Autor Wątek: Aplikacja DomowyKokpit  (Przeczytany 62066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Aplikacja DomowyKokpit
« Odpowiedź #225 dnia: Listopada 24, 2010, 00:14:01 »
shopiK,
 czytałeś manual? TITLE AND MENUS, strona 25. Większość podstawowych funkcji np. MCP są dostępne. Z tego co pisałeś w swoim wątku,  chcesz uruchomić autopilota i dodatkowy ekran. Masz więc możliwość sterować MCP, można też przenosić ekrany na dodatkowy monitor.
Nie mam PMDG, ale wszytko w instrukcji jest wyraźnie napisane.
Pozdrawiam. :)

PS: http://www.youtube.com/watch?v=0Vfr6uJzjOM
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2010, 00:19:53 wysłana przez EGHI »

« Odpowiedź #226 dnia: Listopada 24, 2010, 01:09:05 »
shopiK,
 przypomniałem sobie o jeszcze jednym rozwiązaniu:
http://www.wideview.it/key2mouse.htm
Po skonfigurowaniu nie trzeba otwierać dodatkowych okien paneli.

« Odpowiedź #227 dnia: Listopada 24, 2010, 07:34:34 »
shopiK,
 czytałeś manual? TITLE AND MENUS, strona 25.

A skąd masz tę instrukcję? Na tych zamieszczonych na płycie nie widzę takiego rozdziału? Są opisane poszczególne elementy wyposażenia ale nie to o czym piszesz. Czy mówimy o instrukcji do pmdg?

« Odpowiedź #228 dnia: Listopada 24, 2010, 08:47:25 »
HSC nie ma "mouse macro" a klikanie działa tak, że HSC klika na podanych współrzędnych ekranu, więc panel musi być widoczny. W HSC można włączać makra z FSUIPC więc, jeśli FSUIPC sobie radzi to jest to jakieś rozwiązanie.

iFly wydał 737 i obiecują wersję dla kokpitowców.

Osobiście planuje zrobić sobie dodatkowych panel (w pliku panel.cfg), w którym wyświetlę wszystkie wymagane przełączniki. Panel wrzucę na drugi monitor (na pierwszym mam widok VC) i go wyłączę :) A HSC będzie klikał gdzie trzeba.

« Odpowiedź #229 dnia: Listopada 24, 2010, 11:35:45 »
iFly wydał 737 i obiecują wersję dla kokpitowców.
Ja już wydałem pieniądze na pmdg - teraz muszę pokombinować :-)

Osobiście planuje zrobić sobie dodatkowych panel (w pliku panel.cfg), w którym wyświetlę wszystkie wymagane przełączniki. Panel wrzucę na drugi monitor (na pierwszym mam widok VC) i go wyłączę :) A HSC będzie klikał gdzie trzeba.
I tak też będę musiał prawdopodobnie zrobić, choć już sprawdziłem, że pmdg ma kilka skrótów klawiaturowych do obsługi niektórych urządzeń. Tylko powiedz mi proszę:
Jakim znakiem przy wysyłaniu sendShortcut - mam oznaczyć klawisz TAB ?
EDIT: ZNALAZŁEM w MSDN {Tab} Sorrka

« Odpowiedź #230 dnia: Listopada 25, 2010, 00:16:11 »
HSC nie ma "mouse macro" a klikanie działa tak, że HSC klika na podanych współrzędnych ekranu, więc panel musi być widoczny. W HSC można włączać makra z FSUIPC więc, jeśli FSUIPC sobie radzi to jest to jakieś rozwiązanie.
(...) Osobiście planuje zrobić sobie dodatkowych panel (w pliku panel.cfg), w którym wyświetlę wszystkie wymagane przełączniki. Panel wrzucę na drugi monitor (na pierwszym mam widok VC) i go wyłączę :) A HSC będzie klikał gdzie trzeba.

Sprawdziłem. Mouse macro w FSUIPC wykonuje poprawnie zarejestrowane makro w dowolnym widoku. Można więc zamknąć okno kokpitu, albo włączyć widok z zewnątrz, a makro będzie wykonane.

« Odpowiedź #231 dnia: Grudnia 18, 2010, 11:38:10 »
Mała aktualizacja na stronie http://domowykokpit.pl Nowy moduł (PPJoyControl). Podziękowania dla ToTom za pomysł i testowanie. Moduł jest dostępny jako aktualizacja. A jeśli ktoś nie posiada jeszcze HSC to na stronie udostępniłem także pełną paczkę HSC.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2010, 11:44:18 wysłana przez codeking »

« Odpowiedź #232 dnia: Grudnia 18, 2010, 13:38:35 »
Moje gratulacje.HSC ma teraz tyle możliwości,że można się w tym pogubić.PPJoy przewija się w posts na viperpits.Przeczytałem opis tego modułu,ale nie do końca jest dla mnie jasne jego zastosowanie.
Jeśli mamy np. płytkę SkalarkiIO lub OpenCockpits i chcemy wykorzystać ich wejścia w symulatorach innych niż FS, to możemy stworzyć wirtualny joystick i sterować nim stanami z płytek SkalarkiIO lub OC.
Czy w moim przypadku karty OC,MJoy,SimOUT oraz Cougar zastosowanie PPJoy daje jakąś korzyść?

« Odpowiedź #233 dnia: Grudnia 18, 2010, 16:03:53 »
Jeśli chciałbyś użyć wejść z płytki OC i żeby były one widziane jako wejścia joystick'a (wirtualnego) to tak. Wtedy instalujesz wirtualny joystick (ustalasz ile ma osi i przycisków), robisz skrypt w HSC, który reaguje na wejścia z płytki OC i ustawia stan wejść/osi w tym wirtualnym joystick'u. W symulatorze przypisujesz wtedy wejścia wirtualnego joystick'a jak normalnego jostick'a. W ten sposób, wykorzystując HSC, robisz "mapowanie" płytki OC na wirtualny joystick widziany przez symulator (który nie wie co to OC).

« Odpowiedź #234 dnia: Grudnia 18, 2010, 16:30:37 »
Bardzo sprytnie zrobione.Już widać zaletę tego rozwiązania.Można stosować notację dla HSC nie potrzeba wnikać w SIOC pisząc skrypt.Codeking stajesz się pomału "Lightning" na naszym forum.

« Odpowiedź #235 dnia: Grudnia 18, 2010, 16:37:48 »
Można to wykorzystać na wiele sposobów. Symulacja działania SideStick'ów jest jednym z ciekawszych.

Lightning zrobił wiele użytecznych rzeczy i kilka z nich wykorzystałem w HSC.

« Odpowiedź #236 dnia: Grudnia 21, 2010, 22:41:47 »
Udostępniłem aktualizację modułu simOUT, doszła możliwość wybrania 48 diod LED i 6 wyświetlaczy 7-SEG (o większej ilości wyświetlaczy napisałem na stronie http://simproject.info/. Dodatkowo dla każdego sterownika LED jest dodatkowa zmienna do regulacji jasności. Jutro postaram się to opisać na stronie http://domowykokpit.pl (dzisiaj już nie mam sił).

« Odpowiedź #237 dnia: Grudnia 22, 2010, 22:25:31 »
Dzisiaj na stronie http://domowykokpit.pl dwa nowe wpisy. Pierwszy o aktualizacji modułu simOUT, drugi to odpowiedź na pytanie EGHI o sterowanie klapami w FS przy pomocy osi joystick'a.

« Odpowiedź #238 dnia: Marca 14, 2011, 14:51:08 »
Teraz ja mam pytanie.Zrobiłem wyświetlacz na 5 pozycji 7segLED dla zmiennej FuelFlow.Widać to na zdjęciu
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9985.435.html (str #445)
Na ostatnich dwóch pozycjach są ciągłe zmiany wartości,jest to denerwujące.Mogę te pozycje wyłączyć w konfiguracji poz.004 oraz 005.

Uploaded with ImageShack.us
Mogę także zapalić je jako zero tak jest w symulatorze.W tym wypadku musiałbym podciągnąć +5V oraz wsadzić rezystor.Teraz pytanie do codeking.Czy jest możliwość ustawienia poz.4 oraz 5 na stałe jako zero?
Mam teraz jedną funkcję:
   {
    $FuelFLOW = FormatNumber ($fuelFlow,"00000");
   }
Zauważyłem,że konfiguracja na zdjęciu jest dla FuelTotal.To nie ma znaczenia dla FuelFlow jest podobnie.

« Odpowiedź #239 dnia: Marca 14, 2011, 18:06:55 »
Spróbuj:

$FuelFLOW = Substring( FormatNumber ( $fuelFlow , "00000" ) , 0, 3 ) + "00";