Autor Wątek: Jaka drukarka do domowego użytku ?  (Przeczytany 12691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Jaka drukarka do domowego użytku ?
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 01, 2011, 16:37:25 »
Koledzy - że też Wam się chce... Co do komentarzy o braku współpracy urządzenia z Win7 64 bit - znalazłem gościa - okazało się, że miał zły kabel USB - już jest OK. Ciekaw jestem, czy równie gorliwie będzie prostował swoje ostrzeżenia, jak je umieszczał gdzie tylko można...
Drukarka już w drodze - zamelduję co i jak.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 01, 2011, 18:17:42 »
Myślę, że miło by było z Twojej strony jakbyś teraz coś doradził merytorycznie Kelsowi....

Porada merytoryczna była na początku. Na sterownikach się nie znam, to i nic merytorycznego nie piszę, ale przynajmniej nie tworzę dziwnych teorii na temat rzeczy, na których się nie znam.
Co do reszty - prostuję Twoją "poradę" z dwóch pierwszych postów, aby omijać sterowniki Vista/Win7. Bronić nikogo nie bronię. Znowu coś po swojemu dorabiasz do tego, co napisałem.

A historia ze złym kablem USB od którego to wszystko się zaczęło -  :karpik
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 01, 2011, 21:00:24 »
...
A historia ze złym kablem USB od którego to wszystko się zaczęło -  :karpik

- Dzień Dobry. Mój Outlook 2003 nie synchronizuje się z serwerem. Ja już zamknąłem Outlook, usunąłem też wszystkie instancje z Menedżera Zadań, sprawdziłem ustawienia sieci i bindowanie protokołów, zrobiłem porządek ze skrzynką przychodzącą żeby nie przekraczać limitu serwera, ponownie uruchomiłem Outlook - łączy się ale ciągle nie synchronizuje.
- Kiedy ostatnio restartował pan komputer?
- No właśnie, chciałem tego uniknąć bo to długo trwa.
- Proszę jednak spróbować.
- ....
- O, działa!

Przyklasnę some1 bo sam z powodzeniem stosuję przeznaczone do Viśty 64-bit sterowniki różnorakich urządzeń w 7-mce i Serwerze 2008 R2 - nie tylko drukarkowe. Czasami tak po prostu bywa, że coś się skiepści przy instalacji pakietu i nie ma co budować w oparciu o jednorazowe wydarzenie opinii o producencie czy całości jego sprzętu, czego przykład dał Kelso.

« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 03, 2011, 11:29:29 »
Urządzenie Samsung SCX-3200 już u mnie (od złożenia i opłacenia zamówienia do wizyty kuriera minęło równe 24h  :karpik). Instalacja sterowników pod Win7 64 bit bezproblemowa. Urządzenie działa poprawnie.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

_michal

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 08, 2011, 14:12:11 »
Panowie, potrzebuję drukarkę laserową mono, dwa warunki to duplex i LAN (nie wifi).

Chciałem kupić Canona, ale tonery mają koszmarnie drogie, a raczej nie będę kupować zamienników.

Myślę o którejś z tych:

http://www.centrumdruku.com.pl/brother/hl-2250dn.cd
http://www.centrumdruku.com.pl/samsung/ml-2851ndr.cd

Ale nigdy nie miałem do czynienia z drukarkami tych firm niestety, także ciężko mi cokolwiek powiedzieć na ich temat.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 08, 2011, 15:17:19 »
U mnie Samungi od kilku lat w firmie pracują na okrągło. Łykają zamienniki, a w domu dosypki. Upewnij się tylko czy w tym Samsungu nie ma przypadkiem już chipa. Coś mi po głowie terkocze, że nowe już to mają. Zerknij na Allegro czy są zamienniki ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

_michal

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 08, 2011, 15:49:53 »
Zamienniki do tego Samsunga są nawet w powyższym sklepie, ale nie wiem, czy będę je kupować, mam nie najlepsze wspomnienia z używania zamienników parę lat temu, ale fakt, to były tusze, nie tonery.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 08, 2011, 16:51:06 »
To tutaj nie będzie takich historii :). Aczkolwiek Samsung ma nawet tanie tonery. Ja do swojej zasypałem proszek za 11zł i furczy aż miło. Poprzednio toner dostarczony z drukarką styknął mina 3 lata. Zamienniki to w zasadzie gotowce, więc zero stresu.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

_michal

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 08, 2011, 17:02:15 »
Dzięki, zdecydowałem się na tego Samsunga. Na czymś trzeba manual do Warthoga w końcu wydrukować ;)

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 16, 2013, 20:32:15 »
Cześć, planuję zakup drukarki laserowej, monochromatycznej ale z dupleksem, do użytku domowego. Zastanawiam się nad Brother HL2240d. Miał ktoś z Was styczność z tym sprzętem, ewentualnie innymi produktami firmy Brother?

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 17, 2013, 00:23:05 »
Tylko nie Brother.
Kapryśność Brothera co do tonerów jest straszna.
Generalnie słaba jakość wykonania.
Mała dostępność tonerów w popularnych sklepach, hurtowaniach.

Lepsze rozwiązanie :
HP LaserJet P1606dn - minus droższa ( ale tylko bogatego stać na dziadostwo)

Skąd moje opinie?
Prowadzę od 12 lat serwis drukarek i kserokopiarek. Nie jednego Brotchera, Samsunga i innego wynalazka wyrzuciłem na śmietnik.
Z drukarek to jedynie: HP, Canon (to samo w środku co HP- części, Canon produkuje dla HP), Xerox, ewentualnie OKI no może Samsung ale na końcu.

Jak tanio do domu to używana HP:
http://allegro.pl/drukarka-hp-p1320d-1320-d-toner-fv-promocja-i2935128917.html
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2013, 07:21:41 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 17, 2013, 00:49:07 »
Dzięki za odpowiedź, zapomniałem dodać, że mam uczulenie na produkty firmy HP. Przez moje ręce przewinęły się 3 drukarki tejże firmy, 656c, c5180 oraz pośrednio c1600, z każdą były problemy. Problemy zaczynały się od instalacji softwaru, HP ma upodobanie do instalowania wraz z sterownikami miliona innych programów służących do wszystkiego tylko nie drukowania ;). Eksploatacja przez pierwszy rok była zwykle bezproblemowa, jednak po pewnym czasie drukarki zaczynały wariować. Albo włączają się po pół godziny hałasując przy tym niemiłosiernie, albo w trakcie druku wielostronicowego dokumentu w pewnym momencie pobierają 2 strony jednocześnie, albo ostatecznie pewnego dnia odmawiają posługi. Tak samo tusze do HP, oryginalnych nie mam zamiaru kupować, kupuję zamienniki, które i tak są wybitnie drogie.

Co masz na myśli pisząc o kapryśności Brothera co do tonerów?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 17, 2013, 07:28:55 »
W dobie jednorazówek i dymania klienta nie ma co liczyć, że drukarka za 150-200 pln będzie nieśmiertelnym cudem techniki. Co człowiek to inna opinia, wystarczy np. forum elektroda.pl poczytać albo wejść na pierwsze lepsze forum. Poza tym w celu uniknięcia problemów powinno się grzecznie iść i kupić oryginalne materiały eksploatacyjne producenta, a nie bawić się w zamienniki, bo to też ma znaczenie. Po prostu znajdź coś tanio będzie drukować, bo przy domowym użytku prędzej to wywalisz na śmietnik niż np. wymienisz bęben. Ewentualnie zorientuj się jak wygląda sprawa tonerów w tym konkretnym modelu :).

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 17, 2013, 07:55:57 »
W Brotherze jest tak że nie każdy toner zamiennik będzie dobrze działał. Raz się pojawi tło, drugi raz blade wydruki itd.
Piszesz o HP atramentowych, że się zraziłeś. Gdyś zapytał o zakup drukarki atramentowej dziś, podałbyś przykład HP, napisałbym "tylko nie HP". W atramencie HP wychodzi bardzo cieniutko i bardzo drogo.
Mazak pisze że zamiennik też ma wpływ. Oczywiście!!
Zamienniki to tylko pozorna oszczędność. Po pierwsze robią o wiele mniej wydruków, po drugie sypią się do drukarki (w atramentówkach szybciej zalewają papmpersa), po trzecie okleją (zużywają) folię na piecu.

Osobiście powiem Ci że laserówki HP sprawiają najmniej problemów.
W atramencie to tylko Canon
Osobiście, prywatnie używam Canon MG5150 na zamiennych atramentach. Komplet kosztuje max 40 zł, no ale ja ją sam potrafię rozebrać, wyczyścić, generalnie przedłużyć żywotność.
Do domu jeśli się nie drukuje więcej niż 200 stron miesięcznie, opłaca się atrament.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 17, 2013, 08:32:58 »
Z drugiej strony Flanker szuka zwykłej drukarki do drukowania tekstu + obracanie kartki, więc myślę, że każda podoła. Gorzej jakby chciał zdjęcia drukować ;). Popatrz jeszcze na Minoltę, może tam coś znajdziesz.