Autor Wątek: TV Szkwał w Ka-50 - zanik informacji o odległości po zablokowaniu celu  (Przeczytany 3419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam
Zwracam się do Was z prośbą.
Mam olbrzymi problem. Troszkę trudno to wytłumaczyć, ale spróbuję.
Zanika mi na TV Shkval po zalokowaniu celu wyświetlany zasięg do celu, gdzie wcześniej wszystko chodziło sprawnie. Dzieje się tak mniej więcej w połowie misji, i po licznych zniszczonych już celach. Automatycznie - działko, Wichry stają się bezużyteczne. Podobna sytuacja jest, gdy w  panelu TARGETING MODE CONTROL wyłączymy Laser standby.
Gdyby miał ktoś z Was ten problem i go rozwiązał – będę wdzięczny za rade.
Pozdrawiam serdecznie!
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2009, 15:16:24 wysłana przez John Cool »

Klusterbombe

• Gość
Odp: TV Szkwał w Ka-50 - zanik informacji o odległości po zablokowaniu celu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 14, 2009, 14:30:49 »
Bodajże jest to jeden z bugów gry. Była o czymś podobnym mowa na forum ED - o laserze. Chyba zostało to poprawione w patchu 1.01.

Co do wyłączania się TV to może jest za mało collective? TV musi mieć moc by działał poprawnie = nie schodzenie poniżej pewnego poziomu mocy.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 14, 2009, 14:44:42 »
Bug gry? A nie chodzi o to że laser, a raczej urządzenie go emitujące, przegrzewa się i automatycznie wyłącza żeby się schłodzić?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 14, 2009, 15:07:30 »
Cześć
Troszkę wyjaśnień. TV Skval mi się nie wyłącza. Cały czas mogę wszystko robić jak bym miał w 100% sprawny system uzbrojenia. Po jakimś czasie niknie wiązka lasera. Objawia się to brakiem zasięgu po zalokowaniu celu. Posiadam patch 1.0.1a, dlatego ku mojej rozpaczy zwróciłem się do Was o pomoc.
Co jakiś czas resetuje cały system. Robię tak również jak mi niknie wiązka. Odczekałem jakieś 5 min. Może ten czas jest zbyt mały… Proszę napiszcie co nieco o przegrzewaniu się lasera.
Podejrzewam, że może to być związane z używaną przepustnicą, mianowicie konfiguracją pod microstick’iem w Ch Throttle USB, osi Absolute Camera Horizontal/Longitude Shift Camera Viev. Nie mam pojęcia czy to może być przyczyną, ale zauważyłem jakiś związek z używaniem tych osi na małym joyu.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 14, 2009, 17:32:31 »
Po małych testach - niestety to nie wina przypisanych ustawień w przepustnicy. Generalnie dzieje się tak za każdym razem w każdej misji. Nie da się grać!
Mam do Was pytanie - czy u Was jest wszystko OK?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2009, 18:55:20 »
Resetowanie nie wyłącza lasera. Jak go nie potrzebujesz to wyłącz go za pomocą prawy shift + O. Dawno już w to nie grałem ale nie pamiętam żebym kiedykolwiek miał takie problemy.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 14, 2009, 21:57:49 »
Po małych testach - niestety to nie wina przypisanych ustawień w przepustnicy. Generalnie dzieje się tak za każdym razem w każdej misji. Nie da się grać!
Mam do Was pytanie - czy u Was jest wszystko OK?
"It's not a bug, it's a feature" jak mawiają na forum ED :P - czyli "to nie błąd, a cecha".
Laserowy kalkulator odległości ma pewne limity: 5 serii z przerwami po 30 minut, na które składa się 16 cyklów (podświetleń) po 10 sekund z 5 sekundowymi przerwami na każdy cykl. Nie będziesz przestrzegał tych zasad podczas lotu i wykonasz więcej przeliczeń odległości niż można w danym czasie (wykonuje się to po wciśnięciu locka z włączonym laserem), to stracisz możliwość kalkulacji odległości, uszkadzając laser.
http://forums.eagle.ru/showpost.php?p=614775&postcount=50

Nie możesz zapominać wyłączyć lasera (SHITF + O), gdy go nie potrzebujesz (nie trzeba resetować przyciskiem pod HSI - tego używa się jedynie, by wstrzymać podświetlenie lasera, jeżeli sam się nie wyłączy po 20 sekundach). Twój problem chyba polega na tym, że "chwytasz" cel z daleka używając lasera i potem powoli zbliżasz się aż cel znajdzie się w zasięgu rażenia Twoich środków bojowych i trwa to dłużej niż 20 sekund. Albo też zamiast włączyć/wyłączyć laser przełączasz tryb switchem pod HSI (obok resetu lasera) "laser range finder / laser designator mode toggle". Tego drugiego trybu używa się do podświetlenia celu dla rakiet Kh-25ML, Kh-29L lub laserowych bomb, a nie działka i Wichra.

Masz zamiar strzelić z Wichra, wtedy go włącz. Po wystrzeleniu trzech/czterech daj mu "odsapnąć", zmień w tym czasie pozycję i ponownie zaatakuj po kilku minutach. Tak ja staram się działać i generalnie nie mam problemów (choć i mnie zdarza się zapomnieć wyłączyć laser po ataku - najczęściej jak zaczynają do mnie strzelać).

Laserowy kalkulator... to się po polskiemu nazywa chyba "laserowy dalmierz i podświetlacz celu". Sorry za błędy.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2009, 00:05:54 wysłana przez Josiv »

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 14, 2009, 23:33:41 »
Cześć Poko24
Chyba rozwiązałeś mój problem. Mimo, że nie używam cyklu lasera dla rakiet Kh-25ML, Kh-29L, to przyznam się – czasami przekraczam limit „5 serii z przerwami po 30 minut, na które składa się 16 cyklów (podświetleń) po 10 sekund z 5 sekundowymi przerwami na każdy cykl”, ale zabij mnie – nie wiedziałem o tym. Wielkie brawa dla Twórców jeśli w tym tkwi problem.
Strzał z Wichra  u mnie odbywa się przeciętnie z około  5 – 6 km. Resetuje przyciskiem - Targeting mode reset - przycisk - Backspace. Równocześnie wyłączam - Laser standby on/of.
Proszę Cię napisz jak Ty używasz podświetlenie laserem.
Wielkie dzięki – sprawdzę twoją wskazówkę i napiszę czy to działa, ale czuję, że rozwiązałeś mój dylemat …
Pozdrawiam!

poko24

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 15, 2009, 00:28:55 »
Włączam Shkval, szukam celu. Kiedy już go znajdę, "lockuje", włączam laser i jeszcze raz lockuje, żeby podświetlić laserem i sprawdzić odległość. Jeżeli jest za daleko szybko wbijam cel do pamięci PRTz DataLink Control Panel (panel nad głową po lewej pod światłami nawigacyjnymi), w zależności od rodzaju celu - przycisk "1" dla celów naziemnych typu czołg, BRT, itp.; "2" dla SAMów; "3" inne, później klikam przycisk pierwszy po prawej na dole na tym samym panelu ("DLINK send/memory" ang. kokpit lub "ПРД/ПАМ" ros.). Cel zapisuje się w pamięci i już jest widoczny na ABRIS. Wysyłam dane dla reszty załóg - jeżeli był to np. czołg, to klikam jeszcze raz "1", potem pierwszy po prawej w środkowym rzędzie ("DLINK to all" ang. lub "BCEM" ros.) i jeszcze raz pierwszy po prawej na dole ("DLINK send/memory" ang. kokpit lub "ПРД/ПАМ" ros.). Przeważnie wbijam tylko jeden najważniejszy cel z grupy, żeby mieć pojęcie o jej położeniu. Wyłączam laser, ale nie zrywam locka - optyka trzyma pozycje. Podchodzę bliżej. Kiedy cel na oko znajdzie się w zasięgu, włączam laser, naciskam locka jeszcze raz, odpalam Wichra. Gdy cel zostaje zniszczony lock się sam zrywa. Szukam następnego celu (powinno minąć 5 sekund od zniszczenia celu). Lockuje następny, strzelam i tak 3/4 serie. Potem wyłączam laser i zmieniam pozycje. Ponawiam atak. Staram się Wichrami załatwić najgrożniejsze cele. Jak nie ma już zagrożenia SAMami można zdecydować sie na atak z bliższej odległości działkiem (na słabo opancerzone cele) lub niekierowanym rakietami (na ten rodzaj uzbrojenia ustawiam większą salwę). Z działka można strzelać bez użycia lasera, ale odległośc powinna być mniejsza niż 3 km.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2009, 00:38:13 wysłana przez poko24 »

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 15, 2009, 10:40:13 »
Wielkie DZIĘKUJĘ Poko24.
Problem mój polegał na odczekaniu 5 sekund między zalockowaniem celu nr1 i nr2 itd. Komputer/laser czytał to chyba jako jedną ciągłość i następowało "przepalenie" systemu podświetlania. Czasami podswietlenie trwało około 40 sekund - czas nie do przyjęcia.
Dziękuję Wszystkim forumowiczom za udział i chęć pomocy w moim temacie i wkład w rozwiązaniu mojego problemu.
Pozdrawiam serdecznie!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 30, 2009, 12:57:06 »
Co do tej H-25ML o której wspominał poko to tak zupełnie na marginesie warto dodać że tak naprawdę śmigłowiec Ka-50 jej nie zabiera, mimo tego iż jego kuzyn Ka-52 (nr takt. 62) parę razy był z nią pokazywany. Nawet Eagle Dynamics z tego co wiem przyznaje iż H-25ML nie jest etatowym uzbrojeniem śmigłowca. Czemu więc ją dodali? Być może po prostu po to aby na potrzeby sima urozmaicić nieco zestaw uzbrojenia, gdzie siłą rzeczy w przypadku śmigłowca bojowego jest nader skromny wybór (ppk + ew. dodatkowe działka i npry, bomb rzadko się używa).