Bardzo dobry post, Some1.
Rozwinę jeszcze kwestię scenerii na zasadzie "co by trzeba było zrobić, żeby np. użytkownicy latający online przesiedli się na fsx, albo przynajmniej część z nich patrzyła na niego łaskawym okiem".
1. Kompatybilność scenerii. W obu simach lotniska muszą być identycznie położone. Tu jest problem, bo fsx ma przerobiony sposób wyświetlania ziemi i w zależności od pozycji geograficznej występują różnice do 100m. Wiem, bo rozmawiałem swego czasu ze Staszkiem Drzewieckim i on mi to opisywał, gdy organizował loty dookoła świata na vatsim.
Pal licho, przyjmijmy, że tych różnic nie ma, albo są minimalne. Żeby takie lotnisko było używane online w FSX musi być najpierw zrobione do FS9

Wszystko musi się zgadzać. Przykład: jak pewnie kojarzycie, darmowa sceneria EPBC (w zestawie z EPWA) do FS9 nijak nie zgrywa się z Warsaw Photo Scenery i z UTX. Ale przez to że "jest", to używa się jej jako oficjalnej scenerii. Teraz ja sobie robię to samo EPBC do FSX, gdzie będzie ono super zgrane z rzeczywistą pozycją przez SbuilderX i WPS. Nikt jej nie użyje, bo będzie powodować anomalie w położeniu maszyn w obu simach. Moje lotniska, lepsze czy gorsze, nie spotkały się z żadnym zainteresowaniem ponieważ są niekompatybilne ze swoimi odpowiednikami z FS9 które powstały jakiś czas temu.
2. Opanowanie SDK do FSX
Ja wyróżniam trzy typy scenerii w FSX:
- port-overy (czyli wrzucamy wszystko jak leci z wersji FS9 + ew. dodajemy afcad zrobiony toolami fsx)
- natywne (zdecydowanie najmniej)
- natywne, korzystające tylko z bibliotek FSX, bez "custom" obiektów - tych jest 70%
W sieci sporo było kiedyś port overów, ale lata się na nich beznadziejnie. Raz, że problemy z przezroczystością, dwa ground (z czasów FS9 cały ground jest w 3D, razem z całym otoczeniem) prześwituje i miga, trzy afcad lotniska powoduje czasem problemy (np. crashe w powietrzu nad scenerią). Tak jest niestety ze sceneriami portów lotniczych.
Cała seria lotnisk Aerosoftu (Mega Airport oprócz Budapesztu), German Airports, to są scenerie zrobione toolsami FS9 z dodanymi afcadami FSX i drzewkami. Wiem - bo mam Kolonię, poza tym czytam na ich forum pytania userów "czemu budynki są białe, itd.)
Z drugiej strony tworzą teraz nowe, natywne scenerie. Sim-Giants, FS Dreamteam, UK2000, FlyTampa - że tylko o nich wspomnę.
W Polsce nie ma kogoś kto by się wziął na serio za scenerie portów lotniczych do FSX. Niestety. Sam nie podjąłbym się wykonania jakiegoś z nich bo mam za słabą wiedzę, brak refek oraz osobiście preferuję lotniska GA. To ode mnie. Mam cichą nadzieję, że Stanisław weźmie się w końcu za wersje do X i będziemy mieli jakieś porządne większe lotniska. Wiem, że będą powstawać (powstają) też scenerie innych portów w naszym kraju. Niestety, wszystko payware :/