Posiadam taką drukarkę.Wymieniłem toner startowy na zamiennik, miałem małe problemy z jego rozruchem, ale to pewnie dlatego, że wybrałem najtańszą ofertę z Allegro. Problem polegał na tym, że na początku drukarka rozpoznawała go jako pusty. Po paru resetach ruszyło, jedynie drukarka sygnalizuje niską ilość tonera. Trochę mnie to dziwiło, bo nie ma tu żadnych chipów.
Na razie mam jeszcze bęben startowy, ale zamierzam go za niedługo wymienić ze względu na pojawiające się "powielenia" drukowanego materiału - albo nie działa poprawnie przenoszenie tonera z bębna na papier (kiepski toner, elektrostatyczność nie daje sobie rady z jego przenoszeniem) albo nie działa czyszczenie bębna po przejściu cyklu (zużycie bębna?).
Co do jakości wykonania drukarki, to nie narzekam. Po wydruku około trzech - czterech ryz papieru wszystko się trzyma kupy, nic nie trzeszczy, nie piszczy. Duplekser działa poprawnie. Nie mam na co narzekać (poza albo kiepskiej jakości zamiennikiem albo początkiem zużycia bębna startowego).
Co do dostępności zamienników, to Allegro jak zwykle nie zawodzi.
Dzięki za odpowiedź, tydzień temu kupiłem już Brothera, wersję sieciową. HP mam już dość, proponowali mi jeszcze Xeroxa, podzwoniłem po serwisach w Krakowie i szybko z niego zrezygnowałem. Sprzęt tego typu szybko traci na wartości, naprawianie go w serwisie po załóżmy 2.5 roku może być nieopłacalne, Brother daje 3 lata gwarancji. Kwestia software
bije HP na głowę, zamiast tysiąca różnych pseudo programów instalowanych podstępnie z którymi nie wiadomo co zrobić, instaluje się jedynie sterownik. W samym sterowniku Brother też wygrywa. W przypadku HP po kliknięciu właściwości drukarki wyskakiwało okno z n-zakładkami, w każdej kilkanaście rozwijanych list, checkboxów itp. W HL2250DN jest okno z 3ma zakładkami, wszystko jasno i przejrzyście, bez dublowania tych samych opcji jak to było w przypadku HP.
Drukarka mimo że laserowa, włącza się bardzo szybko bez przeprowadzania każdorazowo koncertu silnikami krokowymi i trzeszczącymi zębatkami. Do jakości wykonania obudowy na siłę można by się przyczepić, tutaj HP wypadało lepiej, ale co z tego skoro na linii drukowania zawodziło w każdym punkcie. Sam dupleks to rzecz nieoceniona, większość dokumentów napisanych normalną czcionką, drukuję skalując A4 do A5, dwie strony na jednej, w układzie poziomym.
Co się kryje w środku? To się okaże, ale na razie jestem bardzo zadowolony.