Nieco lipa z tym AI w simach. Ja osobiście bym wolał, żeby te poziomy trudności AI były w miarę dostosowane do umiejętności faktycznego pilota, czyli novice - latają byle jak i dają się trafiać, żeby każdy mógł się poczuć asem, average - trzeba już nieco pomanewrować i wiedzieć to i owo o dogfighcie i wyższe dla bardziej zaawansowanych w temacie.
Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że poziom trudności w simach sprowadza się tylko do celności. Jeśli chodzi o samo latanie to nie widzę różnicy między novice, average i vetran. Idąc realistycznym tokiem myślenia, pilot nowicjusz powinien być totalnym noobem, który jak już siedzi gonie przeciwnika to nie patrzy za siebie, zapomina o przewadze wysokości, nie zna żadnych niuansów typu yoyo, czy spirala defensywna, strzela z daleka itp. Pilot przeciętny powinien umieć dobrze pilotować maszynę i tyle. Dopiero weterani i asy powinni sprawiać kłopoty, bo w końcu taki pilot zaliczył już sporo lotów bojowych i wie co i jak.
Podczas wojny nowi piloci mieli często wylatane raptem kilkanaście godzin i przez brak doświadczenia szybko ginęli. Gry tego w ogóle nie oddają, bo nie zdarza się, że AI na niskim poziomie trudności popełnia jakieś błędy w samym lataniu, źle analizuje sytuację itd, kiedy normalny żółtodziób prawdopodobnie by takie błędy poczynił. Może warto byłoby zapodać autorom takie pomysły, skoro sim jest wciąż rozwijany.
Wystarczy spojrzeć jak to wygląda online - ja co prawda za wiele nie latam, ale spotkałem się z sytuacjami, gdzie gracz pilotujący nawet całkiem poprawnie lepszą maszynę daje się zestrzelić komuś w shitplanie, bo zapomniał sprawdzić szóstą, albo pozwolił by przeciwnik dyktował zasady walki. W takim Iłku często można spotkać ludzi, którzy grają w to od dawna, ale lecąc mietkiem przeciwko spitowi wdają się w poziomą walkę kołową, chociaż mogliby uzyskać przewagę nadając pojedynkowi bardziej pionowy charakter (taki przykład tylko).
[gmod]Pałka się przegła. Proszę o czytanie moich próśb, to nie jest dział o ILe gdzie permanentne spamowanie uchodzi płazem. Z resztą też zrobię porządek, jak będzie trzeba. Rozumiemy się? Tako rzecze Zaratustra[/gmod]