Autor Wątek: Politechnika Warszawska - Lotnictwo i Kosmonautyka.  (Przeczytany 6216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Politechnika Warszawska - Lotnictwo i Kosmonautyka.
« dnia: Listopada 25, 2009, 22:44:36 »
Witam !

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was jest/był studentem na tym kierunku. Głównie chodzi mi o specjalizacje Napędy Lotnicze, Automatyka i Systemy Lotnicze. Jeśli znajdą się takie osoby (w co dość mocno wierzę), to prosiłbym o napisanie kilku słów o tych studiach oraz co dalej jeżeli chodzi o pracę ? Czy bardzo ciężko się załapać i pozostać w interesie, czy jest raczej zapotrzebowanie na inżynierów w tej "grupie".

Liczę na odpowiedź. Pozdrawiam.

Odp: Politechnika Warszawska - Lotnictwo i Kosmonautyka.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 26, 2009, 00:17:50 »
No więc ja jestem aktualnie na V semestrze, ale na specjalności Statki Powietrzne. W praktyce przez pierwsze 2 lata wszyscy mają to samo. Silniki to głównie termodynamika, awionika opiera się przede wszystkim na elektronice i informatyce (w dużym uproszczeniu). Wg mnie przez pierwsze 4 semestry wykrystalizuje Ci się co wybrać. Z dostaniem nie ma problemów. Studia jak studia, trzeba być systematycznym przede wszystkim, to da się radę. (i kto to mówi :118: w razie czego prodziekan jest bardzo tolerancyjny :021:) Jednak same studia nie wystarczą, trzeba samemu poszerzać sobie wiedzę, nie tylko lotniczą. (znam przypadek gościa, który będąc na VII sem na Napędach nie potrafi rozpoznać 109 czy Spitfire`a, a cały czas jedzie na stypendium naukowym...) Z pracą po studiach - nie doszły mnie słuchy, żeby ktoś po MELu nie mógł znaleźć pracy, więc chyba najgorzej nie jest :003: Z czasem nabywa się różne kontakty itp, np ostatnio odwiedzili nas panowie z Mielca i reklamowali pracę u nich.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 26, 2009, 14:00:21 »
Z dostaniem nie ma problemów.
Co to znaczy nie ma problemów? Matura 30% i jestem? :003:

Zapewne będę się wybierał na automatykę. Chodź spróbuję zbadać rynek pracy, bo chciałbym iść na kierunek po którym będę mieć pracę.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 26, 2009, 14:11:11 »
30% to może mało, ale znałem gościa, który dostał się mając niewiele więcej. Podkreślam, że było to 3 lata temu, nie wiem jak jest teraz. Zasada jest taka, żeby dać każdemu spróbować, jednak nie oszukujmy się - ci co ledwo zdają maturę (mam na myśli matmę i fizę) mają małe szanse na utrzymanie się na studiach.
Jak ktoś się zdecyduje, to niech będzie świadom, że przez pierwszy rok przedmioty w ogóle nie przypominają nam, że jesteśmy na wydziale lotniczym :004: Trzeba przez to przebrnąć. W każdym razie powodzenia :001:

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 26, 2009, 15:43:26 »
Cóż - ja miałem 58% z matmy i chyba (nie pamiętam dokładnie) 87% z fizyki. Na  ok. 30 osób na mój kierunek (Aerospace Engineering) byłem 12.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 26, 2009, 16:35:08 »
A jakie są wasze prywatne opinie o studiach ? Wojtek, Miodek jesteście zadowoleni, czy z góry wam coś "nie leży" ?
Orientujecie się jak jest z ewentualną pracą poza granicami Polski ? Załapują się nasi, czy ciężko ?

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 26, 2009, 17:07:01 »
Na drugą część pytania najlepiej, jakby wypowiedział się jakiś absolwent. Odnośnie pracy za granicą, to czytałem ostatnio wywiad z panią prof. Zielińską, która "rządzi" Zakładem Teorii Maszyn i Robotów, wypowiadała się, że po tym kierunku dużo studentów jest wręcz zmuszonych pracować za granicą, ponieważ w Polsce po prostu nie ma zapotrzebowania na takich specjalistów (wymieniała różne placówki, przeważnie w Azji). Jeśli chodzi o "lotników" to nie wiem dokładnie jak sprawa wygląda. Podejrzewam, że ze znalezieniem pracy za granicą nie powinno być problemów. Prywatnie uważam, że praca w tej branży za granicą jest dużo ciekawsza i bardziej obiecująca, niż w Polsce. Ale to już wymaga nastawienia się na wyjazd z kraju i wszystko, co się z tym wiąże.

Ze samych studiów jestem raczej zadowolony :002: Zresztą to zależy co tak dokładnie ma się na myśli. Przygotowanie teoretyczne dostaje się wg mnie dobre, ale jak wiadomo to nie wszystko. Jest wiele rzeczy które mnie denerwują - ale nie są one najważniejsze. Na przykład stareńki sprzęt w laboratoriach, kompletnie nieergonomiczne ławki w niektórych salach - po 2h siedzenia na czymś takim ma się dość na cały dzień :003: Czasami denerwuje brak wyobraźni pań z dziekanatu :118: ale to chyba wszędzie tak jest.

Oczywiście polecam mieszkanie w akademiku, jak się zbierze fajna grupa w segmencie, to rewelacja: kiedy trzeba się uczyć, wszyscy się uczą, a kiedy imprezować, to imprezują :banan: Gorzej, jak jest inaczej, wtedy można naprawdę znienawidzić wszystko^^ Ze swojej strony polecam DS Babilon - niezapomniane przeżycia :021:

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 26, 2009, 17:22:29 »
Cóż - na pierwszym roku jest ciężko i mówie to nawet teraz. Matma daje (właściwie to dopiero da) w kość. Za to mechanika i materiałoznastwo są zadziwiająco ciekawe, przyjemne i łatwe do zrozumienia. Jeżeli chodzi o studia inżynierskie dla kogoś kto lubi lotnictwo, to chyba lepiej trafić nie można. Jest ciężko, ale na przykład rozmowa przy szatni z kimś zupełnie nieznanym (z wyższego roku) na temat śmigłowców jest bezcenna :) Wiadomo - forum to nie zastąpi (:D), ale też dobre - bo później można zarobić (i nie tylko w kolano). A z pracą to nie wiem jak będzie, mam nadzieje,  że coś w lotnictwie.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 26, 2009, 20:13:47 »
Z punktu widzenia studenta III semestru powiem Ci, że generalnie jestem zadowolony z wyboru tego wydziału. Mimo że dostać się jest stosunkowo łatwo, to poziom przekazywanej wiedzy uważam za wysoki. Sporo też zależy od tego na jakich ludzi (wykładowców, ćwiczeniowców) trafisz - wielu z nich naprawdę potrafi zainteresować i widać, że robią to z pasją. Ale oczywiście są wyjątki... i to dość wyraźne... :/ A jak trafisz na taki wyjątek to niestety łatwo można się zniechęcić..
Tak czy inaczej - MEiL jest obecnie najlepszym wydziałem w Polsce, na którym możesz zająć się tym co lubisz - lotnictwem. Ja póki co nie narzekam. A odnośnie pracy ... ponoć jest :)