Ciągnę temat dalej.
Dzisiaj po szychcie zawitałem do sklepu idiotów, w molochu 3 Stawy w Katowicach.
Mają tam w zasadzie każdy z potencjalnie interesujących nas TV LCD. Moja uwaga skierowana jest szczególnie na dwa modele Sharp i oba stoją na pólkach.
Póki co, w żaden sposób nie dane mi było przetestować je sprzętowo, ale oceniając wzrokowo ich przydatność mogę już coś napisać.
TV wyświetlały jakiś obraz z tvsat, zbliżając gałki oczne na bardzo niebezpieczną odległość …. baaardzo, nie zauważyłem żadnej pikselozy lub rozmycia konturów, które mogły by już sugerować problemy z sygnałem PC. Co więcej obraz tv nie raził szczególnie podświetleniem co może jest zasługą użytych do tego diod LED. Nie zauważyłem też większych różnic pomiędzy tańszym egzemplarzem bez systemu 100 Hz.
Pracownicy sklepu wykluczają możliwość podpięcia laptopa z działu komputerowego, jednak nie robią żadnych problemów z podpięciem własnego sprzętu. Trzeba posiadać mobilny komputer, swoje kable i egzemplarz wystawowy jest do dyspozycji.
Moja żona ma laptop 17” z wyjściem DVI-D, który wykorzystuje do pracy jednak średnio uśmiecha mi się współpraca z nią w tym zakresie.
Na koniec nie mogę sobie odmówić by nie skomentować marketingu tej wspaniałej sieci.
W trakcie dzisiejszej wizyty dowiedziałem się, że właśnie teraz
"Cały Śląsk kupuje bez vatu !!!". By gawiedź lepiej przyswoiła sobie tą koncepcje porozstawiane są ściągawki gdzie wywałkowane jest, że właściwą cenę uzyskujemy przez podzielenie tej półkowej przez liczbę 1.22.
Idąc tym tokiem rozumowania SHARP LC-32LE700E będący do kupienia za ok. 3200 PLN ma wymazany Preis 4699 PLN. Po niezwłocznym wykonaniu prostej operacji matematycznej z użyciem komórki i magicznego 1.22 uzyskałem 3851,63 PLN. …… oczywiście mogłem nie zauważyć jakiegoś info, że "promocja" nie obejmuje RTV

.
Jest to ceną, która wyklucza tam zakup i wytrąca mi magiczny argument "kupuję, potrzebuję to do komputera –proszę podłączyć na próbę".
W ostateczności spróbuje zapłacić jakiemuś pracownikowi z działu komputerów.
Może ktoś z mojego regionu miałby ochotę zadysponować swoim laptopem oraz czasem i umówilibyśmy się wspólnie na taki test np. w Katowicach. Z domu do Katowic mam ok 40 km więc może będziemy mieli nawet po drodze i podwiozę. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to proszę o kontakt na pm.