Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 177913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #450 dnia: Marca 27, 2015, 14:30:04 »
Z kabelkiem może być większy problem.

Wydaje mi się że z kabelkiem to już wogóle nie ma problemu. Koszt wtyku, gniazda i kawałka przewodu to góra 20zł. Reszta to poświęcony czas i zabawa z lutownicą  ;)

« Odpowiedź #451 dnia: Marca 31, 2015, 09:51:47 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się na kupieniem przedłużenia do joy'a. Ma ktoś z Was doświadczenie z tym? Poprawia to znacząco precyzję sterowania? Myślę o 7.5 albo 10cm.

Zastanawia mnie jedna kwestia w temacie tych przedłużek do drążka Warthoga... W jaki sposób ich twórcy wyodrębnili te długości które oferują? Metodą prób i błędów, czy przy pomocy jakiś wydumanych obliczeń? Dlaczego mamy podstawową długość 75mm a nie np. 70 czy 80mm?
Druga sprawa to przy długościach większych niż 150mm ta oryginalna sprężyna centrująca już raczej nie da rady pozycjonować joy'a w centrum. Więc chyba nie ma sensu aż tak mocno przedłużać drążka, chyba że ktoś lata tylko śmigłowcami i nie potrzebuje centrowania. Trzeba też pamiętać że sam chwyt drążka to "kawał ciężkiego metalu" i przy tak długiej dźwigni (15-20cm) może dochodzić do zbyt dużych obciążeń mechanizmu który wykonany jest de facto z tworzywa. Mowa oczywiście o sytuacji gdy podczas wykonywanych ruchów udział sprężyny sprowadzony centrującej jest do minimum. 

« Odpowiedź #452 dnia: Marca 31, 2015, 10:02:08 »
Sahaj robi 7.5cm, a Wasyl00 8.0cm. Zakładam, że to minimum żeby zmieścić jeszcze do środka dwie wtyczki i kawałek kabla.

« Odpowiedź #453 dnia: Marca 31, 2015, 10:19:46 »
Zakładam, że to minimum żeby zmieścić jeszcze do środka dwie wtyczki i kawałek kabla.

Hmmm... możliwe że masz rację, te wtyki które oni dodają mają faktycznie dosyć długie obudowy i mogą tym samym narzucać minimalną długość takiej przedłużki. Ale wydaje mi się że dobrze było by to sprawdzić, chodzi mi przede wszystkim o tą standardową długość. Żeby mieć pewność czy faktycznie te powiedzmy 7,5cm przedłużenia daje zamierzony efekt w zwiększeniu precyzji sterowania. Albo przy jakiej długości główna sprężyna mechanizmu, przestaje spełniać swoje zadanie.
Postaram się przeanalizować te spostrzeżenia, okazuje się że nie jest dużym problemem zrobienie takich przedłużek. W dodatku lepiej wykonanych i w niższej cenie. Ale trzeba mieć jakąś pewność że robi się coś co ma sens  ;)
Co prawda ludzie wypowiadają się na ten temat bardzo pozytywnie, większość twierdzi że to "must have" dla posiadaczy Warthoga.

« Odpowiedź #454 dnia: Lipca 31, 2015, 22:26:44 »
Witam
No to mam zagwozdkę, a właściwie  Hotas'a Warthog'a. Proszę o pomoc w sprawie jego oprogramowania. Nie umiem zmusić go do
pracy w DCS'e.  A dokładnie throttla . Wajcha działa b. dobrze w układzie pitch-roll . Instalowałem sterowniki i oprogramowanie ze strony Thrustmastera ale to nic nie dało. Proszę o "wykład"  dla zielonego. 
Pozdrawiam
Zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #455 dnia: Sierpnia 02, 2015, 01:13:52 »
A mógłbyś bardziej sprecyzować ???

« Odpowiedź #456 dnia: Sierpnia 02, 2015, 23:46:38 »
Na początek:  to brak reakcji silników  na ruchy przepustnicy ?
Jutro dalsza walka (miła) z warthogiem.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #457 dnia: Sierpnia 04, 2015, 17:44:52 »
Drodzy Koledzy pomóżcie !
Może na początek jak okiełznać tą skrzynkę z przepustnicą ? (Throttle - Hotas Warthog).
A może konkretny profil oprogramowania, by Ktoś podrzucił  ?
pozdrawiam
Zbyszek
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #458 dnia: Sierpnia 04, 2015, 18:16:21 »
Przypisałeś w ogóle jakieś ustawienia do przepustnicy? W menedżerze urządzeń widać reakcję gdy poruszasz dźwigniami?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #459 dnia: Sierpnia 04, 2015, 19:19:55 »
Nie przypisałem bo w menadżerze nie widać reakcji na ruch przepustnicy ?
Teraz mam wgrane tylko Thrustm.Firmare Up. (2.2.6), bez TARGET .
Co muszę dograć żeby zaskoczyło ?
Zbyszek
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #460 dnia: Sierpnia 04, 2015, 19:21:46 »
Może sterowniki i oprogramowanie producenta, tak na początek?

« Odpowiedź #461 dnia: Sierpnia 04, 2015, 19:38:52 »
TARGET, jak i każde oprogramowanie "profilowe", nie jest niezbędny. Do działania powinny wystarczyć stery. Dobre zassałeś? 9-megowy pakiecik 2014_TMWH_1.exe? 

« Odpowiedź #462 dnia: Sierpnia 04, 2015, 20:02:58 »
Zassałem i uruchomiłem ten właśnie i nadal w DCS'e, w menadżerze nie ma śladu poruszania dźwigniami ?
Ster wys. i lotki działają poprawnie a menadżer je pokazuje.
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #463 dnia: Sierpnia 04, 2015, 20:09:32 »
Czy masz w ogóle pozycję THROTTLE: HOTAS Warthog na liście kontrolerów gier? Wyświetla się coś takiego jak klikniesz?

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2015, 22:06:41 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #464 dnia: Sierpnia 04, 2015, 20:43:42 »
No powiedzmy, doszedłem do momentu testu, że wyświetla się coś podobnego i jest napisane OK. Tylko, że na  Z Axis i  Z rotation  są białe pola,
a  slider barwi się do połowy ?
Zbyszek
Pozdrawiam.