O ile w np. Tribes, to miało jakieś znaczenie i sens... tutaj nie ma żadnego - co ma FS9, czego nie ma FSX ?
Deafaultowy deszcz na szybach, fale przy brzegu oraz bitmapy widoków na boki w panelu

Coraz więcej twórców dodatków przerzuca się na FSX (Captain Sim, Aerosoft, RealAir, Flight1, Nemeth Designs czy A2A).* Tak powinno być, w końcu to już 3 lata po premierze FSX. Sporo z nich ma bajery niedostępne bądź trudne do zrobienia w FS9, graficznie też prezentują się lepiej. Wychodzą również fajne dodatki darmowe (T-45, Tomcat, Nimitz, dzieła z SimHangaru). Tak powinno być, w końcu na tym polega rozwój. W takim razie kto i dlaczego zostaje przy FS9? Posiadacze słabszych komputerów, miłośnicy lotów na Vatsim (programy do łączenia współpracują z FSX, przeszkodą jest brak scenerii), posiadacze dużej bazy dodatków do FS9 oraz pasjonaci systemów które nie są dostępne w FSX. Sam mam sprzęt pozwalający całkiem fajnie używać FSX (choć trzeba przymknąć oko na zjawisko microstutteringu), jednak rozstania z FS9 nie planuję - starsza wersja symulatora nadal oferuje na tyle dużo, by jej nie porzucać na rzecz nowszej.
Wracając do meritum wątku - dlaczego Pirat został najcieplej przyjęty właśnie tutaj, a nie na pozostałych polskich forach o tematyce poświęconej FSowi, gdzie przeszedł niemal bez echa? Pirat idealnie wpisuje się w maszyny najbardziej lubiane przez użytkowników właśnie tego działu (nieco generalizując: mniejsze samoloty oraz śmigłowce, często z polskimi korzeniami albo w polskich malowaniach, wszystko to głównie pod FSX). Na forum Vatsim - wiadomo, loty w sieci Vatsim, na forum Aztec nadal najpopularniejszy jest FS9 (widać to choćby po wątkach z polecanymi dobrymi, darmowymi samolotami - ten z maszynami do FSX nie jest specjalnie rozbudowany) oraz latanie zgodnie z aktualnymi przepisami**, forum FMA ostatnio nie jest zbyt aktywne, a dział na forum Lotnictwa skupia nieco inną grupę niż fora wymienione powyżej.
Czy jest sens robienia polskich dodatków do FSX? Na to pytanie nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, nie zrobiłem nigdy żadnego prawdziwego dodatku do FSa. Jednak, jako użytkownik (nie ukrywajmy - nowy, Pirata pobrałem dopiero dzisiaj, dlatego też nie komentowałem zaraz po premierze) Twojego szybowca oraz reszty samolotów i scenerii rodem z SimHangar chciałbym, żeby dodatków tego typu i tej jakości było więcej. Tworzycie świetne i interesujące rozszerzenia FSa, jednak prawdopodobnie ze względu na pewną niszowość na większości for dyskusyjnych nie wywołały dużego odzewu. Jednak, jak możesz zobaczyć w tym wątku Pirat został doceniony, a Orlik jest niecierpliwie oczekiwany (podobnie jak pewne Iskra

) - dlatego mam nadzieję, ze się nie zniechęcicie, a podobne działa będą powstawać nadal
*Choć nie zawsze idzie to w tę stronę - poza wymienionymi powyżej Carenado i PMDG, także CS wydał niektóre dodatkowe modele C-130 najpierw do FSX, potem do FS9. Na żądanie użytkowników wznowił wsparcie dla 757 pod FS9.
**Jednak nie nazwałbym większości forumowiczów kultowcami FS9, raczej użytkownikami - z biciem pokłonów jeszcze się nie spotkałem