Autor Wątek: Sens tworzenia polskich addonów do FSa  (Przeczytany 8865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Sens tworzenia polskich addonów do FSa
« dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:28:46 »
Od premiery Pirata minęło już półtora dnia. Trochę statystyk. Na simviation jest już prawie 1000 pobrań, na Sim-outhouse ponad 100. To jest szok dla mnie, bo nie spodziewałem się takiej ilości, zwłaszcza po jakimś niszowym szybowcu z zapomnianego przez wszystkich kraiku, gdzieś na wschodzie Europy.

Teraz odbiór jaki dostałem. Na zachodnich forach jest on bardzo satysfakcjonujący, praktycznie na każdym forum, gdzie jest rozmowa o Piracie, znajdą się posty w których ludzie dziękują za model, już zaczynają robić repainty, ogólnie bardzo się podoba, co cieszy. Niestety z wyjątkiem tego 'znienawidzonego, niemieckiego forum  :021:', na polskojęzycznych forach odbiór jest absolutnie zerowy.

Nie pisałbym, gdyby to dotyczyło tylko Pirata, ale taka sama sytuacja była z Lublinem (w obu wersjach symulatora), z RWDkami ekipy od WoP dla Targetware, ze scenerią Pucka i z lotniskami GA Lucasa. W Polsce praktycznie nikt się nie odezwał (powtarzam, za wyjątkiem tego forum, na którym jesteśmy). Nie liczę postów 'szkoda, że nie ma wersji FS9'.

Wniosek jest taki, polska scena FSa mnie bardzo zawiodła, nie wiem, co trzeba by dla nich zrobić, by tę bandę malkontentów zadowolić, chyba jedynie jakiś krajowy port lotniczy jakości płatnego KaiTak, oczywiście za darmo.

W zasadzie nie robię modeli 'pod publiczkę', tylko to co mi się podoba, ale mimo wszystko brak jakiegokolwiek odzewu na polskich forach jest bardzo smutny. Najpierw słychać płacz, że nikt nic nie robi, a jak coś się jednak pojawi, to jest cisza.

OK, musiałem się wygadać  :021:. Nie 'rzucę' modowania FSa, bo to lubię. Ale od teraz scena FSa w kraju poza tym forum dla mnie nie istnieje.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 21:40:53 wysłana przez empeck »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Sens tworzenia polskich addonów do FSa
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:36:16 »
Jestem w szoku  :karpik

Dopiero teraz do tego wniosku doszedłeś !?!

empeck

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:37:43 »
Naiwniak jestem.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:42:52 »
Empeck - gram oczywiście w innej lidze  :004: - i jeśli cię to choć trochę pocieszy - mam tak samo.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:47:19 »
Model jest pierwsza klasa ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

empeck

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:49:54 »
Wiem Ranwers, że jest tak samo.

Hehe, thx Mazak ;)

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:51:49 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

empeck

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:55:51 »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 31, 2009, 21:56:31 »
E-mi-gracja ! E-mi-gracja !  :021:

Ech Empeck, masz problemy... ale przynajmniej te jedno forum Cię kocha  :003:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2009, 22:07:51 »
Ech smutne to jest, bo mamy to samo z chłopakami przy WoP1920/39. Zero zainteresowania. Ale dałem już temu kiedyś wyraz. Wracając do tematu FSa, to też będę dłubał to na co mi przyjdzie ochota. Mam już materiały na trzy kolejne scenerie GA, a że będą nur fur fsx, to nie mój problem.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 31, 2009, 22:10:07 »
To ja mam propozycje, róbcie płatne modele za symboliczną kwotę, nawet jak nikt nie wyrazi zachwytów zrekompensuje to jakaś flaszka, albo coś :-D Żartuję, ale poważnie za te dodatki (Simhangar) mógłbym zapłacić niewygórowaną kwotę (wartość może być trudno wymierna z róznych powodów, ale powiedzmy 5$), bo są naprawdę bardzo dobre. I jestem pewien że nie tylko ja.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 31, 2009, 22:15:30 »
empeck - o Piracie sie nie wypowiadam ale Lublin, RWD, Puck...itp. cóż, sam FS jest niszowy, a co dopiero takie maszyny/scenerie. Niniejsze forum ma tego typu samoloty we krwi.

To, że na zachodzie jest odzew, a u nas nie...ciężko powiedzieć dlaczego. Najpewniej u nas nie ta skala fanów FS. Z ludzi, których znam, praktycznie nikt się tego typu samolotami/sceneriami nie bawi.

To, że akurat Pirat jest tylko pod FSX, też ma znaczenie. W Polsce FSX przyjął się słabiutko. Kupa już wody upłynęła od premiery, a z kim nie rozmawiam, to lata na FS9 (osobiście latam na FSX, bo mało latam i te scenerie, które są na rynku, mi starczają, acz gdybym latał częściej, na 100% nie tykał bym FSX).

Scena FS w Polsce istnieje ale jak sam widzisz, ma nieco inny odcień desek.
Bartek
Aztec.pl

MacSen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 31, 2009, 22:49:01 »
Od premiery Pirata minęło już półtora dnia.  .....bla bla bla i bla bla bla...

OK, musiałem się wygadać  :021:. Nie 'rzucę' modowania FSa, bo to lubię. Ale od teraz scena FSa w kraju poza tym forum dla mnie nie istnieje.

Pobrałem zainstalowałem ( jakkolwiek to co zrobiłem można nazwać) i....Jesteś moje guru http://www.youtube.com/watch?v=v_lu368Xcic

empeck

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 31, 2009, 23:03:55 »
Widzisz konraf, Ciebie akurat z tego całego Vatsimowego światka szanuję. Masz otwartą głowę. Ja nie tylko pisze o Twoim forum, czy Vatsim, ale też o lotnictwo.net.pl, itd. Smutne jest, że ludzie nawet nie wiedzą co to są za samoloty (mówię o RWDkach, Lublin faktycznie jest zbyt niszowy). Sceny FS w Polsce nie ma. Jest scena Vatsimowców, którzy uważają, że cała reszta to tłuki i głupcy, bo nie latają wg procedur. Nie raz się z takim odzewem spotkałem.

skylander - ja nie chcę robić naszych maszyn w wersji płatnej. Z wyjątkiem takiej Wilgi, czy Iskry, nikt naszych samolotów przecież na zachodzie nie zna. Wątpię, by mi się choć w ułamku procenta zwróciła praca włożona w te addony. Tu powraca pytanie z tematu wątku. Zresztą z tego właśnie powodu nikt nie zrobi Ci na przykład Defianta, czy Hayate. Bardziej się opłaca tłuc Mustangi. To samo z naszymi samolotami, ja nie chcę na tym zarobić, mam dobrze płatną pracę. Szkoda tylko, że w kraju praktycznie nie ma ludzi których interesują symulatory (w tym przypadku FSX) i historia naszej awiacji.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2009, 23:10:02 wysłana przez empeck »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 31, 2009, 23:10:16 »
Ja jestem laikiem jeśli chodzi o FSXa, latam od czasu do czasu jak mam ochotę. Kilka dodatków też widziałem. Jedne były płatne inne nie. Jedno jednak muszę Ci przyznać. Poziom wykonania samego modelu na zewnątrz jak i wewnątrz mnie zaskoczył. Na prawdę niektóre płatne nie mają takich tekstur jak tutaj. Poza tym jest instalator podbajerzony pod ten szybowiec tak, że całość stanowi kawał solidnej roboty 5/5 punktów ode mnie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"