat po lewej nie odświeża się poprawnie, nadal używa poprzedniej krzywej.

PS: Some1 - oszustwo, jak się środek przesunie w górę lub w dół, jak jest centralnie, to OK  :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.