Natestowałem się po nocy i jest źle.
Użyłem do testów misję "Smackdown_Allies"":
Strona niemiecka http://www.mediafire.com/?fmdjmzdbllz
Strona aliancka http://www.filefront.com/14175583/Smackdown_Allied.zip
Dzięki dwrob za namiary i informacje!
Użyłem też programiku NHancer, w którym można pięknie skonfigurować ustawienia a na dodatek wszystko jest pięknie opisane (jak działa, jak wpływa, z czym włączać a z czym nie).
Testowałem na różnych ustawieniach narzucanych przez sterownik karty jak też na tych konfigurowanych w grze.
Sytuacja wygląda tak:
Akcja zaczyna się w powietrzu, nad frontem, małe chmurki, słońce w plecy - jest w miarę ok, w zależności od ustawień bardziej lub mniej. Z 12 nadlatują samoloty i robię półpętlę w wyniku czego pojawia się kłąb samolotów na tle słońca. I wtedy wszystko staje - przez 2-3 sekudy mam 0 klatek. Potem latając w kłębowisku fps skacze, spadając co chwilę do zera. Track w takim momencie głupieje, widoki się resetują, tragedia.
Nie ma na to bata - gdy wyłączę
wszystko, to mam (w tej sytuacji nad frontem) fps od 0 do 101 (bez synchronizacji pionowej oczywiście), przy max ustawieniach od 0 do 20. Jak widać sposób konfiguracji grafiki ma znaczący wpływ na fps, ale co z tego jak i tak w newralgicznych momentach spada do 0. Jaka to różnica, czy z 20 czy ze 101?
Mam w komputerze kilka wymagających gier, gdzie ustawienia maksymalne wymagają więcej pamięci karty niż mam. Jednak gdy ustawię troszkę słabiej, tak aby było pod 100% to nie ma problemów (np. GTA IV).
W RoF przy ustawieniach na maksa mam 76%, po wyłączeniu wszystkiego 6% a i tak obraz staje w bardziej wymagających momentach. To chyba coś nie tak.
Dla jasności wyjaśniam, że w locie nad spokojną okolicą, w kilka samolotów przy ustawieniach na maksa ze sterownika (a jest to więcej niż ustawienia z gry) mam 50 fps. Misja "pocztowa" na "17" w deszczu chodzi miodzio. Wszedłem na kilka serwerów online, gdzie były jakieś szybkie dogfighty w 10 samolotów na krótkich dystansach, z dala od frontu. Też było w miarę ok, choć czasami coś przycięło ale myślę, że po zejściu z maksymalnych ustawień byłoby ok.
Nie wiem o co chodzi. Mam tylko nadzieję, że to coś u mnie i że znajdę rozwiązanie.
Ciekaw jestem jak to wygląda u Szanownych Kolegów. Dla jasności porównań bardzo proszę o przetestowanie sytuacji na jednej z misji "Smackdown" bo to, że nad lotniskiem jest fajnie i ok nie znaczy, że w dogfightcie nad frontem komputer nie stanie. Tak jak napisałem wyżej, mi nad lotniskiem też nie staje

.
Z góry dzięki wszystkim za pomoc i informacje.