Autor Wątek: Pogadanki rowerowe  (Przeczytany 31136 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Pogadanki rowerowe
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 02, 2012, 21:21:38 »
Weź poprawkę na to, że dużo ludzi też te rowery kupiło. Co do gwarancji, podejrzewam że w wielu przypadkach inni producenci (czy raczej "składacze") też się potrafią wypiąć w takiej sytuacji. Lub gdy rower kupujesz przez internet.

Ale co ja tam wiem, żaden ze mnie znawca. Może ktoś bardziej ogarnięty się wypowie. :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 02, 2012, 23:14:40 »
Vow, bierz tego Cuba i nie wahaj się nawet chwili, rowery tej marki są świetnie wykończone. Sam mam zamiar w dalszej perspektywie zakupić Crossa i wybór padł właśnie na ten model (tylko, że na tarczówkach), bo na dłuższe wycieczki moja brzytwa strasznie nie wygodna, coś jak paka Blitza ;) Jeżeli Coś jeszcze miałbym polecić to tą Meridę, kumpel ma ten sam rowerek, i sobie chwali.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 04, 2012, 21:17:07 »
A jeszcze takie pytanie odnośnie geometrii ramy, bo nie mogę tego wykumać. Który parametr decyduje o sylwetce w trakcie jazdy? Zależy mi na tym, żeby rama umożliwiała raczej bardziej pochyloną sportową sylwetkę, oczywiście nie do tego stopnia jak w szosówce, ale bardziej niż w rowerze trekingowym. Czy ktoś kompetentny jest w stanie na podstawie samego opisu wydedukować który spośród wspomnianych rowerów (Cube Nature i Curve, Merida Crossway 500D, Unibike Zethos i Viper, Author Airline) wypada pod tym względem najlepiej?
I czy dużo jest zachodu z wymianą giętej kierownicy na prostą z krótkimi rogami?

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 04, 2012, 22:25:26 »
Vow, rzuć okiem jesze na M-bike : http://www.mbike-rowery.pl/1/92/188/Trekking-MBIKE-CROSSER-VBR
wiem, że mają coś wspólnego z Cube-m, w każdym salonie sygnowanym przez M-bike, w których byłem (chyba 3) przważająca ilość rowerów to były  Cube-y - Mbike i Cube mają bardzo podobne ramy i bardzo bardzo podobne malowania - może mi się tylko wydaje, nie wiem...., osobiście ujeżdżam RENEGADE DCS już 3 Ci sezon i nie mam powodów do narzekania (na początku musiałem wymienić tylko siodło, bo te z orginału San Marco Ponza to typwowy wyścigowy jajozgniot, od którego dupa płonęła po 5 km jazdy :D). Broń boże nie reklamuje marki ani nie agituje, poprostu daje pod dyskusje, "a może się spodobie" :)

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 05, 2012, 19:29:05 »
Mmmm wizualnie model Crosser DSC jest bardzo blisko mojego ideału. Serdeczne dzięki Combatdude za dorzucenie kolejnego kamyka do mojego ogródka niezdecydowania  :004:

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 06, 2012, 18:50:50 »
Który parametr decyduje o sylwetce w trakcie jazdy
Przede wszystkim długość górnej rury.
Pamiętaj że jak kupisz za długi rower to będziesz się na nim męczył.
Zawsze masz możliwość wymiany mostka na dłuższy lub montaż do góry nogami.
11:05 PM

« Odpowiedź #51 dnia: Maja 08, 2012, 12:03:07 »
Dodam dwa słowa o gwarancji na Unibike. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób sytuacje przedstawiają firmie serwisanci, do których zgłaszasz się z problemem. Moje doświadczenie jest takie:

Model - Flite. Pierwszy po wielu latach rower na własność i pod ręką. Ważę sporo więcej niż "gwarantowane" 110kg, o czym wzajem się upewniliśmy z serwisantami w momencie zakupu. Po zakupie wymiana sporej części "dodatków" (niektóre jeszcze w sklepie, przy zakupie), ale sztyca podsiodłowa pozostała "oryginalna". Po roku usterka - pęknięcie główki ramy (foto TUTAJ). Zgłoszenie usterki gwarancyjnej. Pio dwóch tygodniach otrzymałem nową ramę oraz nową sztycę (wykazano wygięcie rzędu 1mm) z zaznaczeniem w oficjalnej odpowiedzi od firmy, że "usługa" realizowana jest "na wyjątkowych zasadach i nie zostanie powtórzona w przypadku ponownego stwierdzenia podobnej usterki".

Wymieniłem sztycę na "sporo wyższą półkę" (bo wg serwisantów to ugięcie sztycy "oryginalnej" wpłynęło na zaistnienie usterki). Nie pomogło. Po kolejnym roku (niemal dokładnie ta sama ilość km) ponownie identyczna usterka. Tym razem zainwestowałem 400pln w ramę GT Avalanche (Alledrogo). Wszystkie graty przełożyłem, nadal są w porządku. Jedynym wyjątkiem jest amorek - Suntour "zmarł" po 1,5 roku.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 08, 2012, 21:09:35 »
Dobra, na chwilę zostawmy na boku dylematy zakupowe, chciałem zapytać do którego z forumowiczów należy TA MASZYNA
Mam pewne podejrzenia, ale nic nie będę mówił  :118:

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 20, 2012, 18:31:45 »
Mi się strasznie spodobał taki rower http://allegro.pl/trek-soho-alfine-8-pasek-dynamo-led-super-p-n-i2343014278.html
Nigdy nie byłem miłośników rowerów miejskich - mam Konę four deluxe z fulu, ale do miasta się średnio nadaje. Postanowiłem kupić właśnie Treka Soho. Przerzutka planetarna umożliwia redukcję biegu na postoju (co jest przydatne jak zaskoczy nas światło czerwone), pasek zamiast łańcucha - lekki, czysty i całość praktycznie bezobsługowa. Hamulce bębnowe może do mocnych nie należą, ale w deszczu hamują tak samo jak na sucho.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 20, 2012, 23:14:48 »
6 miejsce w zawodach XC famili cup Radzionków 2012, przede mną tylko zawodnicy z grup kolarskich :D

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 21, 2012, 01:02:07 »
Kusch, wy zeszczupleliście. Skandaliczne zachowanie, złóżcie samokrytykę.

I kto dał wam zezwolenie na noszenie obcisłej lycry(tm by DuPont)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 21, 2012, 07:39:39 »
I kto dał wam zezwolenie na noszenie obcisłej lycry(tm by DuPont)

Nigdy nie ufałem facetom w obcisłych spodniach :118:. Co innego różowe rajstopy:icon_ponczochy_111: :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 21, 2012, 20:21:57 »
Kusch wydepiluj łydki, podobno to dodaje +7 do skilla.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 21, 2012, 20:31:24 »
W życiu! I nigdy nie założę lycry!  :118:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 21, 2012, 20:44:37 »
I dlaczego wzieliście ochronnik wzroku z warsztatu :D