Witam,po krótkiej analizie dotyczącej modułu LCD oraz jego zastosowania doszedłem do kilku wniosków.Na wstępie jedna uwaga.Ponieważ nie jestem programistą to moje wnioski mogą być niewłaściwe,dlatego proszę programistów o ich korekcję.
1.Moduł obsługujący wyświetlacze znakowe może mieć ograniczone zastosowanie w symulatorach.Wynika to z jego skromnych możliwości wyświetlania znaków a nie pikseli.
2.W aplikacjach gdzie zastosujemy ten moduł oraz LCD mogą wystąpić dosyć skąplikowane skrypty.Wyjaśnię o co mi chodzi.Załóżmy,że mamy wyświetlacz 2x16.Możemy wyobrazić sobie ten wyświetlacz jako tablicę znakową z 16 kolumnami oraz 2 wierszami.Załóżmy,że będziemy zmieniać nazwijmy to umownie strony na wyświetlaczu.Czyli mamy np.4 wzorce tych stron,gdzie w tych wzorcach mogą być liczby zamienione na tekst oraz informacja tekstowa.Liczby oraz tekst są w określonych miejscach w tablicach tych wzorców.Wzorzec jest wywoływany na przykład przełącznikiem.
Już z tego wynika,że aby to zrealizować trzeba trochę wysiłku,aby napisać skrypt realizujący to zadanie.Codeking w jednym z przykładów napisał taki skrypt do FSX.
3.Są aplikacje np.DED w Falconie gdzie nie można tego zrealizować za pomocą wyświetlacza znakowego.Pomijam fakt braku linii oraz liczby znaków (potrzeba 5x25).
Jakie można wyciągnąć wnioski.
1.Tam gdzie to jest niemożliwe trzeba zastosować wyświetlacze graficzne np.DED w Falconie.
Przy okazji pytanie do codeking.W pamięci współdzielonej DEDLine mam informację dotyczącą 5 linii tekstowych to czy jest tam pełna informacja na podstawie,której można sterować wyświetlacz graficzny czy tylko znakowy?
2.Pytanie drugie wiąże się z pierwszym.Ponieważ gotowe rozwiązania na wyświetlaczach graficznych są bardzo drogie to pomyślałem o pewnym uproszczeniu.Dotyczy to PFL w Falconie.Informacja w PFL jest mniej skąplikowana od DED,dlatego prawdopodobnie można zrobić proste wzorce tablic znakowych.Nie wiem jak z długością tablicy czy 20 wystarczy.Co do 5 linii to można to zrobić przełączając przełącznikiem tzn.wyświetlać linie od 1 do 4 lub od 2 do 5.To taki mój pomysł na rozwiązanie PFL.Co do DED to sprawa jest przesądzona,tak myślę.
Na konie zdjęcie z moich nieudanych prób z kartą USB LCD z OC.Dzisiaj rozpocząłem testy,ale nieudane.Napisałem do forum OC prośbę o pomoc.Ta karta wykonuje to samo co moduł codeking,tylko jest podpięta do USB.