Autor Wątek: Wymagania systemowe - co trzeba mieć, aby ustawić wszystko na maksa?  (Przeczytany 15029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Wymagania systemowe - co trzeba mieć, aby ustawić wszystko na maksa?
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 19, 2009, 11:41:48 »
Porównaj rozdzielczość.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 19, 2009, 11:45:53 »
Racja, przegapiłem.

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 19, 2009, 17:58:29 »
A ile masz FPS w 1440x900?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 19, 2009, 23:21:30 »
Mój monitor nie obsługuje takiej rozdziałki.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 20, 2009, 09:01:09 »
Mój monitor nie obsługuje takiej rozdziałki.

Masz monitor LCD ?
Owszem - najlepiej pracuje w natywnej, ale da sie go ustawić praktycznie w każdej w jakiej chcesz.
Kwestia usatwień karty graficznej.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 20, 2009, 09:54:29 »
Zadałem głupie pytanie, bo kolega ma przecież monitor 4:3 a nie 16:10. Wiadomo, że monitory LCD najlepiej wyświetlają obraz w rozdzielczości natywnej. Dla mnie utrata jakości jest jednak mało widoczna w grach i dlatego nie gram w 1920x1200 a właśnie w 1440x900. Nie mam wtedy maleńkich kontaktów i mikro literek w menu. Przy ustawieniu FSAAx4 i Anizox16 jakość obrazu jest więcej niż zadowalająca.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 20, 2009, 10:07:28 »
Masz monitor LCD ?
Owszem - najlepiej pracuje w natywnej, ale da sie go ustawić praktycznie w każdej w jakiej chcesz.
Kwestia usatwień karty graficznej.

Ramm.
Mam monitor CRT 19" 4:3. Nie obsługuje rozdzielczości panoramicznych.

kakol

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 20, 2009, 13:06:53 »
Wypróbowałem ustawienia YoYa (wraz z rozdzielczością) i nadal w misii Smackdown przycina mi do 0 (zresztą gdy ustawiłem wszystko na minimum też cięło, więc bez zaskoczenia).

@YoYo - Redaktorze Szanowny, czy to płynne działanie to także na misii Smackdown? Jeżeli nie, to bardzo byłbym wdzięczny, gdybyś Niezastąpiony Redaktorze w wolnej chwili przetestował ją i na tym przykładzie powiedział, co i jak.
Nękam tą misją, bo i ja mam generalnie te 40 fps bez większych problemów i to z postefektami, wszystkim na high, AAx2 i FAx4. W lotach online też w sumie się to utrzymuje, choć czasami przy większej ilości samolotów zaczyna przycinać.
Ale na przykład scenariusz z dogfightem na pfalzie z trudem można przebrnąć, tak tnie. Nie mówiąc już o tym nieszczęsnym Smacdownie.

@Paulus - przy okazji testowania ustawień YoYa na nienatywnej rozdzielczości potwierdzam, że faktycznie obraz nie jest jakiś znacząco gorszy. Ale jakoś nie mogę się zmusić do zmniejszenia rozdzielczości :-)

PS
Epitety pod kierunkiem YoYa bez żadnej ironii, wielki szacun i podziękowania za prowadzenie serwisu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 21, 2019, 14:03:06 »
A jak ustawienia w 2019 ;D?

Chyba te mi się sprawdzają najlepiej:

W locie (SP) daje to 80-90 klatek, tuż nad ziemią 67-70 (korony drzew). W sumie nie powalają te fps'y ale poziom odbioru otoczenia jak i płynności jest ok.
Testowałem różne sety, ten wypada najładniej graficznie vs płynność. Nie testowałem online i z dużą ilością samolotów, więc ciekaw jestem innych Waszych wrażeń.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 21, 2019, 14:12:13 »
Przestaw shadows na common (special są tylko na wypadek gdy wersja common generuje problemy). Mnie osobiście Bloom nie podchodził, wolałem latać bez.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 21, 2019, 14:25:01 »
RoF jest bardzo wdzięczny pod względem wymagań. No i tak jak mówi Samraz - bloom nie pasuje do drukowanego płótna. Samoloty się świecą jak...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 21, 2019, 14:28:21 »
Ja mam tak https://1drv.ms/u/s!AvwJjdH4deeRiqUup4_clqquIu3XSQ
Jak sobie zaznaczę SS, to się wywala grafa, tzn. pisze, że czegoś tam nie może zainicjować. Przypadłość występowała też na poprzedniej karcie gfx.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 21, 2019, 14:31:15 »
Pewnie się sterownik wali i gubi kartę ("DXRendered11::endFrame(...) DXGI_ERROR_DEVICE_REMOWED"). Znana przypadłość z BoS i RoF. Rzecz totalnie losowa i nie ma na nią fixa. Nvidia ma to w nosie choć problem znany od lat nie tylko z tych gier.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 21, 2019, 14:34:14 »
Pewnie się sterownik wali i gubi kartę ("DXRendered11::endFrame(...) DXGI_ERROR_DEVICE_REMOWED"). Znana przypadłość z BoS i RoF. Rzecz totalnie losowa i nie ma na nią fixa. Nvidia ma to w nosie choć problem znany od lat nie tylko z tych gier.

No właśnie nie to.
https://riseofflight.com/forum/topic/27825-can-not-create-multisampled-offscreen-target-surface/
W sumie nie znalazłem rozwiązania, więc wyłączam SS.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 21, 2019, 14:38:03 »
Spox, czyli jeszcze inne dziwadełko. Dobrze, że chociaż znalazłeś rozwiązanie i nie musisz szamanić.