Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 178272 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #465 dnia: Sierpnia 04, 2015, 20:49:19 »
Nawet jeśli poruszasz przepustnicą, wciskasz przyciski, nic się nie dzieje?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #466 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:02:52 »
Nie reaguje na poruszanie przepustnicą, przyciski są odznaczane w swoich polach ?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #467 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:16:27 »
A robiłeś kalibrację (Ustawienia->kalibruj)?

« Odpowiedź #468 dnia: Sierpnia 04, 2015, 21:36:53 »
Jeśli łindołsowa kalibracja nie pomoże, to można spróbować firmowym programikiem, do zassania choćby tu:
http://forums.eagle.ru/showpost.php?p=1084321&postcount=7:

To jednak ostateczność. Coś tu śmierdzi. Jeśli sprzęt jest sprawny, a USB trzyma dobrze te 5 V, to przepustnica powinna śmigać zaraz po instalacji sterownika. A na jakim systemie w ogóle działasz?

« Odpowiedź #469 dnia: Sierpnia 04, 2015, 22:03:29 »
moders - robiłem ale  Oś Z, Obrót Z są czyste, a Suwak na 98%  kolorowy i znika po ruszeniu  INCR/DECR.
 Ten test to chyba do throttla nie bardzo ?
Art-J  jeszcze nie zassałem, sprzęt nowy, chyba jest 5V, system Win7  64bit.
Joy nadal  sprawny, guzikowo i wajchowo.
Zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #470 dnia: Sierpnia 05, 2015, 20:35:58 »
Pomocy !!!
Nadal jestem w czarnej dziurze, niby (w >kalibruj) wszystko gra, guziki są odznaczane poprawnie na ekranie.
To przepustnica czyli  oś Z nadal nie reaguje.
Czy istnieje inny test niż ten z pod Win7.  dla Warthoga throttla ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #471 dnia: Sierpnia 05, 2015, 21:12:22 »
Inny w sensie poza łindołsowym i tym fabrycznym, do którego linkowałem? Nie kojarzę, bo i nie powinno być takiej potrzeby. Tak ekranik dla przepustnicy wygląda u mnie, też pod Windą 7 x64, na sterownikach z lata ubiegłego roku, gdy zainstalowałem je i nie dotykałem już nigdy:

Obie przepustnice przesunięte maksymalnie do przodu, więc zamiast pasków osi widac tylko ich "zaczątki". A u Ciebie widac chociaż to?

Suwak przesunięty na maksa do decrease, dlatego jego pasek jest pełny. Powinien zresztą wypełniać się płynnie zgodnie z ruchem wajchy, zdecydowanie nie powinien po prostu znikać.

Znajdź w ogóle jakiś drugi komputer i tam zainstaluj i podepnij, bo może my się tu trzeci dzień z koniem kopiemy, a Ty masz uszkodzony egzemplarz (czego oczywista nie życzę).

« Odpowiedź #472 dnia: Sierpnia 05, 2015, 21:51:27 »
Znaczniki osi są takie jak u Ciebie,  natomiast znacznik suwaka ledwo ma centymetr przy położeniu na DECR ?! (minimum).
Poruszając suwakiem nic więcej się nie dzieje, poza tym że znika !
Będzie trzeba szukać drugiego  PC'et. Ale jeszcze trochę powalczę z Waszą pomocą.
Dzięki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #473 dnia: Sierpnia 05, 2015, 22:23:10 »
Jeśli stacjonujesz w stolicy, gdzieś w okolicach Ursynowa, to zapraszam, podepniemy tak jak mojego i jeśli jest sprawny, to musi zadziałać.

« Odpowiedź #474 dnia: Sierpnia 06, 2015, 18:03:56 »
Art-J dzięki za zaproszenie, ale w prostej linii to jakieś 280km.
Podpiąłem throttla do gołego (innego)PC'eta i obrazek był podobny do Twojego,
oprócz znacznika suwaka, u mnie, jakieś 3/4 kolorowego paska.
Przypięcie ponowne do kompa z DCS'em bez zmian, brak reakcji na ruch przepustnicy.
Może jakiś program go gryzie ? Może  Bitdefender, jakiś sterownik ?.....
Pozdrawiam ,  dzięki
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #475 dnia: Sierpnia 06, 2015, 21:05:38 »
Trochę dziwne z tym suwakiem, po jego pasek powinien mieć taką samą długość jak oba "przepustnicowe", pamiętałeś, zeby zrobić pełną kalibrację? Wszystkie paski na maksa mają długość o taką:

Tak czy owak, przepustnice na drugim kompie działały, tj. paski jechały dobrze do końca? Bo z Twojego postu jednoznacznie to nie wynika :D.

Jeśli tak, to sprzęt wyglądałby na sprawny, a źródłem kwasu byłboby rzeczywiście coś w systemie, tyle że to jest szukanie igły w stogu siana, nie mam pojęcia z czym to mogłoby się gryźć.

« Odpowiedź #476 dnia: Sierpnia 06, 2015, 22:25:30 »
Kalibrację wykonałem, chociaż moim zdaniem bardziej się ona nadaje do joya niż throttla ?
Pisząc ' podobne do Twojego'  znaczyło, że pola  osi Z  są puste, jak na pierwszym ekraniku.
Ślad suwaka bez zmian, czyli raz 1cm a kiedy indziej 3/4 długości.
Dzięki za cierpliwość.
Zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #477 dnia: Sierpnia 07, 2015, 17:04:58 »
No to "trochę" niedobrze, bo sugerowałoby, że jednak w throttlu coś jest sprzętowo niehalo. Jednakowoż, jako że swojego nie rozkręcałem i tajników budowy nie znam, nie mogę zatem niczego doradzić.

« Odpowiedź #478 dnia: Sierpnia 08, 2015, 23:23:17 »
Dzięki  Art-J.
Rozkręcać raczej też nie będę !
Jeszcze powalczę bo intuicja podpowiada mi, że to softwer ? Zobaczymy ?
Dam znać jak mi się uda .
Pozdrawiam
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #479 dnia: Sierpnia 09, 2015, 10:00:05 »
Pamiętaj, że suwak ma zakres od + do 0 oraz -. Zero jest w środku, więc jeśli działa do połowy to znaczy ogólnie, że I tak działa. Do poprawnego działania Warthoga musisz mieć zainstalowane stery oraz TARGET (najlepiej). To masz? Kolejna kwestia, czy jednak to nie problem u Ciebie z Windowsem. Jak wygląda manager urządzeń? Wrzuć tu screena. Nie masz żadnych anomalii z urządzeniami HiD? To też może być przyczyna. Przeinstaluj też Direct X. Czy nie masz podłaczonego zestawu przez jakiegoś HUBa? To też może być przyczyna. Testuj na wpiętego od razu do portów PC.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl