Autor Wątek: Jaka drukarka do domowego użytku ?  (Przeczytany 12692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Odp: Jaka drukarka do domowego użytku ?
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 30, 2011, 15:29:25 »
...
prawdopodobnie zdecydowana większość pre instalowanych w nowych PC/laptopach systemów operacyjnych to właśnie siódemka 64 bit.
Z doświadczeń z byłej już pracy : zdziwił byś sie oj zdziwił...

Offline some1

• Global Moderator
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #17 dnia: Maja 30, 2011, 18:25:33 »
Dzięki some1 - rozwiałeś moje wątpliwości. Kopałem w necie i nigdzie nie znalazłem potwierdzenia komentarza tego gościa. Powpychany za to gdzie się da...
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 30, 2011, 23:43:04 »
Może być tak, że są Vista/Win7 co jest sraką. Przerabiałem to z Minetoltą. Obecnie mam OKI i 0 problemów ze sterami, a drukuję intensywnie w monochromie. A poza tym, temat stary jak świat: nie kupuj kombajnów, bo znam przypadki, że jak się kończył tusz, to skaner nie chce skanować heheheh. To się nazywa - wymuszenie :-)

_michal

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 30, 2011, 23:49:49 »
Może być tak, że są Vista/Win7 co jest sraką. Przerabiałem to z Minetoltą. Obecnie mam OKI i 0 problemów ze sterami, a drukuję intensywnie w monochromie. A poza tym, temat stary jak świat: nie kupuj kombajnów, bo znam przypadki, że jak się kończył tusz, to skaner nie chce skanować heheheh. To się nazywa - wymuszenie :-)

Albo jak w moim przypadku, popsuła się głowica i cały kombajn do wywalenia, bo nie opłaca się tego serwisować. Głowica kosztuje ponad połowę kombajnu. W lutym się skończyła gwarancja.

« Odpowiedź #20 dnia: Maja 31, 2011, 08:33:42 »
Może być tak, że są Vista/Win7 co jest sraką. Przerabiałem to z Minetoltą.

Mógłbyś mnie prostemu człekowi wyjaśnić, co artysta miał na myśli ?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 31, 2011, 10:12:22 »
Producent ma na myśli taki coś: w zasadzie Vista ma oznaczenie M$ jako system 6.0 a Win7 6.1, tak więc część producentów tak sobie sprytnie wykalkulowało, że stery z Visty nadają się do Win7. Może i się nadają, ale - ja tak miałem z Minoltą, do której straciłem kilkunastoletnie zaufanie - jest to po prostu chamstwo. Owszem, drukarka na sterach z Visty pod Win7 coś tam drukowała, ale równie dobrze mogła to robić ze sterownika "default". Tak więc jeśli teraz widzę, że jakieś stery są Vista/Win7, to omijam, bo przypuszczam, że ktoś poszedł na łatwiznę. Działać to pewnie będzie działać, ale można zapytać co z ukatualnieniami, skoro producent pozostał na etapie sterów do Visty??? Jestem świadomy tego, że mogę się mylić etc., ale powyżej opisałem swoje jednorazowe doświadczenie ze sterami do drukarki, które były Vista/Win7...
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2011, 10:51:15 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 31, 2011, 18:57:10 »
Tak więc jeśli teraz widzę, że jakieś stery są Vista/Win7, to omijam, bo przypuszczam, że ktoś poszedł na łatwiznę. Działać to pewnie będzie działać, ale można zapytać co z ukatualnieniami, skoro producent pozostał na etapie sterów do Visty???

Głupie AMD, nVidia, Intel, Asus i cała reszta producentów, chamy wszyscy idą na łatwiznę.  :118:

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 31, 2011, 22:00:35 »
No tak, po temacie. Dzięki za pouczenie.
Kelso, nie przejmuj się, bierz co dają, ufaj wielkim.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 31, 2011, 22:20:25 »
Ufaj filozofom co książki piszą, tacy na pewno znają się też na pisaniu sterowników. :)

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 31, 2011, 22:33:05 »
some1, ja myślę, że nie należy odmawiać użytkownikom Forum odrobiny inteligencji. Jeśli jakieś sterowniki są datowane przed pojawieniem się Win7 (lub miały ostatnią edycję chwilę po premierze W7), a mają napisane, że są z nim kompatybilne, to można mieć problem, bo niby działają, ale najprawdopodobniej byle jak, szczególnie jeśli towarzyszy im jakiś "menager" wydruku. Oczywiście w przypadku rynku kart graficznych nikt czegoś takiego nie zrobi, ponieważ technologia gna do przodu i trzeba "wykorzystywać" te wszystkie nowe bajery, żeby nie zostać w tyle. A drukarki? Wierz mi, że tego sprzętu się nie zmienia co rok czy dwa, bo nie obsługują efektów "fontowych" dziesiątej generacji lub po wyjściu Wieśka 4 w pdfie literki się nie renderują. Tak więc jeśli kupujesz _sprawdzone_ rozwiązanie, to może się okazać, że  zostało wypuszczone na rynek wcześniej niż 2 lata temu (sic!), a to może oznaczać problem z _aktualnymi_ sterami. I niestety, nie wszyscy producenci nadążają za pojawiającymi się systemami operacyjnymi, czujesz? Tak np. było z Minoltą co zmusiło mnie do zmiany marki na OKI i ich _aktualne_ stery. A aktualne oznacza "Ostatnia aktualizacja: 25/04/2008 " i wszystko działa wyśmienicie, bez przycięć (papieru) i puthów.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 31, 2011, 23:10:27 »
Mimo wszystko odczuwam pewien dysonans poznawczy, bo w poprzednich dwóch postach piszesz, że sterowniki Vista/Win7 są be, sraka i chamstwo producentów, a teraz, że używasz bez problemu sprzętu, do którego ostatnie sterowniki ukazały się półtora roku przed premierą Win 7, więc musiały być tworzone pod Vistę. Może pisz wyraźniej, bo po 3 postach nadal nie wiem o co Ci chodzi.

Na pisaniu sterowników się nie znam, więc nie wiem czy i jak bardzo różni się pisanie sterowników pod te systemy operacyjne. Zakładam że niewiele, bo nie przypominam sobie urządzenia, które miałoby dedykowany sterownik do Windowsa 7. A przynajmniej instalator, bo co tam w środku siedzi to inna sprawa. W każdym razie jeszcze w czasach bety Widowsa 7 cały sprzęt, wliczając drukarkę zainstalowałem używając sterowników od Visty - i działało.
Oczywiście problemy mogą wystąpić, temu nie przeczę, ale rozwiązanie nie jest tak proste jak "omijanie sterów Vista/Win7". Znaczy jakie omijać? Praktycznie wszystkie urządzenia mają tego typu sterowniki.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 31, 2011, 23:23:26 »
Pisałem wyraźnie o swoich osobistych doświadczeniach z Minoltą i OKI w pierwszym moim liści. Oczywiście jak zwykle masz rację, a mnie nie pozostaje nic innego jak wycofać się ze wszystkich stwierdzeń. OK?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 01, 2011, 08:02:06 »
Jeśli o mnie chodzi to niezbyt wyraźnie niestety, bo z tych wywodów niewiele zrozumiałem.

Zamiast raczyć nas opowieściami o wersjach systemu operacyjnego i genezie chamstwa, wystarczyło napisać, że do Minolty były stare sterowniki i były z nimi problemy pod Win 7, a do OKI też są stare steroniki, ale drukarka dziala bez problemów.

Ciężko stosować się do Twojej rady, żeby omijać sterowniki Vista/Win7, wszystkie sterowniki są dystrybuowane w takiej formie. Tyle.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 01, 2011, 16:11:53 »
A teraz zastanów się w jaki sposób pomogłeś Kelsowi. Ja przynajmniej napisałem, żeby omijał Minoltę, co jak widzę powyżej jednak zrozumiałeś. Po co zatem cała reszta Twoich komentarzy pod moim adresem? Wystarczyło napisać "Filozof mętnie napisał, że Minolta nie ma dobrych sterów, a OKI ma" zamiast kreować się na obrońcę biednej programistycznej braci (tego chamstwa komputerowego :-), która się stara, a potem i tak nikt nie rozumie. Nie dziwię się, że narastają jakieś stereotypy pomiędzy humanistami i technicznymi... Myślę, że miło by było z Twojej strony jakbyś teraz coś doradził merytorycznie Kelsowi....