Autor Wątek: TV LCD jako monitor do PC  (Przeczytany 18569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Silesian

• Gość
Odp: TV LCD jako monitor do PC
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 02, 2009, 11:39:57 »
To jeden z modeli, które wyżej podałem -koszt ok 2450 PLN. W trybie pracy z PC, według testu Pepików konsumpcja nie powinna przekroczyć 45 W.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 02, 2009, 13:38:43 »
OK mam już jakieś info z pierwszej (znaczy swojej) ręki. Dzisiaj od rana w firmie wziąłem w obroty Toshibę Regza 32AV635D z następującymi rezultatami:

TV posiada natywną rozdziałkę 1366x768. Sporo zachodu kosztowało mnie odpowiednie ustawienie prawidłowego wyświetlania pulpitu. Z niewiadomych przyczyn po ustawieniu tej rozdzielczości we właściwościach ekranu na ekranie telewizora były obcięte krawędzie w ten sposób, że pasek start był prawie cały schowany. Kombinowanie z ustawieniami współczynnika proporcji (bardzo ubogimi zresztą) w menu telewizora niewiele dało. Rozwiązaniem okazało się opcja "zmień rozmiar pupitu HDTV" w panelu NVidii. Z niewiadomych przyczyn opcja ta dostępna jest tylko wtedy, kiedy wybrana jest częstotliwość odświeżania ekranu 50Hz, natychmiast po ustawieniu 60Hz ta opcja zwyczajnie znika i krawędzie są obcięte. Jest to spory kłopot, bo większość gier domyślnie wyświetla 60Hz.

Ostrość czcionek w systemie jest dobra. Brakuje im oczywiście do tych, wyświetlanych na moim CRT, ale należy brać pod uwagę że to tylko HD Ready, na telewizorze FullHD nie przewiduję żadnych problemów w pracy z tekstem. Jasność TV da się bez problemu ustawić tak, aby nie wypalać oczu.

Teraz to, co interesuje nas najbardziej. Z braku innych tytułów zainstalowałem z jakiejś płytki demo Crysis oraz NFS Pro Street. Karta na testowym kompie była kiepska (GF9600) więc nie śrubowałem ustawień. Zacznę od informacji najlepszej - kolorów. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością wyświetlania tychże, nie ma w ogóle żadnego porównania do monitorów na TNkach fullHD które miałem okazję widzieć w akcji. Jest po prostu dobrze i spokojnie jestem w stanie zaakceptować taką jakość do własnych zastosowań (a już traciłem nadzieję, że to w ogóle możliwe przy LCD). Jakość obrazu jest świetna a gry po prostu powalają (a należy pamiętać, że to tylko 1366x768, boję się pomyśleć jak to wygląda przy 1920x1080).

Niestety poza kolorami jest istotny problem z obrazem. Otóż w dynamicznych scenach (było to widoczne zwłaszcza w intrach) na ekranie widać dziwny efekt braku płynności obrazu (wygląda to tak, jakby ekran był przecięty w kilku miejscach i obraz tych kawałków odświeżany był z różną prędkością). Te "przecięcia" pojawiają się i znikają, ale są bardzo widoczne przy szybkich scenach. Podejrzewam, że ma to związek ze zbyt niską częstotliwością odświeżania, ale jak znajdę więcej czasu, to sprawdzę na mocniejszym kompie czy to nie wina karty, chociaż nie sądzę bo filmy raczej nie powinny przycinać nawet na GF9600.
Niestety w grach są również obcięte krawędzie ekranu (60Hz). Wygląda na to, że do PC warto zainteresować się modelami telewizorów 100Hz.

Podsumowując: zamiana monitora na TV LCD wydaje mi się w tej chwili jak najbardziej realnym pomysłem, ale konieczne będzie dogłębne przetestowanie konkretnego modelu aby upewnić się, że bezproblemowo skaluje interesujące nas rozdzielczości i nie posiada jakichś innych wad wykluczających go z użycia w tej roli. Proponuję, aby w tym wątku umieszczać rezultaty takich testów, jeśli ktoś będzie miał możliwość takie przeprowadzić.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 02, 2009, 13:52:28 »
Nie mam teraz możliwości swobodnie przejrzeć … ale w linkach z pierwszego postu pojawiają się identyczne wypowiedzi dot. trudności ze skalowaniem. Co więcej wszyscy poradzili sobie z tym w ustawieniach opcji telewizora i sterownikach karty. Większość, jeżeli nie wszystkie z występujących tam TVLCD pracują z 60 Hz.
Mam wątpliwości czy 100 Hz wnoszą jakąś znaczącą różnicę (choć jakaś różnica na plus jest na pewno). Nową jakość powinien wnosić system Full LED (świetna czerń).

Edit:
Zobacz w jakiej odległości człowiek korzysta z 32"
http://www.youtube.com/watch?v=btcCxyuQNgg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=125L5Cg815o&feature=related
Gry na 32" -też bliska odległość.

Tu fragment u Pepików dot. podłączenia pod PC (Full LED, 100Hz).
http://hdtelevizija.com/2009/10/27/recenzija-lcd-sharp-lc32le700e-80-cm/8/
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2009, 14:03:05 wysłana przez Silesian »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 02, 2009, 15:36:02 »
Przetestowałem na kompie z 9800GT i efekt ten sam - "pływający" nierównomiernie "pocięty" obraz przy dynamicznych scenach. Zauważyłem też coś jeszcze. Po włączeniu gry w rozdzielczości 4:3 niewykorzystana część ekranu po bokach ma kolor jasnoszary (to niestety uznaję za wadę, bo znacznie lepiej wyglądałyby ramki w kolorze czarnym), ale nie to jest najważniejsze. Otóż na tej jasnoszarej ramce widać dość wyraźnie zarysy ikon pulpitu. Dosyć dziwne wydaje mi się to, że zdążyły utrwalić się na matrycy w tak krótkim czasie (dzisiaj ten TV był podłączany do PC po raz pierwszy. Trudno przewidzieć jaki efekt przyniosłoby wykorzystywanie go na codzień w tej roli.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 02, 2009, 15:46:47 »
"pływający" nierównomiernie "pocięty" obraz przy dynamicznych scenach

Włącz synchronizację pionową.

Dosyć dziwne wydaje mi się to, że zdążyły utrwalić się na matrycy w tak krótkim czasie (dzisiaj ten TV był podłączany do PC po raz pierwszy. Trudno przewidzieć jaki efekt przyniosłoby wykorzystywanie go na codzień w tej roli.

Jeśli to lcd a nie plazma to takie coś chyba nie jest możliwe. Raczej pulpit Ci prześwituje.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 02, 2009, 18:32:52 »
Włącz synchronizację pionową.

No tak, zlamiłem na maksa. Jako użytkownikowi monitora CRT kompletnie nie wpadło mi to do głowy. Pływanie ustąpiło... na rzecz żabich skoków :-) Chyba jednak 60FPS w Crysisie jest nieosiągalne na takim sprzęcie. Ale żeby intro sie chlastało? Bo sama gra nawet działa, w każdym razie grać się da bez wiekszych problemów. Nie była to wina TV tylko mojej niewiedzy. Czekam teraz niecierpliwie kiedy wpadnie mi w łapy TV FullHD do przetestowania.

Acha - z tym obcinaniem krawędzi sprawa wygląda tak: W panelu Nvidia mam dostępną rozdzielczość 1360x768 i można przy niej wybrać 60Hz i doregulować rozmiar pulpitu tak, aby krawędzi nie obcinało. Problem pojawiał się, jak chciałem dodać "customową" rozdziałkę 1366x768 (podawaną jako natywna dla tego panelu) - wtedy przy 60Hz znikała opcja regulacji położenia pulpitu i byłem skazany albo na 50Hz albo na 60Hz z obciętymi brzegami obrazu. Nie wiem o co biega z tymi 6pix ale przy ustawieniu 1360x768 nie zauwałyłem jakiegoś pogorszenia proporcji, czy jakości obrazu, więc raczej da się z tego korzystać normalnie.

Jeszcze co do rozdzielczości, to szkoda trochę, że pomiędzy 1360x768 a 1920x1080 nie ma nic sensownego pośrodku. Nowe tytuły będą mieć często problemy z FullHD, przydałoby się coś w okolicach 1680x1050, ale to jest 16:10, nie wiem czy TV wyświetli poprawnie coś takiego.

[EDIT] Ten wątek trochę rozjaśnia temat "dziwnych" rozdzielczości: http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=1631
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2009, 18:47:15 wysłana przez vowthyn »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 02, 2009, 20:24:31 »
...
Acha - z tym obcinaniem krawędzi sprawa wygląda tak: W panelu Nvidia mam dostępną rozdzielczość 1360x768 i można przy niej wybrać 60Hz i doregulować rozmiar pulpitu tak, aby krawędzi nie obcinało. Problem pojawiał się, jak chciałem dodać "customową" rozdziałkę 1366x768 (podawaną jako natywna dla tego panelu) - wtedy przy 60Hz znikała opcja regulacji położenia pulpitu i byłem skazany albo na 50Hz albo na 60Hz z obciętymi brzegami obrazu. Nie wiem o co biega z tymi 6pix ale przy ustawieniu 1360x768 nie zauwałyłem jakiegoś pogorszenia proporcji, czy jakości obrazu, więc raczej da się z tego korzystać normalnie. ...

Brzmi znajomo? :118:

...
Moje 42" HD-Ready mają akurat jakiś babol i podłączone do PC (obojętnie czy lapka via HDMI, czy starego PC przez DVI) pozwalają wyciągnąć jedynie 1360x768 przy 60 Hz, zeby mieć 1366x768 musiałbym zejść z odświeżaniem do 30 Hz, czyli interlaced a to już jest do bani. Dlatego zewnętrzny screen chodzi przy rozdziałce mniejszej o 6 piksli horyzontalnie. Nie przeszkadza mi to w żaden sposób.
...

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 05, 2009, 20:54:57 »
Ciągnę temat dalej.
Dzisiaj po szychcie zawitałem do sklepu idiotów, w molochu 3 Stawy w Katowicach.
Mają tam w zasadzie każdy z potencjalnie interesujących nas TV LCD. Moja uwaga skierowana jest szczególnie na dwa modele Sharp i oba stoją na pólkach.

Póki co, w żaden sposób nie dane mi było przetestować je sprzętowo, ale oceniając wzrokowo ich przydatność mogę już coś napisać.
TV wyświetlały jakiś obraz z tvsat, zbliżając gałki oczne na bardzo niebezpieczną odległość …. baaardzo, nie zauważyłem żadnej pikselozy lub rozmycia konturów, które mogły by już sugerować problemy z sygnałem PC. Co więcej obraz tv nie raził szczególnie podświetleniem co może jest zasługą użytych do tego diod LED. Nie zauważyłem też większych różnic pomiędzy tańszym egzemplarzem bez systemu 100 Hz.

Pracownicy sklepu wykluczają możliwość podpięcia laptopa z działu komputerowego, jednak nie robią żadnych problemów z podpięciem własnego sprzętu. Trzeba posiadać mobilny komputer, swoje kable i egzemplarz wystawowy jest do dyspozycji.
Moja żona ma laptop 17” z wyjściem DVI-D, który wykorzystuje do pracy jednak średnio uśmiecha mi się współpraca z nią w tym zakresie.

Na koniec nie mogę sobie odmówić by nie skomentować marketingu tej wspaniałej sieci.
W trakcie dzisiejszej wizyty dowiedziałem się, że właśnie teraz "Cały Śląsk kupuje bez vatu !!!". By gawiedź lepiej przyswoiła sobie tą koncepcje porozstawiane są ściągawki gdzie wywałkowane jest, że właściwą cenę uzyskujemy przez podzielenie tej półkowej przez liczbę 1.22.
Idąc tym tokiem rozumowania SHARP LC-32LE700E będący do kupienia za ok. 3200 PLN ma wymazany Preis 4699 PLN. Po niezwłocznym wykonaniu prostej operacji matematycznej z użyciem komórki i magicznego 1.22 uzyskałem 3851,63 PLN. …… oczywiście mogłem nie zauważyć jakiegoś info, że "promocja" nie obejmuje RTV   :021:.

Jest  to ceną, która wyklucza tam zakup i wytrąca mi magiczny argument "kupuję, potrzebuję to do komputera –proszę podłączyć na próbę".

W ostateczności spróbuje zapłacić jakiemuś pracownikowi z działu komputerów.

Może ktoś z mojego regionu miałby ochotę zadysponować swoim laptopem oraz czasem i umówilibyśmy się wspólnie na taki test np. w Katowicach. Z domu do Katowic mam ok 40 km więc może będziemy mieli nawet po drodze i podwiozę. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to proszę o kontakt na pm.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 06, 2009, 16:06:30 »
Na stronie Sharpa są dostępne pliki PDF z instrukcjami (zapewne analogicznie jest u innych producentów).
  LC-32LE700E
Tutaj bezpośredni podgląd www -PDF. PL(8.8 MB -musi się załadować)

Krótki wyciąg z instrukcji.

UWAGA
Podłącz komputer przed zmianą ustawień.
Efektywna wielkość ekranu zależy od typu sygnału wejściowego.
Informacje na temat sygnałów AV można znaleźć na str. 31.
HDMI: 480i/480p/576i/576p/720p/1080i/1080p
ANALOGUE RGB: 576p/720p (50 Hz)/1080i
Złącze ANALOGUE RGB (PC) (EXT 4) nie jest kompatybilne z
sygnałami 480i/576i/1080p.

Pozycja (dla sygnałów HD [Wysoka rozdzielczość]) (str31PL)
Pełny
Wyświetla obraz przeskalowany. Wszystkie boki ekranu są przycięte.
Przeskalowane
Obraz przeskalowany jest wyświetlany tylko przy odbiorze sygnału 720p.
Wyświetla obraz optymalnie dostosowany w trybie wysokiej jakości.
W przypadku niektórych programów na krawędzi ekranu mogą pojawiać się zakłócenia.
Piksel na piksel
Wyświetla obraz o identycznej liczbie pikseli na ekranie tylko w przypadku odbioru sygnału typu 1080i/1080p.

Tabela zgodności z komputerem str. 40 PDF(38PL)
Rozjechała się i trzeba sobie dopasować po kolei.

Tabela zgodności z komputerem
-1 Rozdzielczość
-2 Częstotliwość odświeżania poziomego
-3 Częstotliwość odświeżania pionowego
-4 Analog. (DSub)
-5 Cyfrowy (HDMI)
-6 Standard VESA
1                    2                     3                 4         5     6     7
VGA          640 x 480        31,5 kHz      60 Hz      ✔    ✔    ✔
SVGA        800 x 600        37,9 kHz      60 Hz     ✔    ✔    ✔
XGA        1024 x 768        48,4 kHz      60 Hz     ✔    ✔    ✔
WXGA    1360 x 768        47,7 kHz      60 Hz     ✔    ✔    ✔
SXGA      1280 x 1 024    64,0 kHz      60 Hz      ✔    ✔    ✔
SXGA+    1400 x 1 050    65,3 kHz     60 Hz      ✔    ✔

W przypadku korzystania ze złącza HDMI 2 należy wybrać właściwą pozycję w menu „Wybór dźwięku PC” w zależności od typu podłączonego kabla HDMI (szczegółowe informacje znajdują się na str. 25).

UWAGA
Ten telewizor ma ograniczoną zgodność z komputerem PC; jego właściwe funkcjonowanie może być zagwarantowane tylko wtedy, gdy karta wideo jest zgodna ze standardem VESA 60 Hz. Wszelkie odchylenia od standardu spowodują zniekształcenie obrazu.

Dwa ujęcia jak to wygląda u innych:
Samsung 1
Samsung 2

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 13, 2009, 12:09:42 »
Chętnie bym napisał coś ciekawego po kolejnej wizycie w molochu, ale jak rozmawiam z subiektem …tfu …duradcą klyenta … to w większości przypadków odpowiedź sprowadza się do gestykulacji w okolicach głowy i stwierdzenia  "keine Angabe". Musi jakiś biometr niedobry był.

Jeden przynajmniej start miał dobry bo wyskoczył mi zza pleców z tekstem "uuu widzę soniacza pan ogląda !"  … Swoją drogą następnym razem może staranniej kufajkę z węgla otrzepie i nowe gumofilce założę ...obaczym.

Znalazłem jeszcze wątek Samsung LE40A551 jako monitor PC
Oczywiście ja cały czas obstaję przy 32”.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 14, 2009, 11:37:25 »
No tak, zlamiłem na maksa. Jako użytkownikowi monitora CRT kompletnie nie wpadło mi to do głowy. Pływanie ustąpiło... na rzecz żabich skoków :-)

Wymusiłeś potrójne buforowanie (jest w control panelu NV)? Czasem pomaga.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 19, 2009, 23:34:37 »
W Saturnie sprzedawcy byli tak uprzejmi i podłączyli mi jeden z laptopów do SHARP LC-32LE700E. Po wszystkim mogę już powiedzieć, że uwzględniając informacje z instrukcji odbiornika (właściwe fragmenty w poście powyżej) była to strata czasu Mimo, że nie dawałem za wygrana i podłączali go dwa razy (drugi z innym laptopem), to za każdym razem źle i nie uzyskałem satysfakcjonującego efektu. Gdybym po wszystkim nie spojrzał jeszcze w ściągniętą z netu instrukcje powiedział bym, że ten TV do PC się nie nadaje. Teraz nadal jestem przekonany, że można go świetnie wykorzystać na monitor i nadal nie jestem w stanie tego udowodnić.
Jeżeli ktoś przeglądał linkowane tu wątki i fragment instrukcji to mógł zauważyć, że podłączenie PC pod LCDTV z FULLHD wiąże się ze spełnieniem określonych wymogów i koniecznością dokonania właściwych ustawień.

Ważne może być szereg aspektów np,:
- podłącz komputer przed zmianą ustawień,
- zazwyczaj należy podłączać PC pod jedno, konkretnie określone złącze HDMI,
- z powyższym zazwyczaj wiąże się konieczność zmiany domyślnych ustawień dla takiego złącza tak co do obrazu jak i dźwięku,
- ewent. dodatkowe ustawienia pracy TV w jego menu,
- specyficzne dla wydawcy sterowników karty graficznej i zawsze konieczne zmiany w ich ustawieniach,
- i potencjalnie szereg innych zanim zjawisko nie doczeka standardu plug & play.

Jeżeli przez to wszystko przebrniemy a jesteśmy użytkownikami monitora w klasycznych rozmiarach to mamy spore szanse na zachwycający efekt.

Przed wizytą w Saturnie byłem jeszcze w salonie Sony. Tutaj pracownikowi znalezienie właściwego laptopa i podłączenie go zajęło dosłownie chwilę. Podłączaliśmy do modelu 50 Hz 32V5500 (a dokładnie jego odpowiednika, bo salony maja modele ze zmienionym oznakowaniem) z matrycą S-PVA.

Podłączenie nie miało charakteru testów ale mogę powiedzieć, że te TV według mnie:
- mają świetną czerń,
- text w Wordzie wygląda świetnie, żadnego rozmazania, nic nie razi nawet z b. bliska,
- TV nie raził jaskrawością,
- przesuwałem kursorem i jest imput lag ale w moim Eizo też da się taki zauważyć a w grach mi nie przeszkadza i nie jestem w stanie okiem stwierdzić czy był większy,
- mimo wykonania w technologii 50 Hz w sterownikach jest ustawiona domyślna dla LCD 60 Hz. Tu jednak wybór 100 Hz będzie wskazany dla sygnału TV a przy PC tez może coś poprawić.

Czy możecie zasugerować jakieś programy, które można wrzucić na pendrive i uruchomić z niego bez instalowania w celu określenia parametru imput lag ?
Jakieś inne programy testowe dzięki którym można określić użyteczność TV pod kątem PC ?

Jeszcze taka mała refleksja ponieważ koszt modeli z podświetlaniem diodami LED jest niemały a najtańsze wersje w zależności od producent bywają nawet  uboższe funkcjami od analogicznych katodowych.  Może lepiej kupić tańsze, szczytowe osiągnięcie starej technologii niż powijaki nowszej ? 

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 20, 2009, 14:12:31 »
...
Jeszcze taka mała refleksja ponieważ koszt modeli z podświetlaniem diodami LED jest niemały a najtańsze wersje w zależności od producent bywają nawet  uboższe funkcjami od analogicznych katodowych.  Może lepiej kupić tańsze, szczytowe osiągnięcie starej technologii niż powijaki nowszej ? 

IMHO zasada złotego środka ma zastosowanie i w tej dziedzinie.

Pamiętam jak pewien mój znajomy, zajmujący się na co dzień naprawą TV (specjalizował się w Sony) pokazał mi kiedyś środek najnowszego (wtedy) dziecka koncernu: któryś z modeli CRT z płaskim ekranem w technologii 100Hz. Bardzo się cieszył, że zaczęli je produkować - spodziewał się mnóstwa zleceń, co okazało się prawdą :D Trzeba było zobaczyć jak walczono wtedy z trudnym problemem sterowania wiązką - to mnóstwo magnesików poprzyczepianych do zewnętrznej strony kineskopu, kiepska jakość płytek itd.

Od tamtego czasu poważnie zastanawiam się zanim wydam pieniądze ze względu tylko na markę ;)

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 20, 2009, 15:00:20 »
A pro po programów do testowania zgrałem sobie na pendrive 3 programy:
- 2 ze strony http://www.flatpanels.dk/ inputlag.exe i monitorTest.exe
- Pixel Persistence Analyzer v1.011e.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 20, 2009, 23:18:57 »
Kameraden jeszcze raz proszę o pomoc.

Dzisiaj już prawie kupiłem Sony.

Proszę ściągnijcie program Pixel Persistence Analyzer np. stąd .

Waży to tylko 75 KB i uruchamia się bez instalacji.
Po uruchomieniu na ekranie programu w lewym dolnym rogu jest szare pole z napisem Flicker screen, w nim z kolei małe okno z  czarną 1 i biała 2.
 Na moim Eizo 17 widać te cyfry w całości, natomiast na laptopie żony i na LCDTV Sony cyfry nie maja podstawy, tzn. 1 i 2 ma uciętą stopkę.

Od czego to zależy, jak to zinterpretować ?
Jak jest u Was ?
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2009, 11:51:42 wysłana przez Syringe »