Szczegolne wskazanie na TV LCD 32" jako monitor. Odkąd zupełnie przypadkowo natrafiłem na poniższą stronę:
Samsung 32" FullHD LE32A551 jako monitor do PC... plus pokłosie tej recenzji
LCD 32" do PC czyli OGROMNY monitor do filmów, gier, netu, tekstu etcto w pewnym obszarze mojego umysłu nieprzerwanie zachodzą procesy myślowe dotyczące takiego rozwiązania.
Pierwszym i głównym zastrzeżeniem jakie mi przyszło na myśl była obawa o wzrok. Komputer wykorzystuje do pracy (Word) i czy aby po jakimś roku nie wypaliły mi się gały ?
Miałem nawet zapytać o to autora, ale w tekście kilkakrotnie zarzeka się, że bez trudu jeszcze rozpoznaje zarys prawego szczewika od lewego a Word ma bajecznie wyraźne litery.
Biorąc pod uwagę, że żadna z występujących tam w dyskusji osób nie wie do czego na prawdę służy komputer (oprócz zastosowań praktycznych brak nawet wzmianki o wrażeniu z symulacji), zwracam się do szanownego grona.
Sehr geehrte Damen und Herren …….. alte experten,
czy ktoś z szanownego grona zastosował LCD TV jako monitor ?
Mojemu LCD 17" stuknęło już 5 lat. Mam Eizo o bardzo dobrych parametrach wierności kolorów, odświeżania i kątach patrzenia ….. ale rozmiar mizerny. Obecna technologia wręcz wymusza wymianę na coś większego, ale kaliber zbliżony do 24’ to już poważne pieniądze.
Walczyła tak we mnie żądza pieniądza z pokusą zbytku gdy trafiłem na w/w wątek i zorientowałem się, że cena takich TV jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna.
Co prawda nie jestem merytorycznie zorientowany w szczegółach ale śmiem twierdzić, ze te TV w niczym nie ustępują mojemu monitorowi sprzed 5 lat. Mają b. dobre kolory, odświeżanie, szerokie kąty patrzenia więc gorzej na pewno nie będzie jeżeli nie lepiej.
W temacie źródłowym wraz z rozwojem postępuje eskalacja rozmiaru ale ja uważam 32” za wielkość ekranu optymalną, graniczną.
Co prawda mamy już przyklejony wątek o panoramicznych monitorach ale uznałem, że nie są tożsame.
Oczekuje, że choć w części z was rozpalę żądze zasmakowania naszych simów na takiej powierzchni, mam na uwadze, że nabyty obiekt służyć będzie zarazem do pracy.
Tym samym oczekuje że w wątku znajdą się porady i wskazówki dla osób rozważających takie rozwiązanie. Każdy wedle swojego uznania, woli oraz wiedzy i praktyki niech zechce podzielić się refleksją.
Z lotniczym pozdrowieniem
Silesian