Można uporządkować skrypty w prosty sposób stosując "funkcję??" include.Tutaj jest przykład mojego skryptu
script "FalconOF-SimOUT-FullPit"
//jest to skrypt dla Falcona OF
{
include { file = "FalconOF - MP71.hcps"; script = "FalconOF - MP71-panele LG,CMDS,TWAux"; }
include { file = "FalconAF - SimOUT - FuelTOTAL.hcps"; script = "FalconAF - SimOUT - FuelTOTAL"; }
include { file = "Falcon-simOUT-PFL.hcps"; script = "PFL-simOUT-LCD"; }
include { file = "FalconOF - LED - Right side.hcps"; script = "FalconOF - LED - Right side"; }
}
Skrypt zawiera 4 niezalężne skrypty,które mogę uruchamiać i testować niezależnie od siebie.
Nie jestem programistą dlatego napiszę jak ja to rozumiem.Codeking zrobi to dokładniej.
Tak jak wspomniał codeking HSC nie jest językiem wyższego rzędu.Nie mam pojęcia jak zdefiniować określenie skrypt.Podam przykład z OpenCockpits gdzie stosują "język SIOC" i piszą w nim skrypty ("programy"??).SIOC jest bardziej rozbudowany od HSC.Posiada instrukcje typu CALL i funkcje między innymi Timer.O ile pamiętam to nie ma tam procedur.Są tam pojęcia zmiennych lokalnych i globalnych.
HSC też posiada funkcje nie ma procedur.Z tego co pamiętam z dyskusji z codeking to można trakować zmienne w HSC jako globalne ale nie jestem tego pewien musi to potwierdzić autor.
Mam wrażenie,że traktujesz HSC jako język wyższego rzędu gdzie można napisać procedury i funkcje i je wywoływać.Tak jak wspomniałem SIOC posiada pewne cechy takiego języka i można w nim wprowadzając argumenty do funkcji otrzymać wynik tej funkcji.Tyle uwag laika,ale ja tak to rozumiem.Oczywiście mogę być w błędzie.
Dla mnie HSC jest bardzo dobrym narzędziem dla takiego laika w programowaniu jak ja,ale przyznam,że czasem muszę prosić codeking o pomoc.HSC jest zrobiony dla takich laików jak ja,dlatego nie może być skąplikowany.Jest to pewien kompromis.Podobna sytuacja jest w SIOC,który jest także dla laików w programowaniu.