Czytałem jeszcze posty we wzmiankowanych linkach. Wśród plew w postaci zdjęć jakiejś Devil May Cry 4, czy opinii w stylu miażdży, wymiata i masakra wybrałem kilka szczególnie interesujących mnie wypowiedzi.
...nawet najlepszy TV LCD nie może równać się z … dobrym monitorem LCD? Z kolei najlepszy monitor LCD i tak będzie … za bardzo dobrym monitorem CRT jeśli idzie o jakość obrazu (pomijając geometrię).
…Ważna sprawa to, że panel nawet na standardowych ustawieniach panel świeci bardzo mocno i daje intensywny obraz, co w zaciemnionym pokoju (noc lub zasłonięte rolety) dość szybko prowadzi do zmęczenia wzroku. Ustawienie trybu dynamicznego lub podkręcenie wartości nadaje się tylko do korzystania z lcd w pełnym świetle dziennym. Problem znika całkowicie po włączeniu jednego z trybów oszczędzania energii lub zmniejszeniu podświetlenia, jasności, gamma lub innych funkcji odpowiadających za świecenie. Tak jak w przypadku innych lcd każdy musi sobie sam dobrać optymalne wartości ustawień. Kolory, czerń, kontrast, ruch itd wsztystko jest na b. dobrym poziomie i patrząc na cenę naprawdę ciężko wymagać więcej. Co do zmęczenia, to po odpowiednim dostrojeniu nie odczuwam większego dyskomfortu (10h pracy) niż po siedzieniu przy normalnym monitorze lcd (np. NEC, IIYAMA). …
…Pograłem już przez ten czas w kilka gier i zabawa jest rzeczywiście nieporównywalna do standardowego monitora. Jako panel do rozrywki i codziennych zastosowań jest to naprawdę fajne rozwiązanie. Po zmianie na 4870X2 zniknął problem wydajności w grach przy maksymalnych ustawieniach w full hd. Jedyna kwestia na jaką mogę zwrócić uwagę to śmieszne perypetie z uzyskaniem obrazu na całym panelu. Przestawiamy skalowanie (overscan, underscan) na 0% i uzyskujemy tzw. piksel w piksel czyli idealne dopasowanie i jakość obrazu. Wszystko jest pięknie i dobrze ale przychodzi temat gier z PC. Większość gier od razu poprawnie wyświetla się na całym panelu, inne mimo dobrych ustawień w CCC uruchamiają się z underscanem (czyli nawet po wybraniu natywnej 1920x1080 uruchamiają się na środku ekranu z wąską czarną ramką wokół obrazu). W większości wystarczy wprowadzić wybrane przez nas ustawienia obrazu i je zastosować, obraz sam przeskakuje na pełny ekran. … - jednak myślę, że rozwiązanie jest z pewnością proste i wymaga tylko odpowiedniej konfiguracji CCC oraz ustawień LCD.
… O ile jako panel do rozrywki i zadań codziennych sprawdza się doskonale, o tyle nie mogę powiedzieć nic o specyficznych zadaniach profesjonalnych (projektowanie, obróbka etc), ponieważ takowych na nim nie robiłem Zresztą kto kupuje taki panel do pracy - nikt.
…stwierdzam ze dobrze wybralem i ciesze sie ze wybilem sobie z glowy 24 cale (te niekonczonce sie dyskusje czy PVA, ISPS, SPVA a moze jednak TN bo przeciez je ulepszyli … , ciesze sei ze mam to za soba)
gry, filmy - poezja,
korzystanie z wszelkich aplikacji (office, net, komunikatory... itd) bez roznicy ze zwyklym moniotorem, tyle ze duza powierzchnia do pracy
… wada to problemy z GRADIENTAMI, byl u mnie znajomy grafik i po zabawie w fotoszopie nie wygladalo to za dobrze. Generalnie widac to tylko na specyficznych grafikach (duza jednolita powierzchnia), w normalnym uzytkowaniu w grach czy filmach praktycznie nie ma szans zeby to przeszkadzalo czy bylo wogule zauwzalne...
Po naprawdę długim i intensywnym obcowaniu z takim połączeniem (PC + ogromny ekran) mogę powiedzieć, że jest to świetne rozwiązanie jeśli chodzi o rozrywkę - naprawdę szczerze i otwarcie mówię, że nie zamieniłbym tej krowy na żaden "zwykły" mały monitor. Przy odpowiednim sprzęcie, gry i filmy to po prostu coś niesamowitego. Jednak jakiś czas temu sytuacja wymusiła u mnie pracę na kompie niemal po kilkanaście godzin dziennie (tworzenie stron www + grafika). Siedząc tyle przy 32" (40" nawet nie próbuję używać do pracy) z łatwością można dojść do wniosku, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Oczy męczą się po prostu szybciej (nawet w trybie oszczędności i ze zmniejszonym podświetleniem matrycy). Nie powiem, że pracuje się niewygodnie, bo tak nie jest - duży ekran, wszystko ładne, wyraźne i dokładne. No ale niestety po tylu godzinach gapienia się w taki ekran na pewno poczujesz o czym w tej chwili mówię. Pewnie, że np. po 15 godzinach intensywnej pracy i tak poczujesz zmęczenie oczu niezależnie od tego na jaki monitor się gapisz - ale porównałem pracę na tym olbrzymie do pracy na dwóch laptopach (jeden full hd drugi trochę mniejsza rozdziałka) i naprawdę są o wiele łagodniejsze dla gałek. Przy takiej ilości roboty jadę więc na lapkach a dużego używam do tzw. "czasu wolnego".
Nie wiem czy zrozumiecie ten mój bełkot, ale o to mi właśnie mniej więcej chodzi. Jeśli potrzebujesz LCD głównie do rozrywki i czasem tam coś porobić sporadycznie to nie ma się nawet co zastanawiać i można śmiało brać. Ale jeśli wiesz, że czeka Cię takie czy inne ślęczenie przy kompie to naprawdę się dwa razy zastanów bo prawdopodobnie po niedługim czasie będziesz się rozglądał za drugim monitorem do pracy. Mnie osobiście takie rozwiązanie nie przeszkadza bo mam możliwość korzystania z kilku różnych komputerów i różnych LCD, ale jeśli ktoś rzeczywiście planuje mieć tylko jeden setup to naprawdę powinien uwzględnić te czynniki.
Dodając do tego post Szelmy,
...Monitorotelewizor sprawuje się wyśmienicie, gra się wybornie, w Wordzie bardzo przyjemnie się pracuje, a telewizje ogląda się lepiej niż na typowym szkiełku.
myślę że zaryzykuję zakup TV LCD 32.
Zakładam, że zazwyczaj gdy mamy kontakt z TV LCD to na jego ekranie jest wyświetlany obraz telewizji, matryca ma wówczas b. dużą jasność, patrzenie z bliska męczy wzrok.
Liczę, że uzyskam "względny komfort" używania z komputerem przy przełączeniu na tryb PC i dodatkowym zmniejszeniu jasności.
Poniżej pozwolę sobie pożyczyć zdjęcie z tamtych wątków.
...Bo dokumenty w 16:9 ogląda się jak przez jakąś ramkę i jest na prawdę dużo przewijania...
Czy rozwiązaniem nie będzie tu praca z dwoma stronami ?
Foto2 ...edytor tekstu - tak olbrzymia powierzchnia ekranu pozwala na bardzo komfortową pracę z dwoma stronami tekstu naraz. Ostrość i wyrazistość czcionek tekstu jest bardzo dobra - a dzięki wielkiemu ekranowi czyta się je znakomicie bo nie występuje zjawisko drobnego "maczku" nawet przy małej czcionce.
Jak patrzę na to z poniższego ujęcia to rozmiar nie wydaje się przerażający.
Foto2Mogę mieć racjię mówiąc, że obecnie technologie wytwarzania monitorów i telewizorów LCD zbliżyły się na tyle, że te drugie można stosować do PC jeżeli nie będą profesjonalnie wykorzystywane do prac graficznych i różnica kosztów jest w sporej mierze wynikiem ekonomii produkcji i polityki sprzedaży producentów.
Z autopsji stwierdzam, że wiele z TVLCD jest lepsza od monitorów z matrycą TN.
Zachowam swoje EIZO FlexScan L578 na wypadek gdy moja decyzja okaże się chybiona.
Zejdzie trochę zanim znajdę czas by połazić po marketach i organoleptycznie zbadać wyższość jednych egzemplarzy nad drugimi. Aczkolwiek w tym momencie głównie nurtuje mnie już pytanie czy warto pod kątem PC inwestować w TV z podświetlaniem diodami LED ? Według Sony technologia "dynamicznego diodowego podświetlenia RGB" daje taki efekt:
Twoje ulubione programy będą prezentowane niebywale wyraziście. Gładki i ostry ruch obrazu bez irytującego dla oczu migotania. Możesz godzinami oglądać swoje ulubione filmy
niestety najmniejszy rozmiar z tą technologią to 46".
Full Led oznacza, że matryca jest równomiernie podświetlona od tyłu na całej powierzchni, natomiast zwykły Led matrycę podświetla tylko z jej bocznych części dlatego Sharpy mają nadal grubość ok. 10 cm a Ledy Samsunga 3 cm. Oczywiście pełne podświetlenie matrycy jest dużo lepsze pod kątem obrazu. Generalnie za Ledami Samsunga przemawia ogólny wygląd oraz DLNA, natomiast pozostałe parametry za Sharpem. Trzeba się też zastanowić czy chce się oglądać telewizor z przodu czy z boku
Pozostaje jeszcze Samsung i Sharp. Samsung niestety to Edge LED i miałem już okazję widzieć go w zestawieniu z Sharp. Sharp miał wyraźnie lepszą czerń.
Podobnie ciekawi mnie czy z w konfiguracji z PC można wykorzystać wersje TV LCD 100 Hz lub więcej ?