Berek.
Wracając do broni... Polskiej myśli technicznej i tak dalej.
Przed dwoma dniami, zakupiłem sobie bardzo ciekawą gazetkę, chyba miesięcznik. Nazywa się
Magazyn Ludzi Akcji - Special Ops. (Swoją drogą, bardzo ciekawe artykuły. Ale ja o jednym konkretnie). Mianowicie w owej makulaturze był dość spory artykuł o... Najnowszym dziecku panów z WAT i FB Łucznik.
MSBS - 5,56.Ogólnie karabinek wizualnie przedstawia się świetnie(Jak na dotychczasowe karabinki w naszej Armii

) :

Jak widać, w końcu (Dzięki Ci Boże/Allahu/Buddo/Jezusie/Wodzu/Komukolwiek! ) odeszli od wzorców z AK. To na pewno duży plus. warte zaznaczenia jest jeszcze, że są to wersje "przed-prototypowe", to również rokuje duże nadzieje ponieważ z tego co wyczytałem w owym artykule, MSBS w obecnym stanie jest karabinkiem średnim jak nie słabym, ponieważ:
- Broń jest dość ciężka (szczególnie w układzie klasycznym) głównie ze względu na masywną komorę gazową i lufę, oraz dość długą komorę zamkową.
- Szyna w karabinku w układzie bullpup jest dość krótka, a wyeksponowana nad nią lufa grozi poparzeniem przy wystrzeleniu większej ilości amunicji
- Komora zamkowa powinna być zdecydowanie dłuższa
Jest to tylko część z wad jakie w "przed-prototypowej" wersji Modułowego Systemu Broni Strzeleckiej kalibru 5,56 znalazł (lub dowiedział się) redaktor z owej gazety. Reszty wymieniać nie będę, bo mogę się pomylić, albo źle napisać i wprowadzę Panów Kolegów w błąd. W internecie jest więcej

Za to interesuje mnie jedna rzecz. Cieszę się, że wreszcie odstawiamy projekty modernizacji AK zabieramy się za coś porządnego, ale czy... To będzie działać ? Może i jestem sceptycznie nastawiony, ale przedstawmy sobie to;
1 PSK zakupiła w ubiegłych dwóch latach karabinki HK416, na mniej-więcej połowę komandosów z owego pułku, w roku bieżącym ma dokupić, resztę sztuk broni, aby wyposażyć w ten świetny karabinek, resztę żołnierzy z Pierwszego Pułku Specjalnego Komandosów. Więc tak mnie nachodzi.. Czy nie lepiej zakupić (Oczywiście to są tylko przykłady broni, nie twierdzę, że powinniśmy polegać tylko na niemieckiej firmie HK) chociażby HK G36 dla jednostek piechoty zmechanizowanej, G36C dla pancernych. HK416 dla desantu i komandosów etc. ? Mając pewność, że kupuje się broń: Dobrą, sprawdzoną, uznaną na całym świecie, za aktualnie jeden z lepszych karabinów ?
Popatrzmy, armia używa Beryli, AKMS etc. etc. Poszczególne jednostki, takie jak 1 PSK, czy GROM (który notabene wg. mnie żyje sam sobie, więc nie powinienem był brać go pod uwagę, ale niech będzie) wyposażone są w karabiny typu HK416, M16, M4A1 i.t.p A teraz gwóźdź programu... Zbrojne jednostki Układu Pozamilitarnego używają: HK MP5, HK416, HK G36, FN SCAR (Biuro Ochrony Rządu), czyli są wyposażone o niebo lepiej niż żołnierze Wojska Polskiego, a nie uwierzę, ze jest ich mniej niż 120 tysięcy (Bo z tego co wiem, tyle liczy aktualnie nasza Armia). Więc powiedzcie mi... Gdzie tu sens !?

No... Tak mnie naszło, to za spamowałem ;]