Autor Wątek: Rosyjskie bombowce strategiczne  (Przeczytany 79699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: Rosyjskie bombowce strategiczne
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 09, 2010, 12:54:50 »
To marker fotograficzny, faktycznie może to być platforma badawcza.

Poza tym z tego co ja wiem H-101 w zasadzie już są powoli wdrażane, nawet gdzieś była fotografia Tu-95MS16 z nowymi belkami pod skrzydłami, albo w tym wątku albo w Siłach Powietrznych Rosji. Coś o tym P. Butowski wspominał nawet ostatnio przy okazji referowania sprawy modernizacji bombowców strategicznych.

« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 09, 2010, 15:15:32 »
Też z markerem. Czy to aby na pewno platformy testowe ?

W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 09, 2010, 15:26:45 »
Można dodać że pocisk na "moim" zdjęciu na pewno jest testowy i własnością producenta a nie WWS, zważywszy na czerwony kolor malowania.

« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 10, 2010, 22:15:40 »
No proszę, Tu-95 LAL (Ту-95ЛАЛ) z reaktorem jądrowym.

za http://www.russianengineering.narod.ru/aviation/tu-95.htm
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Września 12, 2010, 14:58:38 »
Jeszcze trochę zdjęć Tu-195MS16 z nowymi belkami:

« Odpowiedź #95 dnia: Września 20, 2010, 23:18:19 »
Tu-134UBL do szkolenia załóg bombowych.Na pewno Tu-22M a czy 160-ek ? Chyba też.

« Odpowiedź #96 dnia: Października 10, 2010, 22:14:46 »
Nowe zmodernizowane silniki do Tu 160 przy wykorzystaniu nowych technik projektowania oraz z zastosowaniem nowoczesnych systemów FADEC itp
http://armstass.su/?page=article&aid=89196&cid=25

« Odpowiedź #97 dnia: Października 18, 2010, 00:39:58 »
Nie jest to może tak dziwaczne jak Tu-128UT pokazane przez ThomasCrown w jednym z wątków.
Tu-22U. Dobrze że Rosjanie nie poszli w tym kierunku. Tu-160U, w takiej formie, chyba bym nie przeżył.

« Odpowiedź #98 dnia: Października 25, 2010, 15:42:24 »
Tu-160U, w takiej formie, chyba bym nie przeżył.

No fakt ! Ale TU-160 jest chyba pierwszym bombowcem "nowej generacji" w którym stanowisko ucznia można upakować w kabinie obok pilota/instruktora. W TU-22 załoga siedziała w tandemie a okna były tam chyba tylko,żeby klaustrofobii się chłopcy nie nabawili. Dlatego wyciągnęli instruktora nad kadłub. Swoją drogą ciekawe jak się wystrzeliwał z tego garba. Standardem było w dół. Czyli na lotnisku :-)zostawała mokra czerwona plama i resztki fotela. A w tym jak było? Zrobili mu szyb w kadłubie by podzielił los "Ekipaża" czy też miłosiernie odpalali belfra do góry?
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

« Odpowiedź #99 dnia: Października 27, 2010, 12:55:29 »
No fakt ! Ale TU-160 jest chyba pierwszym bombowcem "nowej generacji" w którym stanowisko ucznia można upakować w kabinie obok pilota/instruktora.

Upsss :-)))) Skleroza i zwapnienie mózgu u mnie wystąpiły. Był jeszcze TU-22M/TU-26 (mam na myśli naddźwiękowe maszyny)
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: Lipca 03, 2011, 12:08:05 »
Tu-22M3R - rozpoznawczy wariant bombowca Tu-22M3. Około tuzin bombowców tego typu zostało poddanych konwersji do tego wariantu, poprzez instalację m.in. radaru obserwacji bocznej Szabla / Szompoł i innego wyposażenia.

« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 03, 2011, 22:49:09 »
..., poprzez instalację m.in. radaru obserwacji bocznej Szabla / Szompoł i innego wyposażenia.
To te zgrubienia na wlotach i coś pod kadłubem?
Ciekawe jak ten wariant R jest "wykorzystywany" w siłach Federacji ( aż nie mogłem się powstrzymać; Federacja->Imperium (kontratakuje) :)  ).
Przecież mają do rozpoznania parę innych ciekawych samolotów.

« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 06, 2011, 22:25:32 »
http://www.youtube.com/watch?v=3C-_V3dJYC8

1994. Мачулище-Энгельс, Ту-22.
Bardzo ciekawe, 7 części ,amatorskie zdjęcia. Polecam !
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #103 dnia: Lipca 13, 2011, 01:21:52 »
Tu-22M3R mają inny kształt początku statecznika pionowego. Ciekawe co tam siedzi ?

Offline Hub

• *
« Odpowiedź #104 dnia: Lipca 13, 2011, 10:13:36 »
http://www.youtube.com/watch?v=3C-_V3dJYC8

1994. Мачулище-Энгельс, Ту-22.
Bardzo ciekawe, 7 części ,amatorskie zdjęcia. Polecam !

Świetny film, choć trochę smutny. W 7 części fajne pożegnanie z samolotem :564:. Jako, że słabo znam rosyjski mam pytanie- dokąd przebazował się ten pułk? Ciekawe, czy te maszyny nadal stoją w tej trawie.