Autor Wątek: Malowanie Su-27  (Przeczytany 9324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

galencja1

• Gość
Malowanie Su-27
« dnia: Października 10, 2009, 12:48:31 »
Witam. Jestem tutaj nowy na forum i mam pytanie. Właśnie zachciało mi się złożyć Su 27 ale nie wiem jak go pomalowac nawet nie wiem jak sie do tego zabradz.Nie wiem wogóle co i jak jak pomalowac te takie łaty i wogóle jestem zielony nie wiem co i jak, ale jestem nowicjuszem (nie smiac sie). Bardzo prosze o pomoc.

[gmod]Zwracaj uwagę na pisownię i ortografię bo będą ostrzeżenia! John Cool.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2009, 14:39:17 wysłana przez John Cool »

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
Odp: Malowanie Su-27
« Odpowiedź #1 dnia: Października 10, 2009, 16:44:47 »
Napisz jaki model posiadasz. Instrukcja zawarta w pudle powinna objaśiać przynajmniej ogólnie jak pomalować model. Chyba, że interesuje Cię jakieś konkretne malowanie, którego nie ma w instrukcji.

galencja1

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 10, 2009, 20:12:52 »
Chodzi właśnie o to że ja jeszcze nie posiadam tego su,ale   mam kupić ten model SU-27 FLANKER w skali 1:48.I nie wiem czy owe malowanie będzie w pudełku,a chodzi mi o malowanie standardowe  jakie ma su 27 takie jak się rozbiło na air show

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #3 dnia: Października 10, 2009, 21:30:31 »
Najpierw kup model, wtedy pogadamy. Jeśli nie wiesz jakie schematy malowań oferuje producent modelu, poszukaj w necie in-boxów, tzn. recenzji tego co znajduje się w pudełku.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

galencja1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 12, 2009, 15:55:18 »
A jakie musiałbym kupić pędzle zakładając ze będę malował farbami np:humbrole jakie rozmiary będę musiał kupić?

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Października 12, 2009, 16:58:22 »
Patrząc na to jak piszesz i co piszesz oraz biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie w modelarstwie plastikowym, proponuję zrezygnować z tego modelu w skali 1/48 i rozpocząć przygodę z budowaniem modeli od mniejszego zestawu. Skala 1/72 będzie dla Ciebie najodpowiedniejsza na początek. Jest sporo zestawów tego samolotu więc coś dla siebie znajdziesz. Zaoszczędzisz przy tym sporo pieniędzy, nerwów i rozczarowań. Zniechęcić się też jest łątwo jeśli coś nie wyjdzie.Model. który wybrałeś, w skali 1/48 do małych nie należy i malowanie go pędzlem nie będzie idealne w Twoim wykonaniu. Mały model możesz pomalować właśnie pędzelkiem, nie będzie bardzo widać braków w kunszcie malowania. Poza tym, taki model ma zdecydowanie mniej części co znacznie ułatwi Ci budowę.
Dziadek Kos

galencja1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 12, 2009, 18:43:55 »
A właśnie że nie bo ten model w skali 1:72 jest o trochę droższy bo kosztuje 52 z przesyłką (pisząc na przykładzie allegro),a ten w skali 1:48 kosztuje zaledwie 31zł z przesyłką więc jest różnica ,a i  tak wolałbym ten 1:48 bo zdaje mi się że większy model jest o wiele lepszy,a  mam jakiś samolot w skali 1:72 i mogę stwierdzić ze jest to maleństwo  :015:

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Października 12, 2009, 19:13:18 »
Życzę sukcesów w budowie tych "modeli".

Myślałem, że będziesz składał coś takiego:

Cena tego zestawu to ponad 100PLN - przynajmniej tyle kosztował gdy go kupowałem.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #9 dnia: Października 12, 2009, 19:53:01 »
No tak - Academy minicraft to co innego niż Kitech, o którym zapewne myślisz galencja1!

1. Życzę Ci aby wszystkie części pasowały.
2. Nawet gdy nie będą pasować lub coś spieprzysz to nie będzie szkoda tych 31zł za model (z przesyłką!)
3. Poczytaj naprawdę jakieś recenzje bo po Twoich wypowiedziach widać, że jesteś początkujący i nie można się chwytać byle czego (czyt. Kitech)
4. Posłuchaj dziadka Kos'a co do skali 1:72, ale weź jakiś markowy model (mam na myśli Revell'a itp.)
5. Porządna marka proponuje solidne malowanie, że nie będziesz musiał się zastanawiać jak pomalować model...

Pozdrawiam...

galencja1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 12, 2009, 19:55:10 »
No tak chce złożyć coś takiego ale nie wiem co ten academy rożni się od tego :http://allegro.pl/item766372914_p_l_a_su_27_flanker_b_od_toys4fun.html

« Odpowiedź #11 dnia: Października 12, 2009, 20:08:32 »
Definitywnie jakością wykonania, jakością detali, strzelam: realnością kalkomanii, przyjemnością sklejania :)

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #12 dnia: Października 12, 2009, 20:25:33 »
Jeśli by patrzeć na pudełka to pewnie niczym  :004: Lecz nie to jest chyba najważniejsze. Modele takich firm jak Kitech to raczej kawałki plastiku, które posklejane mają z grubsza imitować obrys samolotu. Modele Academy, Revella i tym podobnym to już całkiem fajne zestawy, czasem nawet bardzo dobre, lecz czesto mają braki: nadlewki, niedolewki, spore uproszczenia. Modele z górnej półki Special Hobby, Tamiya itp to już Maybachy w śród modeli, zwane "samoskładalnymi" oferują wysoki poziom wykonania.

A właśnie że nie bo ten model w skali 1:72 jest o trochę droższy bo kosztuje 52 z przesyłką (pisząc na przykładzie allegro),a ten w skali 1:48 kosztuje zaledwie 31zł z przesyłką więc jest różnica ,a i  tak wolałbym ten 1:48 bo zdaje mi się że większy model jest o wiele lepszy,a  mam jakiś samolot w skali 1:72 i mogę stwierdzić ze jest to maleństwo  :015:

Jeśli budowałeś samoloty z DWŚ to owszem, są niewielkie, ale już Mig-29jest cąłkiem spory, Suchoj tymbardziej to już kawał modelu, nawet w 1/72. Może ten model Ci się spodoba, cena przystepna, wykonanie napewno lepsze od Kitechu oraz bardzo czytelna instrukcja.

http://www.jadarhobby.pl/72221-su27-p-18187.html

empeck

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 12, 2009, 21:04:03 »
Przede wszystkim poprzeglądaj fora modelarskie, poczytaj relacje z budowy i postaraj sobie przyswoić jak najwięcej teorii, choćby tu:

http://pwm.org.pl/

« Odpowiedź #14 dnia: Października 19, 2013, 15:28:47 »
Nie chcę zakładać nowego wątku więc dopiszę się tu. W tym tygodniu robiłem małe porządki i znalazłem dawny prezent, Su-27 Flanker B firmy Zhengdefu skala 1:48
Pudełko przeleżało z 10 lat. Proszę doradźcie jak się za niego zabrać (najprostszą koncepcję) pasowałem kadłub i widzę że niespecjalnie pasuje do siebie :|. Fotel pilota to zwykłe krzesełko, owiewka lekko porysowana :|. Czy warto do niego dokupić jakieś podzespoły, np Academmy, czy będą pasować? Moje doświadczenie modelarskie jest zerowe, nie mam aerografu a o malowaniu zewnętrznym nawet nie myślę. Najpierw chcę go w miarę sensownie złożyć jeśli to możliwe.
Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i ścieżkę jaką iść :).
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack