Autor Wątek: Wymagania systemowe - co trzeba mieć, aby ustawić wszystko na maksa?  (Przeczytany 15036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vulg

• *
  • Stalker
Odp: Wymagania systemowe - co trzeba mieć, aby ustawić wszystko na maksa?
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 11, 2009, 18:55:54 »
Albo jest tak, że piszę: "Symulator jest na komputery, które nie powstały", a do czasu jak się pojawią te, na które rzekomo był pisany to wychodzi nowa wersja symulatora i o starej mało kto pamięta.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 11, 2009, 22:12:31 »
Albo jest tak, że piszę: "Symulator jest na komputery, które nie powstały", a do czasu jak się pojawią te, na które rzekomo był pisany to wychodzi nowa wersja symulatora i o starej mało kto pamięta.

To i tak pół biedy. Gorzej jak miną 4 lata, sprzęt masz up to date, a to dalej nie chce normalnie działać - LO, jego full shadows i FPS

kakol

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 12, 2009, 12:09:34 »
Natestowałem się po nocy i jest źle.
Użyłem do testów misję "Smackdown_Allies"":

Strona niemiecka http://www.mediafire.com/?fmdjmzdbllz
Strona aliancka http://www.filefront.com/14175583/Smackdown_Allied.zip

Dzięki dwrob za namiary i informacje!

Użyłem też programiku NHancer, w którym można pięknie skonfigurować ustawienia a na dodatek wszystko jest pięknie opisane (jak działa, jak wpływa, z czym włączać a z czym nie).
Testowałem na różnych ustawieniach narzucanych przez sterownik karty jak też na tych konfigurowanych w grze.

Sytuacja wygląda tak:
Akcja zaczyna się w powietrzu, nad frontem, małe chmurki, słońce w plecy - jest w miarę ok, w zależności od ustawień bardziej lub mniej. Z 12 nadlatują samoloty i robię półpętlę w wyniku czego pojawia się kłąb samolotów na tle słońca. I wtedy wszystko staje - przez 2-3 sekudy mam 0 klatek. Potem latając w kłębowisku fps skacze, spadając co chwilę do zera. Track w takim momencie głupieje, widoki się resetują, tragedia.

Nie ma na to bata - gdy wyłączę wszystko, to mam (w tej sytuacji nad frontem) fps od 0 do 101 (bez synchronizacji pionowej oczywiście), przy max ustawieniach od 0 do 20. Jak widać sposób konfiguracji grafiki ma znaczący wpływ na fps, ale co z tego jak i tak w newralgicznych momentach spada do 0. Jaka to różnica, czy z 20 czy ze 101?

Mam w komputerze kilka wymagających gier, gdzie ustawienia maksymalne wymagają więcej pamięci karty niż mam. Jednak gdy ustawię troszkę słabiej, tak aby było pod 100% to nie ma problemów (np. GTA IV).
W RoF przy ustawieniach na maksa mam 76%, po wyłączeniu wszystkiego 6% a i tak obraz staje w bardziej wymagających momentach. To chyba coś nie tak.

Dla jasności wyjaśniam, że w locie nad spokojną okolicą, w kilka samolotów przy ustawieniach na maksa ze sterownika (a jest to więcej niż ustawienia z gry) mam 50 fps. Misja "pocztowa" na "17" w deszczu chodzi miodzio. Wszedłem na kilka serwerów online, gdzie były jakieś szybkie dogfighty w 10 samolotów na krótkich dystansach, z dala od frontu. Też było w miarę ok, choć czasami coś przycięło ale myślę, że po zejściu z maksymalnych ustawień byłoby ok.

Nie wiem o co chodzi. Mam tylko nadzieję, że to coś u mnie i że znajdę rozwiązanie.

Ciekaw jestem jak to wygląda u Szanownych Kolegów. Dla jasności porównań bardzo proszę o przetestowanie sytuacji na jednej z misji "Smackdown" bo to, że nad lotniskiem jest fajnie i ok nie znaczy, że w dogfightcie nad frontem komputer nie stanie. Tak jak napisałem wyżej, mi nad lotniskiem też nie staje :-).

Z góry dzięki wszystkim za pomoc i informacje.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 12, 2009, 13:08:58 »
Mam w komputerze kilka wymagających gier, gdzie ustawienia maksymalne wymagają więcej pamięci karty niż mam. Jednak gdy ustawię troszkę słabiej, tak aby było pod 100% to nie ma problemów (np. GTA IV).
W RoF przy ustawieniach na maksa mam 76%, po wyłączeniu wszystkiego 6% a i tak obraz staje w bardziej wymagających momentach. To chyba coś nie tak.

To jest akurat jeden z mniej ważnych parametrów. W tym przypadku wąskim gardłem może być procesor. I jego wymiana na szybszy niekoniecznie pomoże, bo dorzucisz jeszcze kilka samolotów i znowu będzie źle.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

kakol

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 12, 2009, 13:33:19 »
Procek nie jest przecież taki zły {Core 2 Duo E8200 (oc 3200 GHz)). W Viście są takie parametry wydajności, generalnie wszystko mam na 5,9 a procesor 5,8. Widać więc, że jest faktycznie troszkę z tyłu za resztą.

Ale ok, może i mógłby być lepszy jednak na zmniejszonych, nie maksymalnych ustawieniach powinien hulać i w żadnym wypadku nie powinienem mić 0 fps na kilka sekund. No nie?

Gra ma działać. Jeśli spełnione są minimalne wymagania (a spełniam optymalne), to na tych minimalnych ustawieniach musi działać. 0 fps znaczy, że nie działa.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 12, 2009, 13:37:39 »
W Viście są takie parametry wydajności, generalnie wszystko mam na 5,9 a procesor 5,8.

Tym to się w ogóle nie sugeruj.

Ale ok, może i mógłby być lepszy jednak na zmniejszonych, nie maksymalnych ustawieniach powinien hulać i w żadnym wypadku nie powinienem mić 0 fps na kilka sekund. No nie?

Jeśli misja jest tak zrobiona że nagle łubudu i 20 samolotów spawnuje się w powietrzu albo robią się jakieś inne masakryczne rzeczy, to jest to niestety możliwe. Piszę ogólnie, nie wiem jak RoF sobie radzi z czymś takim a misji nie włączałem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 12, 2009, 14:26:41 »
Obiecuję to przetestować dziś u siebie.
Z kwestii dotyczących wydajności, to mam u siebie delikatne przycięcia w momencie pojawiania się maszyn przeciwnika na horyzoncie (być może jest to kwestia ładowania indywidualnych malowań).
Front znacznie klatkuje przez kilka czynników:
- ostrzał OPL oraz artylerii - każdy pocisk jest liczony przez grę
- dymy oraz chmury pyłu unoszące się nad okopami - chmury i inne takie o elementach przezroczystych też nieźle wpływają na klatkowanie. Podobnie jest, gdy lata się w chmurach, lub bardzo blisko nich.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

kakol

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 13, 2009, 15:14:37 »
Po kolejnych testach.

W ustawieniach ze sterownika "wszystko na maksa" (4xAA, 8xFA i rózne "wodotryski") mam 30 klatek w samotnym locie nad światem. Nie ma większej róznicy, czy nad miastem, czy nad lasem czy nad wodą. Nad frontem ewentualnie ze 3 klatki mniej.

W ustawieniach ze sterownika "rozsądnie" (2xAA, 4xFA bez "wodotrysków") mam do 60 klatek (to max, bo przy ustawieniu synchronizacji pionowej nie może być więcej niż częstotliwość wyświetlania LCD). Może ze 2-3 klatki mniej nad miastem, może z 5 nad frontem.

W ustawieniach "wszystko wyłączone" mam powyżej 100 klatek.

Jednak gdy spotka się kilka samolotów nad frontem, to tak czy owak zaczyna przycinać do 0. Oczywiście w zależności od ustawień bardziej lub mniej, ale zawsze.

Z tego wynika, że powodem klopotów są inne samoloty, czyli gra i jej optymalizacja.
Mam nadzieję, że to doszlifują i poprawią.

@ some1
Wiadomo, że można skonfigurować misję, która zatrzyma każdy komputer. Jeżeli jednak defaultowa misja (ta na pfalza na przykład) jest nie do użytku (fps 0 moim zdaniem to właśnie oznacza) na komputerze o optymalnej konfiguracji nawet przy minimalnych ustawieniach, to jest to ściema i kpina z użytkownika. Nie?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 13, 2009, 15:38:59 »
Testowałem tą misję. Przy ustawieniach 4xAA i 8xAniso oraz wszystko na High (landscape na med) mam średnio 25-30 fps. W momencie gdy skieruję kamerę na maszyny przeciwnika mam spadek fps do 0, ale trwa to jakąś sekundę. Tak mam za każdym razem, niezależnie od ustawień. Spowodowane to jest nagłym pojawieniem się modeli wizualnych samolotów wraz z ich malowaniami.
Generlanie mam 2xAA i 4xAniso, landscape na low, trees low, cienie off, refl. off, textures high. Na takich ustawieniach mam średnio 60-75 fps (v-sync na on)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 16, 2009, 21:57:29 »
C2Q9550 2.6@3.4GHz, 4GB DDR2, HD4870 1024MB DDR5, Win7 64bit
Rozdzielczość 1440x900 i ustawienia maksymalne (bez DOF oczywiście) z upiększeniami w CCC.

W misjach Smack Down występuje szarpnięcie na początku a dalej FPS nie spada poniżej 40. Nawet nad frontem przy samej ziemi w środku zadymy oscyluje ok 50-55.

kakol

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 18, 2009, 14:21:12 »
Po pewnym czasie mogę powiedzieć tyle, że:

- Manipulowanie ustawieniami z poziomu sterownika nie ma większego sensu. Prościej ustawić to co jest do ustawienia w setupie gry - efekt ten sam.

- Jak się chce, by chodziło płynniej, to trzeba więcej wyłączyć. Jak się wyłączy za dużo, to jest brzydko. Prawie cała sprawa w dobraniu proporcji między jednym a drugim z uwzględnieniem możliwości sprzętu - czyli nic nowego

- Prawie cała, bo nawet z ustawieniami na minimum przy sprzęcie nie odbiegajacym od konfiguracji optymalnej gra się zacina gdy jest więcej samolotów - to już raczej coś z optymalizacją gry. Może coś poprawią.

Na tym rozważania kończę.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 18, 2009, 15:51:42 »
Po pewnym czasie mogę powiedzieć tyle, że:

- Manipulowanie ustawieniami z poziomu sterownika nie ma większego sensu. Prościej ustawić to co jest do ustawienia w setupie gry - efekt ten sam.

Tu akurat się nie zgodzę. AA faktycznie nie ma sensu ustawiać w sterownikach, bo i tak nie zadziała z włączonymi postefektami. Z post efektami zadziałają ustawinia AA z poziomu gry. Natomiast ustawienie aniso w sterownikach na x16 to zupełny must. Daje natychmiastową, radykalną poprawę wrażeń wizualnych. Odniosłem wrażenie, że właśnie aniso z poziomu gry nic kompletnie nie daje.

kakol

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 18, 2009, 16:13:48 »
No tak, jeśli chodzi o wyżyłowanie efektu na maksa.
Ale niepostrzeżenie sprawa sprowadziła sie do takiego ustalenia ustawienia, żeby działało i było ładnie.
Dla mnie ostatecznie jest to AAx2 i FAx4 - wtedy jakoś jeszcze wygląda i w kilka samolotów online nie przycina - do tego wystarczy setup gry.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 19, 2009, 08:07:43 »
Osobiście mam takie ustawienia, działa mi płynnie, czasem w kampanii nad frontem było z -minus 5fps i przy chmurach . Standard to wyżej 60fps (1000m itp), nad ziemią 35-45, online bez problemów. Komp C2D 2.8Ghz, Radek 4850 512Mb, 4Gb pamiątek

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 19, 2009, 11:37:13 »
Wychodzi na to, że dobra karta sporo daje. Mam mocniejszego C2D 3,2GHz, również 4Gb ram, ale tylko 8800GTS 640Mb i max u mnie to około 40FPS w rozdziałce 1600x1200 przy AAx4 z poziomu gry i AFx16 w sterownikach bez post efektów.