Byłem wczoraj. Mainstreamowe kino amerykańskie na ogół obchodzę z daleka, ale ten film mnie po prostu oczarował. Zarzucanie mu nieskomplikowanej fabuły mija się z celem. To tak samo jakby Tolkienowi zarzucać, że w zasadzie Władca jest prostą historyjką o walce dobra ze złem. Avatar to baśń i w tych kategoriach należy go traktować. Nie wypatrzyłem w nim jakichś większych wpadek, głównie dlatego, że atmosfera filmu nie nastraja czepialsko (no może poza sceną walki Jake'a z mechem na noże - była mocno przegięta). W każdym razie wysiedziałem te prawie trzy godziny bez wiercenia w fotelu i czas absolutnie się nie dłużył. Co do wrażeń audiowizualnych - jestem w pełni usatysfakcjonowany. Dżungla Pandory poraża głębią.
W kwestiach technicznych - również zauważyłem, podobnie jak poprzednicy że niektóre sceny były nieostre. W ogóle to IMHO zastosowanie depth of field jest błędem (również w grach jestem temu przeciwny), to jest powielanie tego, co ludzkie oko i tak robi samo (bo mając do wyboru obraz przestrzenny sam decyduję na to patrzę, a jeśli ktoś robi to za mnie, to momentami to przeszkadza (przez większość filmu jest ok, moim oczom udawało się nadążać za intencją reżysera, jednak nieciekawie jest w niektórych szybkich, dynamicznych scenach - zanim oko zdecyduje na co powinno patrzeć, to scena zmienia się na następną, a niekoniecznie od razu udaje się trafić w obiekt, który akurat reżyser uznał za stosowne wyostrzyć, dlatego szybkie sceny zamieniały się momentami w kolorową chaotyczną miazgę, wydaje mi się, że można by tego uniknąć rezygnując z depth of field). A jak przy kolorach jesteśmy, to wydaje mi się, że Avatar spokojnie załużył na miano najbardziej kolorowego filmu w historii kina (przynajmniej ja nic podobnego nie miałem okazji oglądać).
Acha - dla porządku - byłem w Multikinie przy aquaparku w Krakowie czyli dolby 3D. Oczywiście polecam. Nie doświadczyłem też żadnego bólu głowy, czy zmęczenia oczu po seansie (a do domu musiałem wracać 60km za kółkiem). Jak się uda, to może wybiorę się nawet drugi raz.
P.S. JA CHCĘ DUŻY MONITOR W POKOJU I SPECJALNE WERSJE 3D BLACK SHARKA, ROF'a i RFACTORA!!!!!