Autor Wątek: TV LCD jako monitor do PC  (Przeczytany 18584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Silesian

• Gość
TV LCD jako monitor do PC
« dnia: Października 29, 2009, 20:18:02 »
Szczegolne wskazanie na TV LCD 32" jako monitor.

Odkąd zupełnie przypadkowo natrafiłem na poniższą stronę:
Samsung 32" FullHD LE32A551 jako monitor do PC
... plus pokłosie tej recenzji
LCD 32" do PC czyli OGROMNY monitor do filmów, gier, netu, tekstu etc
to w pewnym obszarze mojego umysłu nieprzerwanie zachodzą procesy myślowe dotyczące takiego rozwiązania.

Pierwszym i głównym zastrzeżeniem jakie mi przyszło na myśl była obawa o wzrok. Komputer wykorzystuje do pracy (Word) i czy aby po jakimś roku nie wypaliły mi się gały ?
Miałem nawet zapytać o to autora, ale w tekście kilkakrotnie zarzeka się, że bez trudu jeszcze rozpoznaje zarys prawego szczewika od lewego a Word ma bajecznie wyraźne litery.

Biorąc pod uwagę, że żadna z występujących tam w dyskusji osób nie wie do czego na prawdę służy komputer (oprócz zastosowań praktycznych brak nawet wzmianki o wrażeniu z symulacji), zwracam się do szanownego grona.

Sehr geehrte Damen und Herren …….. alte experten,
 czy ktoś z szanownego grona zastosował LCD TV jako monitor ?

Mojemu LCD 17" stuknęło już 5 lat. Mam Eizo o bardzo dobrych parametrach wierności kolorów, odświeżania i kątach patrzenia ….. ale rozmiar mizerny. Obecna technologia wręcz wymusza wymianę na coś większego, ale kaliber zbliżony do 24’ to już poważne pieniądze.

Walczyła tak we mnie żądza pieniądza z pokusą zbytku gdy trafiłem na w/w wątek i zorientowałem się, że cena takich TV jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna.
Co prawda nie jestem merytorycznie zorientowany w szczegółach ale śmiem twierdzić, ze te TV w niczym nie ustępują mojemu monitorowi sprzed 5 lat. Mają b. dobre kolory, odświeżanie, szerokie kąty patrzenia więc gorzej na pewno nie będzie jeżeli nie lepiej.
W temacie źródłowym wraz z rozwojem postępuje eskalacja rozmiaru ale ja uważam 32” za wielkość ekranu optymalną, graniczną.

Co prawda mamy już przyklejony wątek o panoramicznych monitorach ale uznałem, że nie są tożsame.

Oczekuje, że choć w części z was rozpalę żądze zasmakowania naszych simów na takiej powierzchni, mam na uwadze, że nabyty obiekt służyć będzie zarazem do pracy.
Tym samym oczekuje że w wątku znajdą się porady i wskazówki dla osób rozważających takie rozwiązanie. Każdy wedle swojego uznania, woli oraz wiedzy i praktyki niech zechce podzielić się refleksją.

Z lotniczym pozdrowieniem
Silesian

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: TV LCD jako monitor do PC
« Odpowiedź #1 dnia: Października 29, 2009, 22:50:41 »
Ale co? Chcecie, Silesian, żebyśmy zaczęli wychwalać się, jak nie przymierzając na naszej-klasie?
No dobra  :118:

Moja konfiguracja do latania (jak znajdę czas) w DCSa. Próbowałem też w Falconie 4 i FS2k4.

Ogólnie - działa.
Moje 42" HD-Ready mają akurat jakiś babol i podłączone do PC (obojętnie czy lapka via HDMI, czy starego PC przez DVI) pozwalają wyciągnąć jedynie 1360x768 przy 60 Hz, zeby mieć 1366x768 musiałbym zejść z odświeżaniem do 30 Hz, czyli interlaced a to już jest do bani. Dlatego zewnętrzny screen chodzi przy rozdziałce mniejszej o 6 piksli horyzontalnie. Nie przeszkadza mi to w żaden sposób.
Generalnie jak dla mnie LCD TV jest tym czym jest: dużym monitorem z wbudowanym tunerem TV/DVB-T, DVB-C TV czy jakie tam jeszcze standardy sobie producent wybierze. Jakość obrazu to taki sam problem jak przy zwykłych monitorach: chodzić, porównywać w sklepie co komu pasuje bardziej (najlepiej z lapkiem i przygotowanym wcześniej zestawem obrazów testowych).
Należy mieć na uwadze, sądzę, iż taki duży ekran nie nadaje się do wyświetlania obrazów w rozdzielczości innej niż jego natywna.
Swoją drogą, o Boski, czy w SB Pro PE można wykorzystać wiele monitorów?

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 29, 2009, 23:19:52 »
Swoją drogą, o Boski, czy w SB Pro PE można wykorzystać wiele monitorów?

Szczerze mówiąc nie mam (NA RAZIE) pojęcia :-) Ale czy w ogóle jest taka potrzeba?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Października 29, 2009, 23:22:17 »
... Ale czy w ogóle jest taka potrzeba?

NA RAZIE nie wiem :D Ale wkrótce pewnie się to zmieni :P

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 30, 2009, 01:00:56 »
Ale co? Chcecie, Silesian, żebyśmy zaczęli wychwalać się, jak nie przymierzając na naszej-klasie?

Otóż daleki jestem od takiego ekshibicjonizmu … ale cel uświęci środki  :021:.
Dziękuje za odpowiedź.

Do tej pory żyłem z przeświadczeniem, że PC może współpracować tylko z dedykowanym do wyświetlania sygnału z kart graficznych monitorem. Wszelkie telewizory posiadając ograniczenia technologiczne sprawdzą się w takim zastosowaniu tylko w ograniczonym zakresie. Praca z programami typu Word okaże się niemożliwa z powodu rozmycia obrazu, gry będą smużyć a jedynym ciekawym zastosowaniem to oglądanie filmów. Na domiar złego finalnie desperat chcący zakosztować takiego rozmiaru przypłaci przygodę ślepotą...  :026: ...amen.

Teraz wyżej wskazany materiał radykalnie próbuje zrewidować mój pogląd.

Może zaiste obecnie jak to ująłeś:
LCD TV jest tym czym jest: dużym monitorem z wbudowanym tunerem

Przesłanką jest też ekonomia i pragnienie zaoszczędzenia wcale nie małej kwoty. Albowiem jeżeli nie jest tak jak napisałem to różnica kosztów monitora od TV LCD jest tylko wynikiem polityki sprzedaży producentów. Nie włączam w to rozważanie żadnych profesjonalnych zastosowań typu CAD czy DTP.

Mam biurko ustawione pod ścianą, monitor jest na statywie montowanym do ściany, podobnie na statywie zamocowałbym telewizor.

Pragnę poznać punkt widzenia innych by nie zostać z refleksją, że wydałem niemałe pieniądze i okazało się, że z jakichś względów taki wyświetlacz nie nadaje się np. do wyświetlania stron Worda lub wypala wzrok. Że próbując zaoszczędzić, wyrzuciłem pieniądze, że powinienem nabyć mniejszy i droższy, ale monitor.

Chce zweryfikować entuzjastyczne opinie jak np. poniższa: 
Monitory LCD 24" posiadające rozdzielczość FullHD to katorga. Przy tak małej przekątnej tak duża rozdzielczość powoduje że wszystko jest mikroskopijne. Na 32" w 1920x1080 wielkość iknon i czcionek jest podobna jak na 19" w 1024x76

Najważniejsze jedenak jest bym nie trafił na matryce TN z jakimś kompletem systemów generujących iluzje wzrokową zamiast realnego obrazu.

Wszystko to by nie wpisać się w stereotyp "Mądry Polak po szkodzie".

Zważywszy na fakt, że stale spore grono szuka porad w zakresie doboru monitora a cena jest obecnie królową decyzji to prowadzone tu rozważania mogą okazać się pomocne także dla nich.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Października 30, 2009, 01:45:13 »
W takim razie dalej rozbierajmy temat.
  Kilka lat temu (bodajże 4) miałem okazję być z wizytą na imprezie poświęconej symulotnictwu. Poza przeświadczeniem, że w wieku lat ponad 30 nie jestem jedynym nieszczęśnikiem parającym się tym hobby wyniosłem jeszcze kilka fotek, z czego na tą chwilę pozostały mi dwie odpowiadające tematycznie:

Szczególnie na fotografii przedstawiającej Triple-Head-to-Go od Herculesa w akcji widać najlepiej jak wspaniałym rozwiązaniem jest duży monitor (w tym wypadku 3 x 27" od LG + coś mniejszego, pewnie 17" z boku, gdzie wyświetlany był FSNav),  szczególnie właśnie w środowisku FSa. Jeśli uda mi się znaleźć to podrzucę film z tą drugą konfiguracją w akcji.
  Wiem też o co najmniej jednym koledze z 13-ej, który z dawien dawna "męczy" Falcona na dużym LCD TV i sobie bardzo chwali.

Co do przytoczonego przez Ciebie cyctatu - osobiście, niestety, ale muszę się zgodzić iż 24" z rozdziałką FullHD może nie być najlepszym pomysłem do pracy z małymi obiektami. Miałem i mam wiele razy możliwość podłączania swojego lapka do 40" FullHD i nawet na nim było jakoś  tak ....ECHO, ...CHO, ...cho, ...o.
Szczególnie z około 3-4 metrów, a jakoś nie bardzo widzę możliwość normalnej, codziennej pracy przy takim potworze z odległości powiedzmy 0,5 metra, tak jak to ma miejsce przy zwykłym monitorze  <= 21" na biurku a umówmy się - 32 cale to już jest trochę ekranu.

Co innego z TV HD Ready. Tutaj jak dla mnie nie ma problemu. Wyświetlacz mojego lapka ma właśnie taką i nawet przyjemnie było mi usiąść 2-3 metry od ekranu (na tyle pozwala mi kabel HDMI) i przeglądać sobie net w trochę większym formacie niż na laptopie ale z tą samą proporcją. Właśnie, o tym też należy pamiętać - proporcja. Ja się przyzwyczaiłem (już) ale kiedy czasami podłączam zewnętrzny monitor 4:3 to szczerze mówiąc tak trochę tęsknię za takim formatem. Bo dokumenty w 16:9 ogląda się jak przez jakąś ramkę i jest na prawdę dużo przewijania...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Października 30, 2009, 17:06:50 »
Przyzwoity telewizor może być bardzo ciekawą alternatywą dla gier (także symulatorów) i filmów. Co prawda nie posiadam, ale też kiedyś rozważałem. Ważne żeby urządzenie miało niską minimalną jasność (żeby nie raziło po oczach wieczorami czy po ciemku) oraz żeby przyzwoicie odwzorowywało kolory, czyli unikać TN. Dyskutowane w tamtych wątkach monitory są chyba na lepszych matrycach, więc nie widzę powodu czemu miałyby się nie nadawać do codziennych zastosowań.

Pozostają kwestie praktyczne. Miejsce ustawienia musi być takie żeby tło nie odbijało się w ekranie (większość TV ma błyszczącą powierzchnię, w przeciwieństwie do monitorów), no i żeby objąć takiego kloca wzrokiem jednak wypadałoby mieć trochę miejsca.

Monitory LCD 24" posiadające rozdzielczość FullHD to katorga. Przy tak małej przekątnej tak duża rozdzielczość powoduje że wszystko jest mikroskopijne. Na 32" w 1920x1080 wielkość iknon i czcionek jest podobna jak na 19" w 1024x768

Nie wiem kto to pisał ale chyba nie korzystał z takiego monitora. Jak dla mnie 24" FHD to jeden z najbardziej praktycznych wymiarów. Większy ekran o tej samej rozdzielczości będzie mniej wygodny, bo trzeba będzie siedzieć dalej od niego żeby objąć cały wzrokiem, a to z kolei może utrudnić korzystanie z myszki i klawiatury jak ktoś ma małe biurko.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #7 dnia: Października 30, 2009, 18:45:27 »
W kwestii zwykłej pracy na TV zamiast monitora ten cytat może coś sugerować:

"Nie o to chodzi, że duże i poszarpane [czcionki], tylko nieostre krawędzie... zresztą kupisz, podłączysz, popracujesz i będziesz wiedział o czym piszę, przy czym nie ma tu znaczenia producent danego TV tylko sam fakt, że jest to TV a nie monitor, który ma kilkukrotnie szersze pasmo przenoszenia."

Zaczerpnięte z dyskusji tutaj: http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=381520&st=40

Też mnie temat "TV zamiast monitora" żywotnie interesuje, ale narazie nie wygląda to różowo.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Października 30, 2009, 18:58:07 »
Co to jest "pasmo przenoszenia"  :karpik

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #9 dnia: Października 30, 2009, 19:46:32 »
Pojęcia nie mam, ale sądziłem, że może to mieć coś wspólnego z liczbą pikseli przypadających na jeden cykl zegarowy (zaznaczam, że to dla mnie dość zawiły temat, ale tak wywnioskowałem ze specyfikacji różnych wariantów złącza DVI: http://pl.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface ). Jeśli to jest coś innego (albo w ogóle jakaś brednia) to czym są te wartości w MHz podawane przy poszczególnych rozdzielczościach?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Października 30, 2009, 20:05:39 »
Przyznaję że nie mam nawet zwykłego telewizora o telewizorze FHD nie wspominając, a rodzice mają wiekową Unitrę którą złożył mój ojciec jak miałem 3 lata (w tamtych czasach składało się telewizory a nie komputery).

Ale specjalnie nie widzę o czym tamten "ekspert" pisze. DVI ma ograniczoną przepustowość, ale po pierwsze zarówno rozdzielczości HD jak i monitorowe mieszczą się w single link DVI (sam piszę właśnie na monitorze pracującym w 1920x1200 podłączonym takim właśnie kablem) a w razie przekroczenia przepustowości nie da się po prostu włączyć wyższej rozdzielczości.

Zarówno przy podłączeniu telewizora przez DVI jak i HDMI (to samo, tylko z dźwiękiem na jednym kablu) obraz jest przesyłany cyfrowo, więc nie ma mowy o jakichś zakłóceniach, czy szumach. Konsole ludzie podłączają do TV i jakoś nie słyszy się żeby na monitorach komputerowych uzyskiwali ostrzejszy obraz.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to inny kształt pikseli na matrycy telewizora ale nie mam pojęcia czy coś takiego ma w ogóle miejsce. Albo po prostu gość patrzy z bliska na wielkie piksele z włączoną czcionką cleartype i się dziwi że wszystko niewyraźne.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #11 dnia: Października 30, 2009, 20:42:21 »
Przyznam, że ja też nie wiem i już się gubię w sprzecznych opiniach dotyczących zalet/wad takiego rozwiązania. Sam miałem jedynie możliwość przetestowania w roli monitora plazmowego telewizora 37" ale to porażka zupełna. głównie ze względu na częstotliwość odświeżania przy podłączeniu do PC, której nijak nie udało mi się ustawić wyżej, niż 50Hz a od tego oczy wymiękały bardzo szybko. Dało się oglądać filmy z większej odległości, ale o graniu czy pracy (w sensie przeglądanie neta, edytor tekstu itp.) mowy absolutnie nie było.
Osobnik, który w zacytowanym wątku opowiada o zakupionym przez siebie TV 32" Samsunga wypowiada się o nim w samych superlatywach. Chyba każdy symulant byłby szczęśliwy, gdyby mógł sobie takiego kolosa na biurku postawić, ale jestem mocno nieufny w odniesieniu do takiego rozwiązania. Zastanawia mnie w czym tkwi haczyk ogromnej różnicy w cenie telewizorów LCD i dużo mniejszych a droższych monitorów. Jestem tym bardziej sceptyczny, że jakkolwiek nie przykładałbym do monitora kolorymetru czy innych specjalistycznych urządzeń pomiarowych, jak również nie przywiązuję wielkiej wagi do marketingowych bzdetów o kontrastach 30000:1 itp., to jednak oko mam raczej wyczulone na niedoskonałości LCD (zwłaszcza przejścia tonalne między kolorami) i jak do tej pory żaden mi nie spasował. W przyszłym tygodniu postaram się sam sprawdzić połączenie TV - PC, akurat stoi u mnie w firmie Toshiba Regza 32", będzie jak znalazł, tylko nie bardzo chce mi się taszczyć to do domu na czwarte piętro a potem z powrotem odwozić :-).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Października 30, 2009, 20:59:39 »
W przyszłym tygodniu postaram się sam sprawdzić połączenie TV - PC, akurat stoi u mnie w firmie Toshiba Regza 32", będzie jak znalazł, tylko nie bardzo chce mi się taszczyć to do domu na czwarte piętro a potem z powrotem odwozić

Chyba prościej zawieźć komputer do firmy :D

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Października 30, 2009, 21:01:18 »
... Albo po prostu gość patrzy z bliska na wielkie piksele z włączoną czcionką cleartype i się dziwi że wszystko niewyraźne.

... albo po prostu napisał to, żeby coś napisać.

Nie jestem profesjonalistą jeśli chodzi o zastosowania w grafice, projektowaniu CAD/CAM itd/ itp. Uzyskuję dzięki PC informacje i rozrywkę, m.in. poprzez oglądanie filmów, zdjęć oraz gry video. Do takich codziennych zadań moim skromnym zdaniem można wykorzytać, jeśli sobie ktoś życzy, LCD TV o dużej przekątnej ekranu. Warunkiem jest nie czepianie się drobiazgów, jak wymienione przez wyżej cytowanych alteeksperten.

Co do "pasma przenoszenia" HDMI: dodajcie jeszcze some1 sygnał zabezpieczający prawa autorskie ;)

@Vowthyn
Nie byłoby łatwiej dowieźć do pracy skrzynkę PC i tam spróbować podłączenia? (edit: some1 mnie uprzedził LOL)
Co do TV plazmowych faktem jest, że przejścia tonalne są łagodniejsze na tym typie ekranu niż na LCD niemniej mam wrażenie, że grafika generowana w grach PC czy konsolowych nie stawia na tym polu wielkiego wyzwania przed monitorami.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #14 dnia: Października 30, 2009, 21:54:33 »
Uwierzcie mi, łatwiej przytaszczyć monitor do domu. Moja skrzyneczka (Chieftec Dragon big tower) waży razem z zalanym wucetem mniej więcej 25kg. Dodatkowo trzeba mocno uważać na przechylanie żeby woda się nie wylała ze zbiornika wyrównawczego, poza tym chłodnica jest przymocowana na zewnątrz więc jest wrażliwa na zaczepienie/uderzenie o cokolwiek (kiedyś w trakcie przewożenia w aucie urwał się jeden z króćców i woda się rozlała). Ogólnie rzecz biorąc to config jest mocno nieporęczny w trakcie przeprowadzek, a poza tym oprócz kompa pozostaje przecież reszta badziewia (hotas, kierownica, FT) na czymś przecież trzeba to przetestować. No i w pracy nie mam czasu na dłuższe zabawy tego typu, co innego w domu w ciągu weekendu. Z resztą w ten sposób od razu będę wiedział jak się takie rozwiązanie sprawdzi na moim biurku. Niestety ten TV jest tylko HD ready.