Autor Wątek: Podwójne obywatelstwo w Siłach Powietrznych  (Przeczytany 6907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Podwójne obywatelstwo w Siłach Powietrznych
« dnia: Września 13, 2009, 21:14:55 »
Witam.

W związku z tym, że na forum Wojska Polskiego nie dostałem konretnej informacji, a w internecie na różnych stronach są sprzeczne dane, postanowiłem się spytać tutaj, miejscu pogawędek ekspertów :)

Czy można ubiegać się do szkoły oficerskiej lub podoficerskiej polskich Sił Powietrznych mając podwójne obywatelstwo?
Miejsce na Twoją reklamę.

303_Hornet141

• Gość
Odp: Podwójne obywatelstwo w Siłach Powietrznych
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2009, 21:38:23 »
Ubiegać się musisz ale w momencie przyjęcia powinieneś być już tylko obywatelem Polski. Oczywiście będzie dobrze widziane jeżeli już w procesie rekrutacji wykażesz, że zrzekłeś się wcześniej drugiego obywatelstwa.

« Odpowiedź #2 dnia: Września 13, 2009, 22:02:50 »
Czy można ubiegać się do szkoły oficerskiej lub podoficerskiej polskich Sił Powietrznych mając podwójne obywatelstwo?

Ustawa z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych

Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 2.

Żołnierzem zawodowym może być osoba posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie, [...]

Rozdział 8
Służba wojskowa kandydatów na żołnierzy zawodowych
Art. 124.

[...]6. Do służby kandydackiej może być powołana osoba niekarana sądownie, posiadająca
wyłącznie obywatelstwo polskie
, odpowiednią zdolność fizyczną i psychiczną
do zawodowej służby wojskowej, wiek co najmniej osiemnastu lat i odpowiednie
wykształcenie, po złożeniu pisemnego zobowiązania do pełnienia
zawodowej służby wojskowej po ukończeniu szkoły wojskowej.

PS. Ustawa, ustawą, a życie, życiem - nie wiem jakie masz to drugie obywatelstwo, ale jak jest to np. obywatelstwo nowego Wielkiego Brata to możesz zawsze spróbować korespondencji z Ministrem ON i próbować uzyskać zgodę na służbę w WP mając obywatelstwo podwójne. Z tego co słyszałem w czasie gdy służyłem w armii (ale pewności nie mam) w jednostkowych przypadkach taka zgoda ponoć była wydawana. Papier niewiele kosztuje, a po mordzie nikt za to nie da - napisz co masz do stracenia?
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2009, 22:09:21 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #3 dnia: Września 13, 2009, 22:48:57 »
Drugie obywatelstwo mam szwedzkie i raczej nie chciałbym się go pozbywać. Coś pomyślę, może zadzwonię do WKU albo jakiejś jednostki i zapytam jak to u nich jest.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 13, 2009, 22:51:19 »
Tak po "schodkach" to możesz niewiele załatwić. Pisz do "góry" jak radzi Razor.
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2009, 22:56:21 wysłana przez akbar »
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #5 dnia: Września 13, 2009, 22:54:48 »
Coś pomyślę, może zadzwonię do WKU albo jakiejś jednostki i zapytam jak to u nich jest.

WKU to bym sobie odpuścił - z mojego wojskowego doświadczenia wynika, że ich wiedza jest niewielka (a i "beton" to raczej okrutny - typowe biurwy w mundurach lub na emeryturach). Jeśli już to raczej po prostu wyślij list (zadzwoń, wyślij mail) do Departamentu Kadr MON - dostaniesz przynajmniej sensowną i cokolwiek wartą odpowiedź.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #7 dnia: Września 14, 2009, 13:02:58 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zobaczę jak się sprawy potoczą i jeśli mi się "nie odwidzi", napiszę do jakiegoś szefunia :)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2009, 14:15:55 »
Zwrot "wyłącznie obywatelstwo polskie" mówi jasno i dobitnie. Nie można być obywatelem innego kraju. Nie ma czegoś takiego jak obywatelstwo wiodące, więc podlegasz obowiązkom kraju którego masz obywatelstwo w twoim przypadku byłyby to dwa kraje. Nikt nie szkoli obywateli obcych państw za kasę swoich podatników, to cholernie droga sprawa. Nawet jeżeli zobowiążesz się do służby w Polsce. A co będzie jak wybuchnie wojna ze Szwecją :). Odmówisz lotu, bo za strzelanie do współobywateli będzie Ci grozić kara śmierci.

Nie masz żadnych szans na uzyskanie wstępu przy dwóch obywatelstwach. Kochasz latanie i wojsko zostań Polakiem :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #9 dnia: Września 14, 2009, 14:18:47 »
Można popatrzeć z drugiej strony: mam wybór, czy próbować wojska w Polsce czy Szwecji :)

No niestety, widzę że "pozostanie neutralnym" nie wchodzi w grę. Nawet Geralt by się wkurzył

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Września 14, 2009, 14:25:02 »
Wiele innych krajów nie ma takich wymagań, niektóre nawet nie wymagają od ciebie byś był obywatelem ich kraju (no chyba, że chce się zostać oficerem). Więc jeżeli do wojska, to albo pójdziesz do szwedzkiego, albo zrzekasz się ich obywatelstwa i wstępujesz do tego... jak dla mnie wybór jest oczywisty... tylko pamiętaj by głaskać, karmić i dobrze traktować Gripena, bo potrafią być wredne  :021:

« Odpowiedź #11 dnia: Września 14, 2009, 14:29:31 »
No wiadomo. Siły powietrzne Szwecji to inna bajka. Tyle że przez 14 lat w Polsce zapomniałem szwedzkiego :D

Trzeba będzie nadrobić zaległości.

Przy okazji - wymagania zdrowotne też mają tak wyśrubowane jak w Polsce? Czyli minimalna wada kręgosłupa ledwo wykryta przy najbardziej szczegółowym badaniu może już wykluczyć z latania myśliwcem?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Września 14, 2009, 14:38:44 »
Z tego co ostatnio słyszałem, to trochę już tutaj obniżyli próg i nie ma aż tak restrykcyjnych wymogów, bardziej bym się przejmował brakiem maszyn do szkolenia i niepewną sytuacja Dęblina.

Co do Flygvapnet to podobno mają ludzkie podejście do sprawy, chociaż po redukcji nie potrzebują wielu pilotów myśliwskich. Ale tam jeżeli nie dostaniesz się na myśliwce, to masz pewność, że swoje wylatasz i będziesz miał łatwy, szybki start w cywilu - kwestia tego gdzie widzisz siebie za kilka-kilkanaście lat.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 14, 2009, 15:54:52 »
A ja mam dla ciebie prostą rade. :002:  Spal dokumenty Szwedzkie i nie przyznawaj się do obywatelstwa tego kraju  :021: nikomu, nikt ci w Polsce nie jest w stanie tego sprawdzić  :002: Zawsze jak tam pojedziesz możesz odzyskać dokument. :banan Miałem taką śmieszną sytuacje, kiedy mój brat, który zaraz po urodzeniu wyjechał do Niemiec chciał w wieku 25 lat zrobić u nas prawo jazdy. Poszedł po dowód osobisty a kobieta w urzędzie zdziwiona pyta się go, czemu dopiero teraz chce dowód osobisty, a no do niej, że był mu niepotrzebny.  :001: Dodam, że było pierwsze podejście gdzie pani za żądała stosu dokumentów w tym zrzeczenia się chyba obywatelstwa, nie pamiętam dokładnie.Pamięci do twarzy ludzi których obsługują nie mają w ogóle  :karpik Pamiętaj, że jak już jakoś by się dowiedzieli, a dowiedzieć się mogliby tylko przez donos to udajesz greka i że nie wiedziałeś, że nie można być obywatelem dwóch krajów będąc w Wojsku Polskim i wtedy albo odchodzisz albo się z zrzekasz  :020:

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #14 dnia: Września 14, 2009, 16:04:48 »
Jeśli masz możliwośc to uciekaj przez morze do Szwecji, byle prędzej. Poważnie, zazdroszcze Ci możliwości służenia w normalnym kraju. Wymagania zdrowotne w Polsce wcale nie są tak wyśrubowane, wymagania intelektualne (niestety) też nie są zbyt wielkie.

nikomu, nikt ci w Polsce nie jest w stanie tego sprawdzić

Mylisz się. Po przyjęciu podlegasz sprawdzeniu przez SKW.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"