Autor Wątek: Wymagania systemowe - co trzeba mieć, aby ustawić wszystko na maksa?  (Przeczytany 15039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kakol

• Gość
Witam,
Mam taki dość sprawny sprzęt: Core 2 Duo 3,0 GHz (OC 3,6 GHz), karta Nvidia GeForce 280 GTX (nowe sterowniki oczywiście), 4 GB DDR3 1333 MHz, monitor 1900x1200, LCD 26" 1920x1200.
W grze ustawiłem wszystkie opcje graficzne na maksa.

Przy lotnisku, parę samolotów - wszystko jest ok, piękne widoki, chmurki, słoneczko (a jeśli deszcz, to też bez problemów).
Jednak im bliżej frontu tym gorzej. A już gdy nad frontem zbierze się kilka samolotów, wybuchów, dymu i chmur to mam slideshow.
Schodzę w ustawieniach po trochu w dół, ale nie mam jakiejś drastycznej poprawy.

Dla testów używam akurat jedenej z misii dla pfalza (scenariusz z dogfightem nad frontem). Start, dolot ok; pierwszy balon (na lewo od linii kolejowej, zaraz koło nerkowatego jeziorka przy rzece :-)) małe przycinanko; przy drugim (jak się poleci na zachód) jest już jakaś kotłowanina w dymie nad frontem i tam mam totalny slideshow.

Ciekaw jestem jak to wygląda u Szanownych Kolegów? Bo jeśli na porównywalnym albo słabszym sprzęcie ktoś nie ma takich problemów, to będzie jasne, że problem leży po mojej stronie. 

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Odp: Wymagania systemowe - co trzeba mieć, aby ustawić wszystko na maksa?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 11, 2009, 12:50:23 »
Witam,
Mam taki dość sprawny sprzęt: Core 2 Duo 3,0 GHz (OC 3,6 GHz), karta Nvidia GeForce 280 GTX (nowe sterowniki oczywiście), 4 GB DDR3 1333 MHz, monitor 1900x1200, LCD 26" 1920x1200.
...
Starawy sprzęt ? hahaha HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
Przepraszam, ale mój sprzęt to do twojego złom totalny.
Ramu mam 4x mniej i 3 razy wolniejszy, nie mowie o karcie czy procku. Jeżeli ta gra chodzi ci na tym sprzęcie cienko to przepraszam bardzo, ale programiści którzy to pisali (sądząc jeszcze po screenach z tej gry) powinni się zająć czymś innym i dostać zakaz wykonywania zawodu, czyli kodzenia gier dożywotnio. Sądząc po tym co piszą ludzie w wątku o RoF ta gra jest jedną z najgorzej dopracowanych gier ostatnich lat. Może oprócz Crajzisa tak zwanego :D.
Innymi słowy - czekaj na pucze i updejty bo pewnie wyjdzie ich sporo.
Optymalizacja kodu na najwyższym poziomie. Nie ma co. :D

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 11, 2009, 12:59:56 »
Napisał "sprawny" a nie starawy.
Poza tym jeśli ustawił wszystko na maxa to nic dziwnego że tnie. Każdy symulator tak się zachowuje. FSX, LockOn, Falcon 4 są najlepszymi przykładami. Minie kilka lat i będzie mu śmigać wszystko, o ile kupi szybszy sprzęt.

kakol

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 11, 2009, 13:37:48 »
A dla mnie dziwne, że tnie bo jednak nie każdy "tnie".
W DCS na maksa wszystko jest OK, a młody rżnie czasami w GTA IV i "Crajzisa tak zwanego" (usta prawie na maksa) i też jest OK.

Acha, takie procenciki informujące o użyciu pamięci karty graficznej pokazują 74% - więc raczej powinno wszystko śmigać, no nie?
Kuba może mieć rację, ale ciekaw jestem czy komuś jednak RoF chodzi na maksa z rozsądnym fps a jeżeli tak, to na jakim sprzęcie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2009, 13:44:37 wysłana przez kakol »

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 11, 2009, 14:37:47 »
Witam,
Na mojej konfiguracji Core 2 Duo E8200 (oc 3200 GHz), karta GTX 275, 4 GB RAM 800 MHz
Wszystko high poss effects wyłączone.
Ustawienia z poziomu panelu Nvidia takiej jak tutaj:
http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/2818501/Nvidia_grahics_settings.html#Post2818501
Do testów użyta tzw stress test mission "Smackdown" z forum Simq linki do ściągnięcia misji
Strona niemiecka http://www.mediafire.com/?fmdjmzdbllz
Strona aliancka http://www.filefront.com/14175583/Smackdown_Allied.zip

Wynik niekoniecznie miarodajny mierzony Frapsem
Rozdzielczość 1680 x 1050 minimum 15 , max 31, średni 24,8
Rozdzielczość 1900x 1200 minimum 10, max 28, średnie 20,4

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 11, 2009, 15:06:44 »
Muszę przetestować u siebie. Mam identyczny procesor z takim samym OC, 4GB RAM 1066 i GF 8800GT 512. Wydaje mi się, że "czynnikiem zapychającym" u mnie jest karta. W multi mam wszystko na off/low z wyjątkiem tekstur. Do tego AA x2 i Aniso x4. Wszystko śmiga bardzo płynnie, nawet nad frontem przy 15-20 maszynach w jednym miejscu.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 11, 2009, 15:36:18 »
Jak się ustawia taką rozdziałkę i do tego aa to sory, zwłaszcza jak cos dymi, to ciężko żeby nie klatkowało. Po co przy takiej rozdziałce aa? Przecież aa jest po to, żeby obraz na niższych rozdzielczosciach lepiej wyglądał.
1280x1024 i o niebo lepiej mi działa na trochę słabszym sprzęcie od Twojego.
Mam Ilyamę 19" i dopóki się da nie przesiadam się na przestazałą technologię LCD. Niezfixowana rozdziała, a dynamika obrazu i kolorów nie do pobicia.

Pisałem już:
8800gtx 768
Q6600
4 gb ram 800 bodajże
Soundblaste audigy
XP sp 2

Nie wiem ile klatek, ale w 1280x1024 i maksymalnych ustawieniach poza DoF, którego z racji aa nie mogę włączyć + anizotropia x16 w panelu NV, chodzi płynnie i bez zająknięcia.
Do kolegów korzystających z frapsa: pamiętajcie, że fraps sam w sobie upieprza sporą ilo
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2009, 15:48:48 wysłana przez Qbeesh »

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 11, 2009, 15:49:34 »
sc klatek.

Sory, ale skończył mi sie czas na edycję, a gdy chcę napisać "s" z kreska to zatwierdza mi post.

RoF to akurat jedna z lepiej, poza konsolowymi napieprzankami na UE3, zoptymalizowanych gier.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 11, 2009, 15:53:36 »
Po co przy takiej rozdziałce aa? Przecież aa jest po to, żeby obraz na niższych rozdzielczosciach lepiej wyglądał.
Nie. Piksele tak samo źle wyglądają na dużym monitorze w fullHD jak i na małym monitorze w 800x600. Typowa 19" panorama 1440x900 ma takiej samej wielkości piksele jak 26" 1920x1200.

Mam Ilyamę 19" i dopóki się da nie przesiadam się na przestazałą technologię LCD. Niezfixowana rozdziała, a dynamika obrazu i kolorów nie do pobicia.
Rozumiem że to profesjonalnej klasy, odpowiednio skalibrowany i wyregulowany monitor? Bo w przeciwnym wypadku możesz się zdziwić jeśli chodzi o kontrast, ostrość i kolory :D. Poza tym 18" widzialnej przekątnej, toż to maleństwo.  :118:

Do kolegów korzystających z frapsa: pamiętajcie, że fraps sam w sobie upieprza sporą ilo
Bzdura. Chyba że mówisz o jednoczesnym nagrywaniu filmu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 11, 2009, 16:23:26 »

Rozumiem że to profesjonalnej klasy, odpowiednio skalibrowany i wyregulowany monitor? Bo w przeciwnym wypadku możesz się zdziwić jeśli chodzi o kontrast, ostrość i kolory :D. Poza tym 18" widzialnej przekątnej, toż to maleństwo.  :118:

Dobrze rozumiecie kolego Some1. Profesjonalny monitor służący do niedawna w większości warszawskich agencjach reklamowych do grafiki i DTP. Odpowiednio skalibrowany i wyregulowany profesjonalnym sprzętem, który podpieprzyłem na chwilę mojemu grafikowi. 18" mało? no może...nie wiem...pół życia przed 14, 15 i 17 przesiedziałem i jak dla mnie widzialne 18" to mała cena za choćby możliwość bezbólowego ustawienia sobie rozdziałki jaka mi się zamarzy.

Fraps którego kiedyś używałem ciął mi po klatkach niemiłosiernie i jak słyszałem wielu innym też..

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 11, 2009, 16:30:29 »
No to ok, co kto lubi.

Fraps którego kiedyś używałem ciął mi po klatkach niemiłosiernie i jak słyszałem wielu innym też..

Gdyby tak było nie byłby to program używany w praktycznie wszystkich testach i benchmarkach jakie można znaleźć na sieci. Może miałeś jakąś ruską betę :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 11, 2009, 16:33:35 »
Lol:) Ruską BETĘ to mam teraz na dysku. Profesjonalny program do tworzenia screenshotów w realiach lotniczych :020:

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 11, 2009, 17:22:35 »
Uzupełniając powyższe wyniki w rozdzielczości 1680 x 1050 w kampanii oraz misjach pojedyńczych na ustawieniach jak powyżej czyli chyba maksymalnych (AFx16, AAx8) - RoF chodzi bardzo przyzwoicie wg Frapsa nie spada poniżej 30-35 klatek. Mi to w zupełności wystarcza.
Misja której linki wrzuciłem powyżej jest "trochę" wymagająca dla sprzętu.
Wydaje mi się, że tak źle z optymalizacją RoF-a nie jest.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 11, 2009, 18:24:19 »
Napisał "sprawny" a nie starawy.
Poza tym jeśli ustawił wszystko na maxa to nic dziwnego że tnie. Każdy symulator tak się zachowuje. FSX, LockOn, Falcon 4 są najlepszymi przykładami. Minie kilka lat i będzie mu śmigać wszystko, o ile kupi szybszy sprzęt.
Ooopsss. My bad.
W każdym razie jesteś pewny? Lock on nowy nie jest a tnie nawet na najlepszych dzisiejszych kompach. Mam wrażenie, że silniki symulatorów lotu są zwyczajnie słabo optymalizowane.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 11, 2009, 18:50:52 »
Mam wrażenie, że silniki symulatorów lotu są zwyczajnie słabo optymalizowane.

Najgorsze jest to, że są bardzo nieprzewidywalne, taki loczek to najlepszy przykład. Możesz mieć całkiem średnią, nie najnowszą konfigurację i będzie chodził super, a możesz mieć kosmos prosto z najwyższej półki w sklepie i będzie kiepsko.