Autor Wątek: Dobór odpowiedniej pamięci ram.  (Przeczytany 4458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dobór odpowiedniej pamięci ram.
« dnia: Lutego 06, 2010, 22:46:27 »
Panowie, w dzisiejszych czasach ogromnego wyboru i możliwości konfiguracji przeciętny zjadacz chleba może zwyczajnie zgłupieć :) .

Sprawa dotyczy płyty głównej Asus Rampage Extreme. Pracuje ona z pamięciami DDRIII i tu pojawia mi się problem. Chciałbym obsadzić na niej 2x2GB pamięci 1600MHz lub 1333MHz CL9 lub 7 (fajne byłoby CL7), tylko pytanie która z pamięci dostępnych na rynku będzie z tą płytą kompatybilna.

Sprawdziłem na stronie producenta listę obsługiwanych pamięci, jednak te które były na niej wymienione  jako 2GB moduły, po sprawdzeniu nie mogę ich znaleźć w sklepach internetowych lub też na allegro. Zacząłem szukać na google po różnych formach internetowych i sytuacja wygląda podobnie.

Zatem pytanie, czy ktoś bardziej obznany w temacie dobierania pamięci do płyt głównych mógłby mi doradzić jaka pamięć będzie rozpoznawana przez płytę prawidłowo, czyli gdy pamięć ma deklarowane np: 1600MHz to niech działa z tą częstotliwością, a nie z np: 800MHz bo jest niekompatybilna z płytą. Wiem co piszę bo mam podobną sytuację na obecnej pamięci DDRII.

Tak czy inaczej, proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Dobór odpowiedniej pamięci ram.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2010, 18:48:19 »
IMHO lepiej mieć więcej pamięci RAM niż szybciej. Proponuję 1600MHz CL9. kompatybilnością bym jakoś się nie przejmował, bo raczej większość powinna z nią działać normalnie. Ciężko też wskazać jakiś konkretny model gdyż tak na prawdę nie wiemy co siedzi pod radiatorem. Jedyne co mogę zasugerować to aby kupić coś w miarę popularnej firmy np. OCZ.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2010, 20:59:54 »
Dzięki Mazak za odpowiedź.

Wczoraj jeszcze posiedziałem i poszukałem w stronach producentów pamięci list zgodności z płytami głównymi. Okazuje się, że na stronach producentów płyt głównych jest wymienionych mniej modułów niż na stronach producentów pamięci.

Znalazłem taką pamięć:
DDR3 G.Skill 4GB PC1600 Dual 2x2GB RL CL9 F3-12800CL9D-4GBRL

Link:
http://www.gskill.com/products.php?index=222

Płyta jest wymieniona na liście, a sama pamięć w sklepie RAM.net jest w przystępnej cenie jak za DDR3 1600MHz (364,89zł).

Tylko, nigdy nie słyszałem o tym producencie, starałem się znaleźć jakieś testy tej pamięci ale jakoś mi to nie wyszło.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2010, 21:05:35 »
O producenta się nie obawiał. Jedna z bardziej cenionych marek wśród OCerów :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2010, 21:09:56 »
:)
Są jeszcze takie same pamięci ale na CL7, jednak dopłacać blisko 100zł więcej by mieć CL7, a nie CL9 to wg mnie jest to trochę chybione.
Szczególnie, że jest to jedna z bardziej cenionych marek, więc pewnie w razie potrzeby bez problemów powinny zejść na niższe CL.
Dobrze myślę?
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2010, 21:17:15 »
Trudno powiedzieć czy zejdą. Nie widzę sensu schodzenia niżej. No chyba, że chcesz startowac w wyścigu pt. "SuperPI" itp. tylko, że wtedy chyba nie powinno być dylematów natury finansowej.

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 08, 2010, 00:01:04 »
No chyba, że chcesz startowac w wyścigu pt. "SuperPI" itp.
Raczej nie ;) .
Ok, myślę, że wezmę te pamięci, które podałem wyżej.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedź :) .
Pozdrawiam.

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #7 dnia: Października 18, 2010, 11:45:28 »
Witam, w szukajce znalazłem kilka wątków o RAM-ie, postanowiłem napisać tutaj.
Mój problem jest podobny do tego z pierwszego wątku. Do dnia dzisiejszego w moim kalkulatorze uchowało się 512 MB RAMu (słownie: pięćset dwanaście). Na tej super maszynie grałem nawet w Lock Ona FC.
Komputer to HP Compaq nx8220 (http://www.comx-computers.co.za/download/HP-NX8220.htm). Procesor Pentium M 1.6.
Ostatnio postanowiłem zaszaleć i dokupić 1GB (i później ewentualnie drugie 1GB). W instrukcji do kompa znalazłem info, że mogę włożyć do niego pamięć DDR2, PC2-4200, CL3, 533 MHz  lub  DDR2, PC2-3200, CL3, 400 MHz (w obu przypadkach max 1024 MB). Mam możliwość kupienia dosyć tanio pamięć DDR2 5300 667MHz i właśnie nie wiem, czy będzie ona kompatybilna z moim kompem.

PS Podejrzałem co obecnie znajduje się "na pokładzie". Jedna z dwóch kości to SAMSUNG 256 MB 1Rx16 PC2-3200S-333-10-C1

PS2 Biorę pod uwagę taką możliwość, że w momencie pisania instrukcji do mojego kompa nie istniały jeszcze pamięci 667 MHz i tylko dlatego nie ma ich w liście pasujących pamięci, ale mogę się mylić.
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2010, 11:55:11 wysłana przez Ronald »

« Odpowiedź #8 dnia: Października 18, 2010, 11:56:42 »
Pamięć, która jest zamontowana to DDR2 400MHz.

Ciężko mi powiedzieć czy będzie kompatybilna, zazwyczaj gdy włoży się pamięć szybszą to powinna ona ustawić sobie wolniejsze taktowanie, ale głowy sobie nie dam uciąć, że ta 667MHz pamięć będzie działać jako 533MHz. Kiedyś na płytę główną, która obsługiwała maksymalnie ddr 266Mhz włożyłem ddr 400MHz, wszystko działało, tylko że pamięć zwolniła do 266Mhz, ale tego byłem pawiem bo wiedziałem, że ta pamięć będzie przy czymś takim działać.

Z resztą jeżeli dołożysz obojętnie jaką kość pamięci, czy to 533 czy 667Mhz) do tej która już jest, to i tak ona zwolni do 400MHz, nie wiem czy jest sens.

Na twoim miejscu wszedłbym na stronę producenta, poszukał listy zgodności pamięci ram - o ile taka jest dostępna - i dobrałbym coś wg tego.
Pewnie wziąłbym równe dwie kości 1GB 533 bez kombinowania.

Szukając wcześniej pamięci sprawdziłem taka listę, przeszperałem fora internetowe, szeroko rozumiane google itp. Często ludzie mają w podpisach for internetowych podane swoje konfiguracje i tak można się wiele dowiedzieć. Znalazłem producenta, którego nie było na liście zgodności, który na swojej stronie miał wymienioną moją płytę. Zamówiłem i wszystko ładnie działa.
Pozdrawiam.

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #9 dnia: Października 18, 2010, 13:11:47 »
Kiedyś na płytę główną, która obsługiwała maksymalnie ddr 266Mhz włożyłem ddr 400MHz, wszystko działało, tylko że pamięć zwolniła do 266Mhz,
Czy po włożeniu tej kości Twój komputer przyspieszył, mimo tego, że kość pracowała na 266 MHz?

Z resztą jeżeli dołożysz obojętnie jaką kość pamięci, czy to 533 czy 667Mhz) do tej która już jest, to i tak ona zwolni do 400MHz, nie wiem czy jest sens.
Sorry, chyba nie doczytałeś mojego postu ;) Obecnie mam 512 MB, więc dołożenie nawet najwolniejszej pamięci powinno mieć sens (zakładając, że taka nawet najwolniejsza pamięć ma transfer danych kilka razy szybszy od HDD). Mnie nie odchodzi  czy to będzie 533 MHz, 400 MHz czy 100 MHz ;) Mnie odchodzi, żeby odciążyć dysk twardy, na którym mam obecnie ustawiony plik wymiany 1500 MB.

Pewnie wziąłbym równe dwie kości 1GB 533 bez kombinowania.
Też bym tak zrobił, lecz mam możliwość kupić kilka razy tańszą kość, więc czemu nie spróbować.

PS Obecnie w kompie są dwie kości 256 MHz, więc gdybym zamienił jedną, to wówczas będzie 1x 256MB 400MHz + 1x 1024MB 667 MHz. Czy te kości będą się "gryzły" czy może po prostu ta 667 MHz zwolni do 400 czy 533 MHz i będą sobie spokojnie pracować?
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2010, 13:24:16 wysłana przez Ronald »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Października 18, 2010, 14:32:36 »
Dopóki jej nie wsadzisz to się nie przekonasz. Strona producenta też nic tutaj nie pomoże. Tak samo dobra rada. Teoretycznie wsadzasz tą większą kość i ta powinna zwolnić. O ile oczywiście komputer będzie w stanie rozpoznać ją. Dopiero potem możesz dołożyć 256mb. Problemem nie tyle jest prędkość pamięci co może być kłopot z rozpoznaniem kości dlatego musisz to sprawdzić.

Umów się z gościem, że weźmiesz tą pamięć jeśli sprawdzisz czy działa tzn. jest kompatybilna ze starszym laptopem. Poza tym  warto by było spisać wszystko z tej pamięci i kości. może to by ułatwiło sprawę. Aczkolwiek najrozsądniej było by ją zwyczajnie przetestować z laptopem.
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2010, 14:39:27 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #11 dnia: Października 18, 2010, 20:42:26 »
Czy po włożeniu tej kości Twój komputer przyspieszył, mimo tego, że kość pracowała na 266 MHz?

Przyspieszył tylko i wyłącznie ze względu, że miał do dyspozycji 1GB, a nie 256MB ;) . Różnicy w prędkości nie odczułem przy zwykłym używaniu kompa.

PS: Mazak dobrze mówi.

Pozdrawiam.

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #12 dnia: Października 18, 2010, 21:43:16 »
Taa, tak właśnie zrobię. Nikt nie stwierdził, że "komp wybuchnie" i że "na pewno nie uda się", więc można experymentować... Jak nie zadziała, to włożę jakieś wolniejsze (ale pojemniejsze) kości. Dzisiaj jeszcze dowiedziałem się od informatyka, że nie wolno mieszać kości o różnych częstotliwościach, tak więc będę musiał wyjąć obie 400 MHz.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: Października 18, 2010, 21:48:39 »
A tam nie wolno. Wolno jedyny objaw tego zabiegu może spowodować utratę stabilności lub zwolnienie szybszej pamięci do tej starszej. Podobnie jest z różnego rodzaju wielkościami układów. Wszystko może (podkreślam może) wpłynąć na stabilność. Równie dobrze może się nic nie dziać. Wkładaj, sprawdzaj i nie słuchaj informatyka :).

« Odpowiedź #14 dnia: Października 18, 2010, 22:05:50 »
Do identycznego problemu u siebie podszedłem "łopatologicznie", tzn. książeczka od płyty gł. pod pachę i do sklepu: "Panie coś takiego mam i chcę dokupić pamięci". Sprzedawca poszukał sobie potrzebnych danych w książeczce, poszperał na półce, wyłożył na ladę "To mam, to mam i to, a polecam to". Działa i nie mam żadnych problemów.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali