Autor Wątek: Avatar  (Przeczytany 13413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Avatar
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 29, 2009, 22:59:00 »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 30, 2009, 09:12:10 »
Niech mnie ktoś uszczypnie  :karpik  Dzięki za newsa muminek :)
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 31, 2009, 17:01:39 »
No i co nic nie piszecie po premierze? Ciekaw jestem Waszych wrażeń po wszystkim...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 31, 2009, 17:26:53 »
Oglądać tylko w 3D inaczej nie ma specjalnie sensu.

A sam film... typowy, przewidywalny, czarno-biały. Żadnej rewolucji.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 31, 2009, 18:24:23 »
Dobrze się ogląda. Genialne plenery, fajne przedstawiona fauna, super efekty. Aktorzy pasują, są "in character". Generalnie bez fuszery, warte tych kilkunastu złotych.

Oczywiście nie udało się uniknąć hollywoodzkich nalotów, łącznie z patetyczną przemową i innymi takimi, ale akcja i visualsy są na tyle dobre, że można przecierpieć.

Też polecam 3D.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 31, 2009, 21:06:03 »
Tak, byłem na 3D (i faktycznie wydaje się, że 2D to mogłaby być strata czasu w kinie).
2,5 h minęło mi jak z bata strzelił.
Fabuła - jak dynamiczna kampania w DCSie (czyli nie istniejąca  :P ) i tak samo znośna.
Patos - Bułka ma rację, prawie nie zauważyłem.
Wizualnie - na pierwszy rzut niewprawnego oka bez zastrzeżeń.
Dźwięk - od"y"jazd.

Szczerze mówiąc ostatnio (tylko i wyłącznie ze względu na dzieci ;)) byłem też na "Up" (czyli, zdaje się "W górę") od Pixara i tam miała miejsce sytuacja, gdzie najśmieszniejsze momenty filmu znałem już z trailerów. W kinie i dzieci i ja nudziliśmy się.
Dziś prawie modliłem się przed pójściem do kina, żeby nie było tak samo z Avatarem bo to jednak 2,5h i szkoda byłoby siedzieć do końca po to by się nudzić (zwłaszcza, że z przeczytanych recenzji jasno wynikało iż na dramat psychologiczny nie ma co liczyć).
Nie wiem kiedy nadszedł czas by wyjść z kina. Poważnie.
Świetna bajka dla dorosłych (tzn tych, którzy nie wstydzą się przyznać iż bajki lubią:P).
Gorąco polecam i sam pewnie jeszcze raz to obejrzę w kinie - na telewizorze to jednak już nie to samo ...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 31, 2009, 21:13:03 »
Ja mam zarezerwowane bilety na jutro. Nie omieszkam podzielić się opinią.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 31, 2009, 21:40:16 »
Dobrze się ogląda. Genialne plenery, fajne przedstawiona fauna, super efekty. Aktorzy pasują, są "in character". Generalnie bez fuszery, warte tych kilkunastu złotych.
25zł w Multikinie  :karpik

Oczywiście nie udało się uniknąć hollywoodzkich nalotów, łącznie z patetyczną przemową...
"This is Sparta !"  :banan

...i innymi takimi...
"We'll fight terror with terror" - o rasie, która unikała konfrontacji w każdej sytuacji  :121:

Tłumaczenie - tekst oryginał: "Daisy Cutters"
napis polski: "BLU-82"  :121:

ale akcja i visualsy są na tyle dobre, że można przecierpieć.
Zgodzę się, że widać gdzie ten cały czas został spędzony, bo rozmach niektórych scen jest znacznie większy od innych w pełni renderowanych produkcji jak np. Star Wars pierwsze 3 epizody.

Mnie osobiście kluło nachalne ekologiczne przesłanie "there's no more green on Earth", czarno-białość bohaterów i historii. Ale pewne postacie były tak przerysowane, że wręcz było na nich widać metki "made of pure 100% awesome" jak pułkownik Miles Quaritch - gdzie każda z nim scena to eksplozja testosteronu w stylu starego dobrego Die Hard. Czy administrator operacji wydobywczej Parker Selfridge będący przekalkowanym Carter Burke z Aliens.

Niestety Avatar za bardzo przypomina mi Tańczącego z Wilkami i... o zgrozo Ferngully, by zaklasyfikować jako bardzo dobry - można, a w sumie powinno się obejrzeć, wyłącznie w 3D żeby zobaczyć co jest możliwe w dzisiejszej kinematografii, ale osobiście czekam na nowego Sherlock "The Ironman" Holmes - myślę, zę moze mi dać więcej frajdy.

« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 02, 2010, 12:57:53 »
Byłem na 3D wersji i mogę tylko polecić, fabuła faktycznie czarno biała ale to jak ten film jest zrobiony i jak animowano postacie jest naprawdę świetne. Jeżeli ktoś ma zamiar iść to koniecznie na wersje 3d, film jest niesamowicie plastyczny.

Tylko przestrzegam na wersji 3d nie walczcie z ostrością kamery (skupiać wzrok tam gdzie skupia się kamera) - znajoma walczyła i się porzygała bidulka :)
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 02, 2010, 13:41:26 »
Tylko przestrzegam na wersji 3d nie walczcie z ostrością kamery (skupiać wzrok tam gdzie skupia się kamera) - znajoma walczyła i się porzygała bidulka :)

:D :D :D

Również polecam wersję 3D. Robi niesamowite wrażenie, momentami miałem ochotę wyciągnąć przed siebie rękę i rozgonić płatki popiołu ze spalonego drzewa, sypiące jak śnieg :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 07, 2010, 14:01:58 »
@Sun, a co ja mam powiedzieć? 33 zyla w Wawce w Cinema City

Oczywiscie MUST wersja 3D czy to w Multipleksie czy w Imax (ponoc tutaj lepszy jest efekt 3D). Film dla mnie cały był bomba, fabuła fajna, niesamowite kolory. Tak pod koniec stycznia mam zamiar iść 2gi raz nawet hehe
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 07, 2010, 21:43:21 »
Ja właśnie mam pytanie odnośnie wyboru kina. Nie siedzę w temacie i nigdy nie byłem na seansie 3D, więc nie wiem co wybrać. Chodzi mi o to, czy sam fakt, że napisane jest "seans 3D" wystarczy dla optymalnego efektu, czy też taki film wymaga specjalnej infrastruktury sali kinowej? Chodzi mi o to, czy na zwykłym ekranie nie będzie efektu, jak odsłuch ścieżki dźwiękowej dolby na zestawie stereo (że się taką metaforą posłużę)?. Wybieram się do Kraka, więc w grę wchodzi multikino przy aquaparku, Bonarka, albo Imax na Zakopiance. Do tego ostatniego ponoć rezerwacje na koniec stycznia trzeba robić podczas, gdy w multikinie są luzy. Stąd nie wiem, czy warto czekać (od tego filmu oczekuję wyłącznie wrażeń wizualnych, więc zależy mi na efekcie :-) ).

« Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 07, 2010, 22:00:15 »
Byłem w Multikinie w Aquaparku. I za kilka dni wybieram się drugi raz :)

Obraz perfekcja, chociaż trochę z dźwiękiem przesadzają (powinno być połowę ciszej jak nic)

W IMAXie sporo osób narzeka na ghosting, obcięte krawędzie (inny format) i różne takie.
Miejsce na Twoją reklamę.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 07, 2010, 22:05:07 »
Multikino jest pewnym wyborem.

Co do Imax i innych w kontekście Avatara, to słyszałem różne opowieści grozy, raz co do jakości obrazu, innym razem "partyzanckiej" lokalizacji. Byłem w Multikinie, film wyglądał tak jak powinien, wiec to wyjście mogę polecić.

Co do Imax - oni mają swój specyficzny format i podobno nie wszystkie kina w Polsce maja wersję oryginalnie przystosowaną do projekcji. Ogólnie jeżeli tekst Na'vi będzie pisany zwykła czcionką z kursywą, a nie "odręczną" to proś o zwrot kosztów  :121:

« Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 07, 2010, 22:17:06 »
Byłem w Bonarce (digital 3d), efekt naprawdę dobry mogę polecić, nie zawiodłem się. Z tego co czytałem iMax daje trochę lepszy efekt 3d ale jest bardziej męczący dla oczu. Imax nie widziałem - nie mam porównania, korzystałem jedynie z shutter glasses - głębia lepsza niż digital ale jedzie po oczach ostro.

Gdzie byś nie poszedł digital 3d czy iMax, zarezerwuj miejsce jak najbardziej w osi ekranu :)
\___[O}====-
 /OOOOO\