Autor Wątek: Awionika samolotów MiG-21 - dyskusja, pytania, ciekawostki  (Przeczytany 223278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Awionika samolotów MiG-21 - dyskusja, pytania, ciekawostki
« Odpowiedź #255 dnia: Stycznia 04, 2011, 16:48:39 »
Co takiego ma podwieszone "migacz" pod prawym skrzydłem - na pierwszej fotce ? 

« Odpowiedź #256 dnia: Stycznia 05, 2011, 13:20:39 »
To brytyjski zasobnik bomb ćwiczebnych małego wagomiaru CPLB-200 lub 2000 ( chyba nie pomyliłem nazwy  :011:). Standartowe ustrojstwo tego typu w IAF przenoszone także przez inne Migacze i Su.

« Odpowiedź #257 dnia: Stycznia 05, 2011, 14:46:02 »
To ustrojstwo to CBLS (Carrier Bomb Light Unit) brytyjskiej firmy Flight Refuelling. Zasobnik wystepuje w trzech wersjach 100  200  i 2000 .Zasobnik przenosi małe bomby ćwiczebne ;amerykańskie BDU 33, Mk106  brytyjskie 3kg i 14 kg-pojedynczo (nazwy nie znam) francuskie F3 i F4 i chyba jeszcze inne, np hinduskie ,,maluchy,, ale też flary i naboje dipolowe. .Bomby są zamontowane na zamkach ERU 122 uruchamianych nabojami pirotechnicznymi ale jest też wersja z zamkami pneumatycznymi. Wersja 2000 to wyposażenie Hawka,Grippena,Tajfuna,starsze wersje stosowane były m.in. na Harrierach, Jaguarach Tornado.Ta fotka przedstawia zasobnik( dostosowany ?)do zamków Hinduskich Mig-ów 21,23,27.A na Su 30 MKI nie widziałem.

« Odpowiedź #258 dnia: Stycznia 15, 2011, 21:42:01 »
I to wszyscy tu wiemy  :003: Niemniej fajnie jest zobaczyć coś nowego ,przynaleznego do 21 ciagle niepoznanego tak do końca . :002: Jest inspiracja  dla Gordona i pozostałych... :002:

Uploaded with ImageShack.us
Szukajcie a znajdziecie -to chyba cytat z Pisma Św. ? Ale tego zasobnika ktoś tu poszukiwał .Proszę bardzo .Zasobnik N do nocnego rozpoznania w podczerwieni.
I tak trochę bardziej przybliżony.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2011, 21:53:06 wysłana przez babcia131 »

« Odpowiedź #259 dnia: Stycznia 16, 2011, 01:53:59 »
I choćbym szedł ciemną doliną to zła się nie ulęknę bo... zawsze nawet za 20 lat czegoś nowego o 21 się dowiemy. Świetne fotki dzięki.  :karpik Cholera tyle razy tą stronę przeglądałem i tych zdjęć nie zauważyłem, chyba czas na okulistę :002:

« Odpowiedź #260 dnia: Stycznia 16, 2011, 10:15:37 »
Cieszę się że mogłem coś nowego wrzucić na tak Szacowne Forum. A odnośnie , tamtej strony , to nie ma co pędzic do okulisty, ona jest delikatnie mówiąc trochę po bałaganiarsku zrobiona. Francuski , angielski , fonetyczny rosyjski itd . chwilami trudno się połapać o jakim wątku mowa . Ale to może moje subiektywne odczucie . :002:

« Odpowiedź #261 dnia: Stycznia 16, 2011, 21:18:14 »
ja mam takie fajne opracowanie pt. samoloty wojskowe rosji gdzie sporo jest informacji z biur kontrukcyjnych lacznie z budowa prototypow (jest np. zdjecie su-27 z lukowymi skrzydlami).
wiec jak jest potrzeba jeszcze sprawdzenia czego tam o migu 21 to napiszcie i sprawdze.
niechcialo mi sie czytac 18 zakladek, wiec tylko informuje ze mam taka mozliwosc ;)

Szkoda, że prośby o stosowanie poprawnej pisowni nie skutkują. Tym razem ostrzeżenie. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2011, 08:25:03 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #262 dnia: Stycznia 18, 2011, 19:42:08 »
Skoro jesteśmy przy rozpoznawczych możliwościach ołówka to pozwolę sobie na wklejenie fotek polskich zasobników fotograficznych stworzonych na bazie zasobnika npr UB-16. Fotki pstrykło mi się na Forcie Czerniakowskim w Warszawie podczas mojej ostatniej wizyty w stolicy. Ktoś coś wie dokładniej o tych zasobnikach np. w jakiej konfiguracji były używane na eRach?.

« Odpowiedź #263 dnia: Stycznia 18, 2011, 20:14:52 »
http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=15055&postdays=0&postorder=asc&start=225
Strona 16 tego wątku o 21. Trochę wieści o zastosowaniu i próbach z Saturnem , bo tak nazywał się ten Lotniczy Aparat Fotogrficzny.

« Odpowiedź #264 dnia: Stycznia 18, 2011, 20:40:54 »
Jeszcze jeden element związany z LAF-chyba wersja rozwojowa SATURNA ? LAF FOBOS -bardzo tajemnicza konstrukcja. Podobna do poprzednika , ale do czego, a raczej do jakiego samolotu ?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: Stycznia 25, 2011, 11:02:25 »
MiG-21M lotnictwa DDR - test na hamowni :)

« Odpowiedź #266 dnia: Lutego 01, 2011, 20:34:32 »
W kwestii tajemniczych cyferek-znaczników zakrętów:
Są nieruchome względem strzałki nakazanego kursu. NPP leży u mnie od kilku tygodni, jeszcze nim nie steruję, ale z tego
co widzę są na wspólnym pierścieniu ze strzałką kursu czyli są względem niej nieruchome. Na potwierdzenie fotki.

http://picasaweb.google.com/modersak/TmpForAll#5568798675002901090

https://picasaweb.google.com/modersak/TmpForAll#5568798677244570370

« Odpowiedź #267 dnia: Marca 01, 2011, 19:35:01 »
Zasobniki rozpoznawcze do Mig-21. Węgierski:

Wschodnioniemiecki:

Oraz ciekawostka. Poniżej zdjęcie radzieckiego samolotu z czasów wojenki afgańskiej, na pierwszym planie S-24B z zapalnikiem radiowym ale na drugim planie coś znacznie ciekawszego: zabudowana na płatowcu wyrzutnia ASO-2.

Ktoś coś wie na ten temat?.

« Odpowiedź #268 dnia: Marca 01, 2011, 23:26:24 »
Uzbrojenie samolotu w S-24 nie jest niczym nowym. W tej kwestii ciekawym elementem jest wyrzutnia PU-12-40 co może świadczyć o starszej wersji samolotu ( PF ?? ) choć niekoniecznie oraz zapalnik zbliżeniowy RW - 2 UM co świadczy o tym, iż pocisk miał się rozerwać nad celem - niszczenie siły żywej przeciwnika ??.

Kasety ASO zabudowane jak widać w miejscu podwieszania przyspieszaczy startowych SPRD, które nie są wykorzystywane. Najwyraźniej rakiety przeciwlotnicze Talibów dały się mocno we znaki skoro sięgnięto po nadzwyczajne środki obrony. Być może takie modyfikacje przeprowadzono w warunkach polowych.

« Odpowiedź #269 dnia: Marca 02, 2011, 11:19:22 »
Oczywiście chodziło mi o zapalnik radiowy i przed wszystkim wyrzutnik ASO-2. Wyrzutnia PU to nic nadzwyczajnego na nowszych wersjach 21, mam kilkanaście zdjęć radzieckich Bisów w Afganie z tymi wyrzutniami. Nie jestem przekonany co do "polowości" tej przeróbki. Widać wyrażnie że kaseta ma solidną obudowę, mocowanie wykorzystuje uchwyt SPRD ciekawe czy przedni też. jest też kwestia sterowania. Standartem w samolotach radzieckich był programator uruchamiający sekwencję odstrzału ładunków niezależnie lub wraz z naciśnięciem przycisku bojowego, czy w tym przypadku było podobnie i oczywiście kwestia jak dużo samolotów zostało zmodyfikowanych w tym kierunku. W wyniku doświadczeń tej wojny dodatkowe wyrzutniki otrzymały wszystkie radzieckie Su-25 i prawie wszystkie Su-17M4, może dla MiG-21 przygotowano jakiś zestawik szybkiego montażu?.