Autor Wątek: Thrustmaster Hotas Warthog  (Przeczytany 178110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Thrustmaster Hotas Warthog
« Odpowiedź #810 dnia: Grudnia 03, 2019, 20:29:47 »
Wreszcie będzie można kupić osobno bazę i grip Warthoga. Oczywiście drożej, niż w komplecie :)
http://www.thrustmaster.com/node/9213
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #811 dnia: Grudnia 04, 2019, 00:45:18 »
Co ciekawe, to juz nie Warthog, a zmienil nazwe na F-16C Viper™ HOTAS Add-On Grip. Jada na fali.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #812 dnia: Grudnia 04, 2019, 01:00:15 »
Mnie autentycznie zastanawia dlaczego przez te dobre 10 lat nie wprowadzili żadnego sensownego produktu (HDLC ;-) ), który rozszerzałby WH, pomijam nieszczęsną wajchę do F-18, która rodziła się w bólach i jest za droga. Człowiek chciałby sobie coś kupić np. pod DWŚ i nic, zero. Możliwe, że klepanie padów i kierowniczek jest aż tak bardziej dochodowe niż porządny joy?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #813 dnia: Grudnia 04, 2019, 07:31:59 »
Możliwe, że klepanie padów i kierowniczek jest aż tak bardziej dochodowe niż porządny joy?

Raczej na pewno! Amatorów wyścigów jest znacznie więcej. Nie przeskoczymy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #814 dnia: Grudnia 04, 2019, 09:12:02 »
Najgorsze jest to że nie widać na horyzoncie żadnej firmy która by zrobiła joystick z Force Feedback! G940 Logitecha był ostatni.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #815 dnia: Grudnia 04, 2019, 09:29:42 »
Na mój gust, to ekipa z TM zdecydowanie chce wprowadzić do joysticków, model sprzedaży podobny do tego z kierownic.
Dlatego pewnie z czasem pojawią się dodatkowe opcje i będziemy mogli dobrać sobie osobno bazę, grip, przepustnicę, itd.
A że nagle grip z Warthoga stał się F-16, to może to oznaczać powrót przepustnicy z cougar'a(ale nie musi).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2019, 09:31:34 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #816 dnia: Grudnia 04, 2019, 09:37:14 »
Najgorsze jest to że nie widać na horyzoncie żadnej firmy która by zrobiła joystick z Force Feedback! G940 Logitecha był ostatni.

No i raczej nie zobaczysz, bo FF to niestety przeżytek. Fajna sprawa ale już nierozwijana i droga w implementowaniu. Umarło to jak 3D w telewizorach. Na początku był hype ogólny na to, potem MS ubił Sidewindera i teraz nikt nawet nie implementuje plików w modelem wibracji w grach. Może w kierownicach to jeszcze żyje, ale w nowych wajchach możesz zapomnieć.

TM sprzedając wajchy osobno moim zdaniem minimalizuje straty. Sprzęt jest drogi, często wraca na reklamacje to np. podstawa leci na śmietnik, a przepustnica lub wajcha na handel. Amatorzy się zawsze znajdą. Ludzie kupują osobno wajchy od F-18 to w drugą stronę też to pewnie działa.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #817 dnia: Grudnia 04, 2019, 10:00:23 »
Przepustnica a'la F-16 byłaby super, ale nie ta od Cougara, musieliby zaprojektować coś praktycznie od nowa. Kto wie, niby z tych skąpych informacji na temat przyszłych planów wynika, że jakiś nowy HOTAS może być w przygotowaniu.

« Odpowiedź #818 dnia: Grudnia 04, 2019, 10:41:12 »
No właśnie, albo się pośpieszną i odgrzeją przepustnicę od cougar'a z nową elektroniką. Albo zbudują coś nowego, ryzykując przy tym, że minie szum wokół F16. Osobiście obstawiał bym pierwszą opcję.

Co do FFB. Z tego co wyczytałem to zniknęły one z rynku, bo ktoś opatentował definicję FFB i żaden producent joysticków nie chciał za to płacić. Podobno ten patent już wygasł. Tylko czy w naszej niszowej społeczności jest wystarczająco potencjalnych klientów na taki sprzęt?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2019, 10:49:01 wysłana przez Podkrecony_Ziutek »

« Odpowiedź #819 dnia: Grudnia 04, 2019, 10:59:09 »
Z tym patentem to chyba jakaś ściema, chyba że forcefeedback w joyach to inna technologia. W kierownicach FFB był od kiedy pamiętam i nie zanosi się żeby miał zniknąć.
FFB w simracingu to podstawa, nie wyobrażam sobie jeżdżenia bez tego.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #820 dnia: Grudnia 04, 2019, 11:05:56 »
FFB w joystickach to bardziej problem technologiczny niż patentowy. Wystarczy zgłębić temat kierownic do symulatorów, tam konstrukcja jest dużo prostsza, tylko jedna oś swobody, a i tak dopiero droższe modele, z silnikami konkretnych rozmiarów zaczynają choć trochę przypominać to, co czuje się w prawdziwym samochodzie.

O ile wiem nawet drogie, (pół)profesjonalne joysticki z FFB są raczej słabe i bardziej przeszkadzają niż pomagają. No chyba, że ktoś będzie gotów zabudować w domu instalację wielości połowy kokpitu. Do tego sama implementacja obsługi FFB w symulatorach też przeważnie kuleje, ale to błędne koło.

« Odpowiedź #821 dnia: Grudnia 04, 2019, 11:43:19 »
Z tym patentem to chyba jakaś ściema, chyba że forcefeedback w joyach to inna technologia. W kierownicach FFB był od kiedy pamiętam i nie zanosi się żeby miał zniknąć.
FFB w simracingu to podstawa, nie wyobrażam sobie jeżdżenia bez tego.

Zbyt głęboko się w to nie zagłębiałem. Podobno właścicielem tego patentu jest Immersion Corporation. Oni są tak naprawdę "trollami patentowymi", ale mają masę patentów właśnie na FFB(ten który nas interesuje miał wygasnąć ok 2019r. https://patents.google.com/?q=force&q=feedback&assignee=Immersion+Corporation&oq=force+feedback+assignee:(Immersion+Corporation)

« Odpowiedź #822 dnia: Grudnia 11, 2019, 11:15:17 »
Niedawno musiałem wymienić Pink Switch w przepustnicy. Oryginalny przełącznik od samego początku wydawał się delikatny i w końcu zdechł. Kupiłem zamiennik w UK za 3.20GBP, ale widzę że sklep ma też filie w PL.
https://pl.rs-online.com/web/p/przelacznik-migowy-przechylny/7347139/

Nowy przełącznik pasuje jak oryginał, na dodatek wydaje się solidniej zbudowany.

« Odpowiedź #823 dnia: Lutego 22, 2020, 20:08:17 »
Nie wiem, czy ktoś już to zrobił, jeżeli tak to przypomnę :)
Pomiędzy dźwigniami sterowania silnikami jest taka przykręcana osłona, po jej odkręceniu jest mały dynksik, który w jednej pozycji nic nie robi, natomiast po odwróceniu go wokół osi pionowej o 180 stopni, zaje efekt zapadki. Dzieje się tak po to by mieć zaznaczone dopalanie. Przy czym aby przepchnąć dźwignię, należy ją lekko unieść, co w lataniu bardzo przeszkadza.
Mój apgrejd, wyjąłem ów dynksik, spilowałem jego krawędzie, te które stykają się i blokują DSS. Zrobiłem tak, aby z pionowej ścianki powstała pochylona około 45 stopni, sprawia to, że nie muszę podnosić dźwigni, czuję opór, ale nie blokadę, można spokojnie przepchnąć ją przez ten punkt. Czyli wiem kiedy wchodzi dopalanie, ale nie muszę szarpać się z dźwigniami.
Spiłowanie musi być delikatne i najlepiej nieco podpiłować, przymierzyć i jeżeli jest za mała krzywizna lekko poprawić, aż do pożądanego efektu.
Ależ jestem dumny z tego apgrejta :)

« Odpowiedź #824 dnia: Lutego 23, 2020, 14:26:20 »
Gratuluję :)
Ale jeśli ktoś ma dostęp do druku 3d, to można pobrać plik, druknąć i ma się gotowe to ustrojstwo. Wystarczy zastąpić oryginalne i chodzi jak ta lala, czuć granicę dopalania, ale nie trzeba manetki podnosić, wystarczy przepchnąć.
Polecam :)
https://www.thingiverse.com/thing:3163168
i tu
https://www.myminifactory.com/object/3d-print-warthog-f-18-afterburner-detent-72985