codeking, udało mi się uruchomić timer.
Do migania musiałem wykorzystać 2 timery. Pierwszy zapala a drugi czyści wyświetlacz. Tak czy owak litera A i cyfra 8 migają świetnie. Załączanie i wyłączanie jest od zmiennych opisanych post wyżej. Częstotliwość migania dobrałem według własnego uznania ( 1200ms i 600ms ).
Do wyświetlenia prędkości mam segment wyświetlaczy składający się z 5 pojedynczych wyświetlaczy. Podzieliłem go na 2 części nadając 2 różne ID. Na wyświetlaczach 3,4,5 wyświetlam kurs, na 1wszym migania a drugi jest pusty. Nie sądziłem że będzie to takie proste.
Zauważyłem jedną ciekawą rzecz, mianowicie jeśli dany wyświetlacz zapalam bitowo muszę go gasić bitowo ( czyścić ). Inaczej po skończeniu migania wyświetlacz świecił dalej. To samo tyczy się formy string. Jeśli zapalam w postaci string to gaszę również.
Do gaszenia bitowo : np. $COM2_7led_025_001_int = 0;
Do gaszenia w typie string : $_25mig = " ");
W temacie timera wielkie dzięki za info.
Kolejny problem dotyczy nie programowania lecz płytki simIn.
Może doradzisz mi dlaczego płytka simoutXL nie widzi za każdym razem płytki simIn ?
Mam 2 płytki simoutXL. Jedną zrobiłem rok temu, drugą kilka tygodni temu. Obie płytki posiadają różne układy RS232 ( jedna jest ACPE a druga CPE, oczywiście kondensatory dobrane ). Na obu występuje ta sama przyczyna. A teraz będzie ciekawiej.
Wykonałem 3 płytki simIN. Pierwsza była na płytce uniwersalnej a jej wykonane bardzo słabe. Wtedy tłumaczyłem sobie tym że mam wadliwą płytkę simIn. Teraz wykonałem taka jak jest na stronie simoutXL. Problem jest nadal. Płytka była za mała. Zbyt małe odstępy między ścieżkami powodowały zwarcia i błędy. Zaprojektowałem i wykonałem własną płytkę simIn, już 3 i dalej to samo. Wszystkie kable sprawdzone, zimne luty wyeliminowane. Porty USB zmieniałem, przejściówki również, układy scalone. Kwarc też próbowałem podmienić od innego producenta,dalej to samo.
Często jest tak, że aby uruchomić simIn muszę odpiąć zasilanie od simIn, podpiąć go z powrotem i spróbować wykryć płytkę. I zazwyczaj wtedy jest już ok. Czasem wystarczy dwa, trzy razy uruchomić skrypt w konsoli.
Pierwszą płytkę programowałem poprzez złącze na płytce simIn. 2 kolejne programowałem w złączu do programowania w simoutXL. Dalej to samo. Brak mi pomysłów.
Macie jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny ?
Płytka którą wykonałem :

Uploaded with
ImageShack.us