Przyznaję się bez bicia, że jestem elektronicznym analfabetą, potrafię wykonać układ według schematów, wiem czym są poszczególne części, czy zaprojektować PCB ze schematu, ale jeżeli ktoś mi powie by coś zaprojektować od podstaw - tu zaczynają się ogromne problemy.
Obecnie natknąłem się na jeden tworząc zasilacz do mikrofonu elektretowego.
Do tej pory używałem mikrofonu z firmowym zasilaczem, ale teraz w związku z rozszerzeniem zastosowań headsetu, potrzebuję czegoś bardziej skomplikowanego i uniwersalnego.
Rozebrałem firmowy zasilacz, sprawdziłem co ma w środku (dwa rezystory i kondensator... za co ja QRA dałem te 35 zł ?), zakupiłem te same komponenty i w
Express PCB zacząłem sobie kreślić układ, najpierw skopiowany zasilacza, potem dodać do tego przycisk uruchamiający nadawanie, przełącznik obchodzący ten przycisk (PTT potrzebny by headset działał z radiem PMR), włącznik zasilania, dodanie głośnika... i teraz z dalszą rozbudową układu jest problemem.
Otóż chcę dodać układ testujący baterię - w oryginale AAA, u mnie zapewne AA. Układ miałby działać w ten sposób, że po uruchomieniu, przez 5 sekund zapala małą diodę LED RGB - na zielono jeżeli bateria jest ok; na czerwono, jeżeli bateria zdycha. Jak do tego się zabrać nie mam pojęcia. Nie wiem nawet czy lepiej jechać na tej jednej AA i próbować podbić napięcie by zasilać diodę, czy może wykorzystać jedną 3V CR123A i te napięcie obniżać do poziomu potrzebnego do zasilania mikrofonu ? Tak czy inaczej jestem ograniczony gabarytowo do jednej baterii.
Schemat układu podstawowego.Ktoś jest w stanie rozwiązać taki problem ?