Autor Wątek: Elektronik poszukiwany... znowu.  (Przeczytany 3271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Elektronik poszukiwany... znowu.
« dnia: Października 17, 2009, 19:11:55 »
Przyznaję się bez bicia, że jestem elektronicznym analfabetą, potrafię wykonać układ według schematów, wiem czym są poszczególne części, czy zaprojektować PCB ze schematu, ale jeżeli ktoś mi powie by coś zaprojektować od podstaw - tu zaczynają się ogromne problemy.

Obecnie natknąłem się na jeden tworząc zasilacz do mikrofonu elektretowego.

Do tej pory używałem mikrofonu z firmowym zasilaczem, ale teraz w związku z rozszerzeniem zastosowań headsetu, potrzebuję czegoś bardziej skomplikowanego i uniwersalnego.

Rozebrałem firmowy zasilacz, sprawdziłem co ma w środku (dwa rezystory i kondensator... za co ja QRA dałem te 35 zł ?), zakupiłem te same komponenty i w Express PCB zacząłem sobie kreślić układ, najpierw skopiowany zasilacza, potem dodać do tego przycisk uruchamiający nadawanie, przełącznik obchodzący ten przycisk (PTT potrzebny by headset działał z radiem PMR), włącznik zasilania, dodanie głośnika... i teraz z dalszą rozbudową układu jest problemem.

Otóż chcę dodać układ testujący baterię - w oryginale AAA, u mnie zapewne AA. Układ miałby działać w ten sposób, że po uruchomieniu, przez 5 sekund zapala małą diodę LED RGB - na zielono jeżeli bateria jest ok; na czerwono, jeżeli bateria zdycha. Jak do tego się zabrać nie mam pojęcia. Nie wiem nawet czy lepiej jechać na tej jednej AA i próbować podbić napięcie by zasilać diodę, czy może wykorzystać jedną 3V CR123A i te napięcie obniżać do poziomu potrzebnego do zasilania mikrofonu ? Tak czy inaczej jestem ograniczony gabarytowo do jednej baterii.

Schemat układu podstawowego.

Ktoś jest w stanie rozwiązać taki problem ?

Odp: Elektronik poszukiwany... znowu.
« Odpowiedź #1 dnia: Października 18, 2009, 14:10:19 »
Zasilanie z jednej baterii 1.5V-3V do tego przetwornica StepUp:
http://www.iele.polsl.pl/elenota/STMicroelectronics/7320.pdf
http://pdf.elenota.pl/pdf/Maxim/max1642-max1643.pdf
Obydwa układy dodatkowo mają sygnalizację niskiego poziomu baterii które można zastosować do zapalania diody ostrzegawczej.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Października 18, 2009, 14:50:23 »
Interesujące. Niestety z powodów gabarytów jestem zmuszony zasilać układ z CR123A, czyli 3V. Wiec najwyraźniej powinienem rozglądać się za konwerterami DC-DC step-down ? Gdyby też miały wykrywanie niskiego napięcia baterii, byłoby świetnie, ograniczyłyby to ilość komponentów (555 i SEPIC ładnie zwielokrotniły ilość potrzebnych gratów). Tylko wtedy jest problem zasilania mikrofonu, bo ten najwyraźniej potrzebuje zasilania o liniowej charakterystyce, której te konwertery widzę nie zapewniają.

« Odpowiedź #3 dnia: Października 18, 2009, 15:21:12 »
Jeżeli jest to zwykły mikrofon elektretowy z tranzystorem FET w środku to spokojnie można go zasilać nawet napięciem 9V. Jeżeli koniecznie chcesz mieć tam 1.5 V to wystarczy "zbić" 3V do 1.5V za pomocą dwóch diod na 1N4148 i rezystora 2kohm.
Z przetwornicami StepDown dającymi na wyjściu 1.5V może być problem.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Października 18, 2009, 15:42:01 »
Czy to przypadkiem nie miałoby tak samo marnej wydajności jak zwykły dzielnik napięcia z dwoma rezystorami ?

« Odpowiedź #5 dnia: Października 18, 2009, 18:19:00 »
To spełnia wszystkie wymogi: Uwe:1.8-11; Uwy:1.25-5 i low battery detection.
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX1672.pdf

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Października 18, 2009, 18:48:59 »
O... już sobie PDFa druknąłem i jutro jak będę na uczelni to przeczytam i pogłówkuję. Teraz kwestia zasilania przez to mikrofonu - to jest elektretowy pojemnościowy, jeżeli dobrze rozumuję to on wymaga zasilania o dość liniowej charakterystyce, a wszystkie konwertery DC-DC dają dość poszarpaną, jak to można wygładzić?

« Odpowiedź #7 dnia: Października 18, 2009, 19:06:13 »
Z zainteresowaniem śledzę ten wątek.Nie zabieram głosu ponieważ nie stosowałem tych układów.Z pobieżnego przeglądu podanych linków wynika,że nie powinno być większych problemów.Sundowner ja na Twoim miejscu wykonałbym prosty model i go sprawdził.Z dobraniem odpowiedniej diody nie powinno być problemu.Układ całkujący powinien pomóc,tak myślę.

« Odpowiedź #8 dnia: Października 18, 2009, 19:17:09 »
Na wyjściu tego konwertera to na pewno jest stałe napięcie. Maksymalny prąd to 350mA, mikrofon elektretowy pobiera góra 1mA więc nie ma mowy o wahaniach napięcia na wyjściu(są pomijalnie małe).

« Odpowiedź #9 dnia: Października 18, 2009, 19:18:29 »
Otóż chcę dodać układ testujący baterię - w oryginale AAA, u mnie zapewne AA.
Zastosowanie zasilacza impulsowego do zasilania mikrofonu to nie jest dobry pomysł : zakłócenia.
Ale rozumiem że nie będzie to studio nagrań to może i nie będzie tu problemu.
Nie rozumiem tylko po co Ci "podwójna" sygnalizacja  napięcia zasilania  ?
Moim zdaniem wystarczy tu sygnalizacja za niskiego lub dobrego napięcia zasilania. Coś takiego można zrobić przy pomocy trzech elementów : LED'a , rezystora oraz diody zenera a wszystko to trzeba połączyć szeregowo.

Napisz coś więcej co kombinujesz bo nie bardzo chwytam ideę tego ustrojstwa.
Na razie przypomina mi to prosty domofon z przełącznikiem nadawanie/odbiór.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Października 18, 2009, 19:41:35 »
vito_zm, Zobaczymy, pewnie chwilę minie zanim dostane układ (zamówiłem kilka jako Sample). Od jutra pewnie będę grzebał przy schemacie dodając ten układ i resztę bebechów. W międzyczasie również projektuję obudowę więc trochę roboty z tym jest.

Jaeger, sprawa wygląda tak:

mam headset z mikrofonem elektretowym pojemnościowym IMG Stage Line HM-20, do niego układ zasilający EMA-20. Tego normalnie używam w domu, przed komputerem. Jest z tym jednak jeden problem - nie ma w tym głośnika. Takowy już zakupiłem i będę montował w środku, przy okazji wymieniając okablowanie i wtyczkę.

Druga kwestia jest taka, że mikrofon jest całkiem dobry, a headset dość maławy, więc chcę go również podpiąć do radia PMR (Switel  WTF728)... i tutaj potrzebuję swojego własnego układu zasilającego z paroma dodatkowymi funkcjami (PTT, sprawdzanie baterii itp). Przy okazji w domu nowy układ zastąpi dotychczasowy firmowy.

Oryginalny układ zasilający działał na baterii AAA, nowy będzie na litowej baterii CR123A (kwestia gabarytów i czasu życia w szerokim zakresie temperatur). Będzie miał też obrotowy przełącznik 3 pozycyjny (Off, On-PTT, On-VOX). Zdecydowanie nie chcę aby draństwo świeciło cały czas, więc albo układ testujący baterię miałby mnie informować o jej stanie przez 5 sekund po włączeniu (tak jak to w pierwszym poście napisałem), albo informować mnie dopiero kiedy jest źle.

Jeżeli jeszcze coś jest niejasne, to można śmiało zadawać pytania.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Października 25, 2009, 16:33:10 »
Ostatnio nie miałem czasu siedzieć nad projektem, dopiero dzisiaj mogłem zacząć grzebać przy schemacie całości. Oczywiście pierwsze problemy, to ani Express PCB, ani Eagle nie mają w swoich bibliotekach domyślnych, ani dodatkowych - komponentu MAX1672, więc powróciłem do Eagle i stworzyłem swój komponent bazując na danych z PDF'a. zabawa rozpoczyna się niestety gdy próbuje dodawać kolejne elementy - jako, że te teraz są SMD. Projektując płytki pod klasyczne komponenty nie ma żadnych problemów - wrzuca się takie jakie wyglądają ok, potem na gotowej płytce najwyżej się bawi wyginając odpowiednio nóżki komponentów. Z SMD już nie jest tak fajnie, typów obudów jest tyle co producentów x 10, i bądź tu mądry dobierając komponenty. Jak jeden jest w bibliotece, to jest nie do dostania w sklepie, a ten co jest w sklepie nie jest w bibliotece... itp itd...

« Odpowiedź #12 dnia: Października 26, 2009, 16:45:07 »
Napisz z czym masz problem.
Tu masz dostawcę z którego ja korzystam: http://www.tme.eu/pl
Prawie każdy element ma dane techniczne w pdf (m.in. footprinty) i można sprawdzić stan magazynu online.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 23, 2009, 14:11:34 »
Sample u Maxima zamówiłem 18 października, doszły dzisiaj... Microchip działa trzy razy szybciej wysyłając graty z Tajwanu, niż Maxim z UK  :121: